Dačić u Pragu: Potvrda dobrih odnosa, ali i iznenadni susret na vratima češkog parlamenta (FOTO)

On je imao zvanične susrete sa češkim kolegom Tomašem Petričekom, kao i u češkom parlamentu

  • 3

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u poseti Češkoj Republici. On je imao zvanične susrete sa češkim kolegom Tomašem Petričekom, kao i u češkom parlamentu. Ipak, poseban kuriozitet prestavlja spontanti susret sa građanima u Pragu.

Naime, Dačića je pre vratima češkog parlamenta, imao iznenadni susret sa građanima, koji su zamolili šefa srpske diplomatije da se fotografiše sa njima, kao i da im da autogram.

 

RAZMENA PREŠLA MILIJARDU EVRA

Bilateralni odnosi Srbije i Češke su dobri, vezuju ih tradicionalno prijateljstvo i bliskost dva naroda, a dobra politička saradnja odrazila se i na ekonomsku saradnju, te je prošle godine spoljnotrgovinska ramena prešla milijardu evra, konstatovali su ministri spoljnih poslova Srbije i Češke, Ivica Dačić i Tomaš Petriček, na sastanku u Pragu.

Dačić je na konferenciji za medije zahvalio Češkoj što podržava proširenje EU i na kontinuiranoj podršci Srbiji kada je reč o evropskim integracijama i ponovio da je strateški cilj Srbije članstvo u EU.

- Mislimo da je širenje EU na Zapadni Blakan pozitivan podsticaj za ceo naš region. Takođe, želim da ponovim da je stav Srbije da se sva otvorena pitanja u nasem regionu reše na miran način i dijalogom, kao i na način koji će omogućiti bolji prosperitet svih gradajna i celog našeg regiona - podvukao je Dačić.

Foto: Tanjug/ Vladimir Džuverović

Kaže da Srbija sa zadovoljstvom očekuje posetu predsednika Češke Miloša Zemana u septembru, kao i posetu predsednika domova češkog parlamenta i Petričekovu posetu.

- Očekujem na jesen i posetu ministra Petričeka Srbiji. To je prilika da još jednom izvršimo pregled svih tačaka u kojima možemo da sarađujemo od političke, ekonomske i kulturne i svih drugih sfera saradnje - rekao je Dačić.

Srbija želi da intenzivira saradnju sa Višegradskom grupom, dodao je on, i naveo da očekuje da će češko predsedavanje od jula meseca tome doprineti.

- Očekujemo da i kroz taj vid saradnje produbimo našu saradnju - izjavio je šef srpske diplomatije.

Podsetio je da su Srbija i Češka prošle godine obeležile 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između tadašnjih zemalja, Kraljevine SHS i Čehoslovačke, i dodao da su prijateljski odnosi dve zemlje više puta potvrđeni kroz međusobnu podršku u istorijski prelomnim trenucima borbe za slobodu.

Foto: Tanjug/ Vladimir Džuverović

Petriček je kazao da su češko-srpski odnosi dugoročno na dobrom nivou, da ih povezuje ne samo prošlost, već i sadašnja i zajednička evorpska budućnost.

Kaže da je glavna tema razgovora bila evropske integracije Srbije, dodajući da Češka podržava evropski put Srbije, ali i svih zemalja Zapadnog Balkana.

- Razgovarali smo i o ekonomskoj saradnji. Češka je zainteresovana za saradnju u oblasti trgovine i investicija. Naši privrednici su zainteresovani za Srbiju, jer se radi o tradicionalnom prostoru za delovanje čeških firmi - naveo je Petriček.

Dodaje da su se dotakli i teme prosvete, a Petriček je istakao da ponuda stipendija na češkim visokim školama nailazi na dobar prijem kod srpskih studenata i kaže da će Češka nastaviti sa tom vrstom podrške.

SRBIJA ZNAČAJAN PARTNER

Podrška zemljama Zapadnog Balkana na evropskom putu predstavlja jedan od prioriteta Višegradske četvorke, a Srbiju gledamo kao značajnog partnera u evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Češke Tomaš Petriček.

Na konferenciji za medije nakon sastanka sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, Petriček je rekao da Češka podržava proširenje EU jer ono, kaže, predstavlja značajan instrument za međusobne odnose i osnov za uspešnu regionalnu saradnju.

- Češka je spremna da deli sa Srbijom iskustvo što se tiče integracije u EU. Sa našeg gledišta potrebno je nastaviti sa reformama u oblasti vladavine prava, nezavisnosti medija i borbi protiv korupcije - rekao je Periček.

Konstatovao je da su češko-srpski odnosi na dobrom nivou, a povezuju ih, kažu, ne samo prošlost, već i sadašnja i zajednička evorpska budućnost.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S .M.

    23. april 2019 | 16:03

    Svaki tvoj korak u neku državu je veliki korak za srpsku diplomatiju. Bravo Dačicu !

  • NM

    23. april 2019 | 17:37

    Mislim da dacic gde god da se pojavi ostavi dobar utisak o srbiji i nasem narodu. Bravo, samo napred.

  • Милан

    23. april 2019 | 23:01

    Можда ће Чешка бити ПРВА чланица ЕУ,која ће повући своје признање тзв. Косова...?...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA