Srpska zastava podignuta u Ženevi: Naša zemlja postala punopravna članica CERN-a (FOTO)

Ovo će, između ostalog, omogućiti saradnju CERN i domaće privrede

  • 5

U Ženevi je danas, povodom pristupanja naše zemlje u punopravno članstvo Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić ispred zgrade te organizacije svečano podignuta srpska zastava.

- Srećna sam i ponosna što Srbija danas i zvanično postaje 23. punopravna članica CERN-a. Članstvo je važno jer je, zahvaljujući njemu, Srbija u prilici da se takmiči sa najboljima i da u toj trci pobeđuje, iako do pre samo par godina sa najboljima nismo ni mogli da se takmičimo - kazala je Brnabić.

Premijerka Ana Brnabić, Foto: Slobodan Miljević

Brnabić je rekla i da se nada da će punopravno članstvo u CERN-u dati još jedan signal našim mladim naučnicima da ostanu u Srbiji, s obzirom da će imati šansu da učestvuju u punom kapacitetu na svim najprestižnijim i najizazovnijim naučnim projektima i istraživanjima koje ta organizacija sprovodi.

Srpska zastava u Ženevi, Foto: Slobodan Miljević

Predsednica Vlade je ukazala i da je članstvo u CERN-u važno i za domaću privredu, s obzirom na povećanu mogućnost za saradnju između CERN-a i domaće privrede, koja bi tu šansu, kako je istakla, trebalo da iskoristi. Podizanju zastave u Ženevi prisutvovao je i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Foto: Slobodan Miljević

Srbija je sredinom decembra prošle godine postala 23. punopravna članica CERN-a jednoglasnim usvajanjem rezolucije Saveta te organizacije. Nakon toga, krajem marta ove godine, CERN je primio i formalnu potvrdu Uneska da je Srbija pristupila konvenciji CERN-a.

Srbija je tako postala tek četvrta zemlja van Evropske unije koja je stekla punopravno članstvo u ovoj prestižnoj organizaciji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA