≫ 

To je brutalno ukidanje demokratije: Vučić iz Pekinga o skandaloznoj odluci Prištine da spreči kandidovanje predstavnika Srpske liste (VIDEO)

Predsednik Srbije se nalazi u Kini gde će se susresti i sa Sijem i Putinom

  • 45

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je rano jutros u višednevnu posetu Pekingutokom koje će se sastati sa predsednikom Kine Si Ðipingom, kao i predsednikom Ruske federacije Vladimirom Putinom, sa kojima će, pored bilateralnih pitanja, pre svega razgovarati o Kosovu i Metohiji.

Predsednik Aleksandar Vučić obraća se javnosti uoči foruma "Pojas i put" i kaže da je Srbiji, kao maloj zemlji, ukazana velika čast i poštovanje u Kini, kao i da je sveobuhvatna saradnja sa Kinom u mnogim oblastima potvrda čeličnog prijateljstva dve zemlje.

- Potpisujemo više okvirnih sporazuma za konkretne projekte i ugovore o finansiranju, kao i memorandume, Mi sa Kinezima, kada govorim o bilateralnog saradnji, razvijamo sveobuhvatnu stratešku saradnju u svim oblastima društvenog života - rekao je Vučić novinarima.

Vučić kaže da će Srbija i Kina formirati i radnu grupu za zajedničke investicije i da je njegova molba prema predsedniku Kine Si Ðinpingu da pomozne Srbiji da se kao mala zemlja uključi procese razvoja robotike i veštačke inteligencije, s obzirom da i SAD i Evropa zaostaju u tome u odnosu na Kinu.

- Mi bismo želeli i o tome da razgovaramo sa našim kineskim prijateljima, jer imamo mnogo mladih, pametnih ljudi. Razgovaraćemo i o vojnoj saradnji. Mi smo prvi od zemalja Jugoistočne evrope otvorili put ka Kini, poštuju nas i to govorim i u Kini i u Rusiji i u Vašingtonu i to svuda i ističem. U Evropi, kada pomenete Kinu, svi se nešto pravdaju. Ja se nigde ne pravdam. Kinezi u Srbiju ulažu najviše od svih zemalja Jugoistočne Evrope, pre svega u svoje fabrike, od Železare, Linglonga, Ziđina i drugih - rekao je Vučić istakao da su sve to investicije vredne milijardu i više evra.

Vučič kaže da Srbija sada završava jedan veliki investicioni ciklus, a da sada ulazimo u novi. Za deset dana će biti otvoren južni krak Koridora 10.

- Želeo bih da učestvujem u otvaranju južnog kraka Koridora 10, za deset dana biće otvoren i za deset dana moći ćete da računate da idete ka Skoplju, Solunu, Atini bez ijednog metra koji nije auto-put. To je velika vest - rekao je Vučić.

- Potpisali smo okvirni sporazum za izgradnju pruge Beograd-Niš-Preševo. Želimo da vozovi tu idu 160 na sat i da uvećamo kargo transport. Nije samo Beograd sve puniji vozila, nego i svi gradovi u Srbiji, zato nam je važno da gradimo pruge. Potpisuje se Preljina-Požega. Za nas je važno da ulazimo u taj novi ciklus, ne praveći probleme sa javnim dugom. Videli ste, i u vaionu smo imalu dvosatne konsultacije o tome - kaže predsednik.

Vučić je jutros stigao u višednevnu posetu Kini, Foto: Tanjug/D. Goll

Vučić je najavio i da kreće da se radi "Sektor C", obilaznica Bubanj potok-Vinča-Pančevo.

- To će biti veliko rasterećenje za žitelje naselja na rubu Beograda, a i za sve koji će moći da zaobiđu centar grada - kaže predsednik.

Od političkih tema prioritet će biti Kosovo.

- Ali, za mene su i ovo političke teme. Srbija koja je ekonomski jaka, jaka je i politički. Razgovaraćemo o Kosovu, veoma, veoma, veoma sam zabranut zbog toga što se Srpskoj listi ne dozvoljava da učestvuje na izborima. Nama se Briselskim sporazumom nalaže učešće na izborima, ali im sada smeta što pobeđujemo. Pogledajte koliko su medija napravili da bi kriminalizovali Srbe i Srpsku listu. Ali, nisu uspeli, mogu da lažu koliko hoće, ali Srbi će da budu uz svoju državu - kaže predsednik.

Na pitanje da li ima preporuku za Srbe, s obirom da im nisu prihvaćene kandidature, Vučić je rekao da jedva čeka da vidi šta će na to da mu kažu u Briselu.

- Vi razmislite kako se to naziva, kada nekome branite da učestvuje na izborima. To ću da kažem i Merkelovoj i Makronu. To su toliko neverovatne stvari da sam šokiran da drskost i bezobrazluk idu do tih granica. Neću da kažem na šta me to podseća, kad nekome branite da se kandiduje zato što vam se ne sviđa njihova politika, iako nema ništa protivzakonito, niti narušava nečija ljudska prava...Razmislite kako se to naziva - kaže Vučić.

On dodaje da to jedno brutalno ukidanje demokratije na koje niko nije ragovao, a da njega zovu svakog dana da ga pitaju da li može nekako da odobrovolji Albance.

- Kažete samo: dobro, hvala, kako ste, lepo je vreme napolju. Šta da kažem drugo. Moje je da zastupam interese Srbije, a ne da se dodvoravam nekome da bih obezbedio sebi fotelju - kaže Vučić.

Predsednik je dodao da su Albanci mislili da Srbi neće želeti da učestvuju na izborima, a da sada, kada su Srbi rekli da će izaći i ponovo će pobediti, žele da im zabrane izlazak samo zato što se njihova politika ne sviđa Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju ili Veseljiju. Upitao je i šta očekuju da će biti odluka Srpske liste posle 10. maja.

- Očekujete da Srbi kažu - nametnite nam da predsednik Srba bude Rada Trajković, a predsednik vlade Srba Slobodan Petrović... Pa, za njih niko neće da glasa, ne mogu da dobiju 50 glasova - rekao je Vučić.

Na pitanje da li se potezima Prištine, uključujući i ovaj poslednji, obesmišljava predstojeći susret u Berlinu, predsednik kaže:

- Ja moram da kažem da ne razumem...Uvek sam poštovao kancelarku Merkel i predsednika Makrona. Siguran sam da su pametniji od mene i da će nešto da smisle. Ja u ovom trenutku ne razumem kako i o čemu da razgovaram sa Prištinom.

Upitan za situaciju sa Markom Bastaćem koji je danas upao na gradilište na Trgu republike, predsednik je rekao da ne želi danas o tome da priča.

U kineskoj prestonici održava se drugi Forum „Pojas i put", na kojem će, prema najavama domaćina, od 25. do 27. aprila učestvovati dvostruko više državnih delegacija nego što je bilo pre dve godine, na prvom skupu, a među njima biće i visoki zvaničnici iz zemalja članica EU, koje u početku nisu učestvovale u ovoj inicijativi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA