Ugljanin u Tutinu nazvao ulicu po idejnom tvorcu projekta Velika Albanija: Obeležja dobijaju i albanski teroristi i ratni zločinci

Takva odluka doneta je uprkos protivljenju koalicionog partnera SDP-a Rasima Ljajića, ali i odbornika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića

  • 32

Skupština opštine Tutin, u kojoj većinu ima bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmana Ugljanina, donela je juče odluku o utvrđivanju i promenama naziva ulica, među kojima su i neke kontroverzne ličnosti, poput Aćif-efendije i Adema Demaćija.

Takva odluka doneta je uprkos protivljenju koalicionog partnera SDP-a Rasima Ljajića, ali i odbornika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića.

Tako je ulicu u Tutinu dobio Aćif Hadžiahmetović, saradnik nemačkog okupatora za vreme Drugog svetskog rata, poznatiji kao Aćif-efendija, kao i jedan od najpoznatijih ideoloških vođa kosovskih Albanaca Adem Demaći, piše lokalni portal "Indeksonlajn".

Ulicu u Tutinu dobio je i jedan od najpoznatijih ideoloških vođa kosovskih Albanaca Adem Demaći, piše lokalni portal "Indeksonlajn"-Foto: Profimedia

Posle invazije Sila osovine na Jugoslaviju za vreme aprilskog rata 1941. godine, Aćifa Hadžiahmetovića je za gradonačelnika Novog Pazara imenovao nemački okupator na teritoriji vojne uprave u Srbiji. Bio je član centralnog odbora Druge prizrenske lige, a krajem rata partizani su ga streljali zbog saradnje sa okupatorom i za masovne ratne zločine nad Srbima i ubistva Albanaca i muslimana koji su bili protiv njegove vlasti.

Među novim nazivima ulica u Tutinu su i imena prvog predsednika samoproglašenog Kosova Ibrahima Rugove i pojedinih članova sjeničke konferencije, na kojoj je 1917. godine donesena odluka o vraćanju Sandžaka BiH.

Zanimljivo je da su svoje ulice dobili i materijali koji se koriste u građevini, poput gipsa i kreča.

U ukupno 799 naziva ulica najviše je naziva datih po biljnim kulturama poput koprive, zove, hibiskusa, tepe, nane, gloga, jablana...

(Telegraf.rs/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djile

    26. april 2019 | 14:22

    Ako je ovo iole drzava sta ce se na put ovom magarcu. I osuditi ga za terorizam i rad protiv drzave

  • Draksi

    26. april 2019 | 13:33

    Vučiću sad se pokaži!!!! Ajde da te vidim baš! Ej bre negde bi ovaj bio odavno u zatvoru,a ovde političarčići ćute! Koja je bre ovo država VUČIĆU?

  • Pp

    26. april 2019 | 14:21

    Ako ovo dozvolimo onda i ne treba da postojimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA