"Rat" poslanika DS-a preko medija: Razdor zbog bojkota Skupštine

Da li je bojkot rada parlamenta bila "stav većine" ili je presudan bio "pritisak sa strane" pitanja su o kojima se spekuliše u javnosti

  • 58

Bojkot Skupštine od strane predstavnika opozicije postala je glavna jabuka razdora među demokratama, ako je suditi po "medijskom ratu" koji se ovih dana vodi između njihovih predstavnika i njihovih neusaglašenih stavova.

Da li je bojkot rada parlamenta bila "stav većine" ili je presudan bio "pritisak sa strane" pitanja su o kojima se spekuliše u javnosti, a dok opozicija tvrdi da je ujedinjena u odluci da se ne vraća u poslaničke klupe dok se ne usvoje njihovi zahtevi, sukobljena mišljenja njihovih predstavnika govore drugačije.

Posle osnivanja Stranke slobode i pravde, pišu mediji, Dragan Đilas namerava da privuče što više partija iz SZS i formalizuje ulogu lidera opozicije.

Međutim, veliki broj funkcionera demokrata ne slaže s njegovom politikom i potezima, kao i politikom bojkota parlamenta i izbora, prenosi Kurir.

Foto: Nikola Tomić

- Bojkot parlamenta, na čemu je insistirao upravo on iako nije poslanik, loša je ideja jer smo ostali bez prilike da iskažemo svoj stav i da gradjani za njega čuju. Značajnije, protivimo se njegovoj nameri da preuzme kontrolu nad DS-om. Ne želimo da budemo njegove marionete - kazao je dobro upućen izvor i dodao da nezadovoljne statusom u SZS, neke demokrate "spremaju pobunu", navodi ovaj list.

U intervjuu za "Blic" poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić je otkrio da je bio protiv te odluke, onda kao i danas.

- Pokazalo se da ništa nismo dobili ni mi ni građani koji šetaju. Razmišljam o tome da se vratimo u poslaničke klupe. Umesto sednica koje traju 10 ili 12 dana, vlast završi posao za sat ili dva. To je bio jedini objektivan prozor opozicije ka građanima. Uz sve omalovažavanje i nepravilnosti koje je SNS sporovodila, to je bio celodnevni televizijski prenos gde su građani mogli da čuju opoziciju - rekao je Milojičić.

Kako je objasnio, pristao je jer je postojao pritisak, i otkrio da je prilikom posete Boruta Pahora, kada je opozicija odbila da uđe u parlament, većina je bila da se uđe u salu, ali se odustalo i da je on tada "primio nalog preko Tvitera".

Printksin: Youtube/ПАЛАНКА ДАНАС

- Razni opozicioni lideri i liderčići su tvitovali da je izdajnik onaj ko ode na sednicu - izjavio je on i dodao da će se na predstojećoj sednici poslaničkog kluba postaviti pitanje šta je opozicija dobila, šta su dobili građani time što ova tri meseca nisu u parlamentu.

Povodom polemika u javnosti da li je neučestvovanje u plenarnom radu parlamenta ispravan način političke borbe, u izjavi za Danas Goran Ćirić, šef poslaničkog kluba Demokratske stranke kaže da odbijanje razgovora u uslovima kada se jezik mržnje nesmetano promoviše i pretvara u političke poruke, nije samo odraz političke kulture i poimanja suštine parlamentarizma, pa i normalnosti, već nužna odbrana od nečega protivnom čovečnosti i razumu.

- Odluku o bojkotu plenarnih sednica Skupštine doneli smo u nastojanju da otkrijemo pravu suštinu najvažnije institucije u Srbiji, da ogolimo osovinu na kojoj počiva aktuelna vlast. Sadašnji sastav i sam rad prikazuje bezidejnost vladajuće koalicije i daju za pravo odluci koju smo doneli. Nismo sledili diktat, već dali odgovorni i promišljeni odgovor - rekao je Ćirić na pitanje da li DS preispituje odluku o bojkotu.

Podsetimo, bojkot rada Skupštine Srbije u Beogradu poslanici stranaka okupljenih u opozicionom Savezu za Srbiju počeli su 11. februara, uoči zasedanja parlamenta. Oni su poručili tada da na zahtev građana koji protestuju na ulicama gradova Srbije do daljeg neće sedeti u skupštinskim klupama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • deja

    26. april 2019 | 16:11

    Djilas, Jeremic i Obradovic prave razdor u opoziciji a sad i izmedju sebe se utrkuju ko ce da bude glavni.

  • Jana

    26. april 2019 | 16:10

    Nista novo od opozicije, nema sklad medju njima.

  • Gligorije

    26. april 2019 | 16:43

    Na njihovu žalost odavno ih je pročitala celokupna javnost, tako da niko ne veruje u ovaj medijski cirkus.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA