≫ 

Završen Samit o Zapadnom Balkanu: Merkel i Makron traže da se dijalog pomeri sa mrtve tačke, Vučić ponovio uslov, Tači preti novim merama (FOTO) (VIDEO)

Samit se održava na inicijativu Makrona i Merkel

  • 86

Samit o Zapadnom Balkanu, koji je organizovan na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona održan je u Berlinu. U fokusu susreta, za koji su poziv dobili premijeri svih zemalja regiona, ali pre svega predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači - bilo je pitanje Kosova.

23:02 - OBRAĆANJE VUČIĆA POSLE SAMITA

Posle Samita u Berlinu, Vučić se obraća javnosti. Njegovo obraćanje možete pratiti ovde.

22:59 - SVEČANOM VEČEROM ZAVRŠEN SAMIT

Svečanom večerom zavšen je samit u Berlinu. Očekuje se obraćanje predsednika Vučića.

22:03 - TAČI U BERLINU POSTAVIO NEMOGUĆ USLOV

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači izjavio je danas na Samitu u Berlinu da je pomirenje u regionu nemoguće dok Srbija i Bosna i Hercegovina ne priznaju nezavisnost tzv. Kosova.

21:48 - HARADINAJ SVOJ GOVOR OBJAVIO NA FEJSBUKU

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj zatražio je danas na Samitu u Berlinu da Srbija prizna tzv. Kosovo u sadašnjim granicama, ocenjujući da bez obostranog priznanja neće biti napretka.

21:17 - ZAVRŠENE KONSULTACIJE, POČELA SVEČANA VEČERA

U Berlinu su završene konsultacije posle sastanka lidera Zapadnog Balkana sa Merkel i Makronom iza zatvorenih vrata. Usledila je svečana večera.

Zajednička fotografija učesnika samita - Foto: Predsedništvo Srbije

21:01 - HARADINAJ SE UOČI SAMITA SASTAO SA AMERIČKIM AMBASADOROM U BERLINU

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, izjavio je danas da je američkom ambasadoru u Berlinu, Ričardu Grenelu, preneo da se kosovska vlada protivi ideji razmene teritorija Srbije i Kosova

20:50 - KONSULTACIJE SRPSKOG DRŽAVNOG VRHA

U Berlinu, gde se održava samit o Zapadnom Balkanu, u toku je pauza, koju lideri koriste za direktnu razmenu mišljenja i konsultacije

 
 
 
View this post on Instagram
Konsultacije na pauzi izmedju sastanaka. #Serbia #EU #Germany #FranceA post shared by Budućnost Srbije (@buducnostsrbijeav) on

20:35 - DODIK ODGOVORIO KOMŠIĆU

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik pozvao je danas političke lidere u Sarajevu da, ako su zaista za poštovanje granica na Balkanu, javno kažu da je Kosovo južna srpska pokrajina i da poštuju teritorijalni integritet Srbije.

20:26 - OBJAVLJEN NACRT DEKLARACIJE

U Berlinu je objavljen nacrt deklaracije koji bi trebalo da bude usvojen na sastanku šefovi država i vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Nemačke, tzv. Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Slovenije.

Foto: PRINTSCREEN TANJUG VIDEO

19:05 - PROTEST PROTIV PROMENE GRANICA KIM, UZ ZASTAVE VELIKE ALBANIJE

Dok lideri sa Zapadnog Balkana razgovaraju o aktuelnoj situaciji na jugoistoku Evrope, ispred Bundestaga, nemačkog parlamenta, protestovalo je nekoliko desetina Albanaca protiv "bosnijanizacije" Kosova.

Nosili su parole kojima poručuju da su protiv promene granica Kosova, ali su istovremeno držali zastave Velike Albanije. Uputili su poruke protiv razmene teritorija ili bilo kog drugog rešenja koje bi umanjilo teritoriju Kosova.

18:30 - MAKRON: OBNOVITI DIJALOG, BEZ TABUA I PROPISIVANJA REŠENJA

Francuski predsednik Emanuel Makron je pred početak zajedničkog sastanka sa liderima Zapadnog Balkana u Berlinu poručio da će se na prvom mestu razgovarati o potrebi obnavljanja dijaloga Beograda i Prištine, i to, kako je istakao, bez tabua i propisivanja rešenja.

- Želimo da sagledamo sva rešenja, da spustimo strasti u debati i omogućimo napredak bez tabua - poručio je Makron. - Prva i osnovna tema je razgovor o konkretnom slučaju između Srbije i Kosova, bez propisivanja rešenja - izjavio je Makron.

Foto: PRINTSCREEN TANJUG VIDEO

18:20 - KOMŠIĆ: NEMA "TRGOVINE" - RS ZA KOSOVO

Hrvatski član Predsedništva BiH, Željko Komšić, izjavio je danas da nema nikakve analogije između Kosova i Metohije i Bosne i Hercegovine i da je nemoguće tražiti je, te da "niko neće svoje gubitke kompenzovati na Bosni i Hercegovini".

Komšić navodi da u regionu ne može "postojati nikakav presedan, koji bi se dalje mogao primenjivati u regionu".

- Neće biti nikakvih razgovora, ni promišljanja o teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, niti će bilo ko svoje gubitke kompenzovati na Bosni i Hercegovini - naveo je on.

18:15 - ZVIZDIĆ: NEPOVREDIVOST GRANICA OSNOVNO NAČELO EU

Sve države na Balkanu imaju međunarodno priznate granice, a nepovredivost međunarodno priznatih granica je osnovno načelo Evropske unije i to treba i da ostane vladajući model i princip svih daljih aktivnosti kada se govori o toj temi na području Zapadnog Balkana, izjavio je danas u Berlinu predsedavajući Saveta ministara BiH, u tehničkom mandatu, Denis Zvizdić.

Zvizdić je ukazao na pogoršanje političke stabilnosti, ali i opšte stabilnosti čitavog Balkana.

- Počinju ponovo da se crtaju neke nove granice, govori se o razmeni teritorija na bazi etničkog principa, a mi znamo iz naše prošlosti do čega su dovele takve ideje, jer one nisu nove. Nekada je o tim idejama govorio Šešelj, Milošević, a pokušaj sprovođenja tih ideja u delo je rezultirao stotinama hiljada ubijenih, genocidom i iseljavanjem - rekao je Zvizdić.

18:10 - MOGERINI: POSVEĆENOST SARADNJI I POMIRENJU

Na bilateralnim sastancima šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, koje je tokom dana imala u Berlinu sa liderima "zapadnobalkanske šestorke", razgovaralo se o situaciji u regionu i istaknut je značaj i opredeljenost za regionalnu saradnju, dobrosusedske odnose i pomirenje.

Kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, u tom kontekstu je Sporazum iz Prespe označen kao istorijski primer.

Mogerini je imala niz bilateralnih susreta i to sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, predsednikom Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem, kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom, premijerom Albanije Edijem Ramom i predsednikom Crne Gore Milom Ðukanovićem.

Mogerini će večeras prisustvovati sastanku zapadnobalkanskih lidera, kao i lidera Slovenije i Hrvatske, koji organizuju nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron.

17:55 - MERKEL: DANAS OTVORENA DISKUSIJA, NE DONOŠENJE ODLUKA

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će jedna od tema danas u Berlinu, gde se održava sastanak o Zapadnom Balkanu, a potom se razgovori nastavljaju radnom večerom, biti "pitanje odnosa Srbije i Kosova" i kako da se to pitanje pokrene sa mrtve tačke.

- Danas će biti otvorena diskusija, a ne donošenje odluka - rekla je ona na konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koorganizatorom samita o Zapadnom Balkanu, pred početak tog sastanka.

17:53 - POČEO SAMIT LIDERA ZAPADNOG BALKANA SA MERKEL I MAKRONOM

U Berlinu je upravo počeo samit lidera Zapadnog Balkana sa Angelom Merkel i Emanuelom Makronom.

17:41 - TAČIJEV "PRST U OKO" EU

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači je, nakon sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini u Berlinu, izjavio da je predočio svojoj sagovornici da su Beograd i Priština daleko od sporazuma bez učešća SAD, jer je, kako je rekao, EU suviše slaba da pokrene stvari na Zapadnom Balkanu.

17:31 - ZAEV STIGAO U BERLIN

Na samit o Zapadnom Balkanu došao je i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev. Njega je dočekala Angela Merkel.

17:08 - DELEGACIJA "VELIKE ALBANIJE" U BERLINU?

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron pozvali su na samit u Berlin lidere Zapadnog Balkana i Prištine. Sve delegacije su zastupljene na nivou premijera, ali su iz Beograda i Prištine, pozvi dobili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači. Međutim, sudeći po jednom snimku, pravi predstavnik Albanaca je Edi Rama.

16:49 - OSUĐENI RATNI ZLOČINAC ČLAN DELEGACIJE PRIŠTINE

Sulejman Seljimi, polički savetnik premijera privremenih prištinskih institucija, Ramuša Haradinaja, deo je delegacije Prištine na današnjem samitu u Berlinu, koji su sazvali nemačka kancelarka i francuski predsednik, Angela Merkel i Emanuel Makron, piše prištinska Gazeta Ekspres.

16:41 - HARADINAJ BOJKOTOVAO MOGERINI

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, bojkotovao je sastanak sa šeficom evropske spoljne politike Federikom Mogerini u Berlinu.

16:31 - PLENKOVIĆ SE OGLASIO ZAŠTO ON DOLAZI U BERLIN

Hrvatska i Slovenija učestvuju na sastanku o zapadnom Balkanu zato što najviše rade kada je jugoistok Evrope u pitanju, rekao je danas hrvatski premijer Andrej Plenković, u odgovor na čuđenje srpskog predsednika Aleksandra Vučića zbog sastava učesnika samita u Berlinu, prenosi N1.hr.

Plenković je danas rekao da je to pre svega pitanje za Merkel i Makrona.

- Sastanak koji su sazvali kancelarka Merkel i predsednik Makron ima za cilj izvrši rezime gde smo trenutno kada je reč o jugoistoku Europe. Hrvatska i Slovenija su pozvane jer su dve države koje kontinuirano rade, ja bih rekao Hrvatska čak i više od svih drugih, i ističu tu temu na nivou Evropskog saveta - izjavio je Plenković novinarima.

16:25 - TAČI PRETI NOVIM MERAMA

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači zapretio je danas novim merama, ako Beograd, kako kaže, nastavi da bude agresivan.

 
 
 
View this post on Instagram
Para Samitit të Berlinit, bashkë me zëvendëskryeministrin Pacolli, një takim bilateral kishim me Përfaqësuesen e Lartë të BE-së për Politikë të Jashtme, Federica Mogherin. Ne diskutuam për zhvillimet rajonale dhe rëndësinë e integrimit evropian të tërë shteteve të Ballkanit Perëndimor. Për ne, fqinjët tanë dhe vetë Bashkimin Evropian, një marrëveshje ndërmjet Kosovës dhe Serbisë është jetike që të ecim të gjithë përpara së bashku. Pas arritjes së marrëveshjes ndërmjet Maqedonisë Veriore dhe Greqisë, kjo marrëveshje do t’i sillte edhe më shumë paqe e stabilitet rajonit dhe Evropës. E kemi përkrahjen e Bashkimit Evropian, SHBA-së dhe tërë botës për ta arritur një marrëveshje paqësore, përfundimtare dhe gjithëpërfshirëse me Serbinë. Ne jemi të gatshëm të rifillojmë dialogun në Bruksel.A post shared by Hashim Thaçi (@hashimthaciofficial) on

15:45 - MODEL "DVE NEMAČKE" ZA BEOGRAD I PRIŠTINU NA STOLU

Pozivajući se na svoja saznanja iz krugova bliskih nemačkoj vladi, Dojče vele danas, uoči samita u Berlinu, piše da je kao moguće rešenje budućih odnosa Beograda i Prištine u igru ušao "nemački model", odnosno Sporazum o temeljima za međusobne odnose koji je 1972. sklopljen između tadašnje Savezne Republike Nemačke i Nemačke Demokratske Republike.

15:40 - HAN POZIVA NA POSTEPENO PROŠIRENJE EU NA ZAPADNI BALKAN

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas da će nastaviti da se zalaže za proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan jer smatra da je to i interes EU.

14:35 - VUČIĆ PONOVIO SPREMNOST ZA NASTAVAK DIJALOGA, ČIM SE UKINU TAKSE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini da je Srbija spremna "koliko sutra" da nastavi dijalog čim Priština ukine takse.

14:23 - VUČIĆ DONEO USKRŠNJI POKLON ZA MOGERINI

Na početku sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerine, Vučić je Megerinijevoj, povodom Uskrsa doneo korpicu jaja na poklon.

14:06 - VUČIĆ STIGAO U BERLIN, SASTAO SE SA MOGERINI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas nešto pre 14.00 časova sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini u Berlinu.

U glavnom gradu Nemačke će kasnije popodne biti održan samit o Zapadnom Balkanu, u organizaciji lidera Nemačke i Francuske, Angele Merkel i Emanuela Makrona.

13:26 - JELISEJSKA PALATA SE OGLASILA UOČI SAMITA

Francusko Predsedništvo saopštilo je, uoči samita o Zapadnom Balkanu u Berlinu, da će sastanak biti usredsređen na stabilnost regiona, sa posebnim fokusom na iznalaženje puta za ponovno pokretanje dijaloga između Beograda i Prištine, prenosi televizija Frans 24, pozivajući se na agenciju Frans pres.

13:20 - TAČI I HARADINAJ NE ZNAJU NIŠTA O NAVODNOM NACRTU IZJAVE

Čelnici privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj i Hašim Tači održali su zajedničku konferenciju pre početka samita u Berlinu. Oni su rekli da su rekli da će braniti svoje stavove koji su već poznati.

11:44 - HARADINAJ ZAHVALAN MERKEL

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, neposredno uoči današnjeg samita lidera država Zapadnog Balkana i Prištine, izjavio je izjavio je da je zahvalan Nemačkoj na njenom stavu o pitanju granica Kosova.

11:15 - "VELIKI" PREUZIMAJU ZAPADNI BALKAN

"Veliki" žele da se sada bave Zapadnim Balkanom, i nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, koji nisu bili uvek jedinstveni u politici prema Balkanu, žele sada da budu na jednoj strani užeta i stave pod kontrolu neuspele pregovore EU, ocenjuje ekspert za jugoistočnu Evrope Univerziteta u Gracu Florian Biber u izjavi bečkom dnevniku "Kurir" povodom konferencije u Berlinu.

11:08 - U PRIŠTINI SE POJAVO NAVODNI NACRT IZJAVE KOJA TREBA DA BUDE POTPISANA

Glavna tema prištinskih medija je današnji mini samit lidera zemalja Zapadnog Balkana i Prištine sa različitim procenama ishoda ovog skupa, a prištinski Telegrafi objavio je, kako tvrdi, nacrt zajedničke izjave kojom su se Beograd i Priština obavezali da ubrzaju napore za implementaciju postojećih sporazuma.

10:38 - DAČIĆ: OD DANAŠNJEG SASTANKA SE NE MOŽE OČEKIVATI DA BUDE ISTORIJSKI

Današnji sastanak u Berlinu će pre svega biti kombinacija pritisaka i priprema pred evropske izvore, da se pokaže važnost Pariza i Berlina i da se pokaže određena ljutnja na Brisel, ocenio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

10:11 - NAJEKSTREMNIJI ALBANAC NAJAVIO PROTEST U BERLINU

Opozicioni Pokret Samoopredeljenje najavio je za danas u Berlinu, gde će biti održan samit lidera Zapadnog Balkana i Prištine, protest protiv, kako je saopšteno, "nagodbe (Hašima) Tačija i (Aleksandra) Vučića", prenela je prištinska Gazeta Expres.

09:25 - DEFINISANJE KORAKA ZA DEBLOKADU DIJALOGA

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocenio je da je svrha današnjeg sastanka u Berlinu definisanje narednih koraka za deblokadu dijaloga.

Samit se održava na inicijativu Makrona i Merkel - Foto: Tanjug/AP

Skup zapadnobalkanske šestorke sa predsednikom Francuske i nemačkom kancelarkom trajaće oko dva sata nakon čega će uslediti i radna večera.

Na skup su pozvani premijeri Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije, predstavnici privremenih vlasti u Prištini, ali i premijeri Hrvatske i Slovenije.

Sastanak, na koji su posebno pozvani predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih vlasti u Prištini Hašim Tači, planirano je da traje takođe oko dva sata.

Potom se razgovori nastavljaju i tokom radne večere.

Drugog dana boravka u Berlinu, u utorak, predsednik Srbije imaće razgovor i sa Ginterom Krihbaumom, predsednikom Odbora za evropske poslove u nemačkom Bundestagu.

Takođe, šef srpske države razgovaraće, kako je predviđeno, i sa poslanikom Bundestaga Johanom Vadepulom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zagondzija

    29. april 2019 | 16:26

    Ovaj mali Makroncic bolje da Resava svoje probleme

  • Nina

    29. april 2019 | 16:20

    Sve pohvale za predsednika Vucica.

  • Konstantin

    29. april 2019 | 16:32

    Zapadne sile moraju jos vise da pritisnu Albance iz Pristine i nateraju ih da se ponasaju razumno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA