Šta su Haradinaj i Tači tražili od američkog ambasadora u Berlinu: "Vašington post" otkrio detalje razgovora

Pre sastanka u Berlinu, kako piše "Post", ponekad zavađeni kosovski lideri ujedinili su se na sastanku bez presedana sa američkim ambasadorom u Nemačkoj Ričardom Grenelom, za koga Tači smatra da ima bliske veze sa Trampom

Berlinski samit okončan je bez pomaka u dijalogu Beograda i Prištine, piše danas "Vašington post", ističući da, ni nakon podužih razgovora, nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron nisu uspeli da dođu do rešenja o nastavku dijaloga Beograda i Prišitne.

"Vašington post" konstatuje da su Merkelova i Makron pokušali da smanje "nacionalističke tenzije" koje su, kako navodi list, dijalog Beograda i Prištine izbacile iz koloseka.

Pre sastanka u Berlinu, kako piše "Post", ponekad zavađeni kosovski lideri ujedinili su se na sastanku bez presedana sa američkim ambasadorom u Nemačkoj Ričardom Grenelom, za koga Hašim Tači smatra da ima bliske veze sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

- Kosovski predsednik, premijer i ministar spoljnih poslova su zatražili sastanak sa nama...SAD nastavljaju da snažno podržavaju dijalog između Kosova i Srbije pod okriljem Evropske unije - navodi se u saopštenju američke ambasade u Nemačkoj.

Grenel - Foto: Tanjug/AP

"Post" prenosi i izjavu neimenovanog američkog zvaničnika, koji kaže da je Grenel na sastanku ponovo istakao da bi prištinske vlasti trebalo da ukinu takse na robu iz Srbije i BiH, što je, podseća list, ista poruka koju je Priština dobila od najviših zvaničnika američkog Stejt departmenta.

- Ambasador Grenel snažno je zatražio ukidanje tarifa i ponovio da su SAD bliski prijatelji Kosova sa željom da pomognu gde mogu, ali je istakao da dve strane moraju da izrade detalje, ne Amerika - rekao je taj neimenovani američki zvaničnik.

"Post" podseća da je Tači ranije ove godine obećao Grenelu da će raditi na ukidanju taksi, sa čime se Ramuš Haradinaj, koga list naziva unutrašnjim političkim protivnikom Tačija, nije javno složio.

Njih dvojica su odvojeno uputili poziv Vašingtonu da u procesu dijaloga preuzme veću ulogu, navodi list.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, za kog se, kako navodi "Post", smatra da prećutno podržava izmenu granica duž etničkih linija, novinarima je u ponedeljak izjavio da se protivi izmenama granica, ali da je Srbija spremna da razgovara o svim mogućim rešenjima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    30. april 2019 | 18:15

    Šta drugo dvojica terorista Haradinaj i Taci mogu da rade osim sto jure predstavnik SAD gde god mogu, i mole za njihovu vecu podrsku.

  • Tresimesi1

    30. april 2019 | 19:34

    Mogu da kukaju i plaču,mole i preklinju,ali zadnja je naša i tako će i ostati.Kosovo je duša Srbije.Očigledno im to nije jasno.

  • marko

    30. april 2019 | 18:38

    Ili neznaju ili ne smeju oni ništa da urade bez saglasnosti SAD-a

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA