Đurić reagovao na Tačijeve "optužbe": To je izvrtanje stvarnosti, čije firme profitiraju od kada su uvedene takse na srpske proizvode?

Tači i drugi predstavnici Prištine trebalo bi da, umesto što umanjuju štetu koje njihove mere nanose odnosima Srba i Albanaca i srpskoj ekonomiji, da ponude odgovor na pitanje ko je odgovoran za šverc na teritoriji Kosova - izjavio je direktor Kancelarije za KiM

  • 39

Potpredsednik Srpske narodne stranke (SNS) Marko Ðurić izjavio je danas da je srpskoj ekonomiji uvođenjem kosovskih taksi naneta šteta od više od 500 miliona evra na godišnjem nivou i upitao Prištinu ko je odgovoran za šverc na teritoriji KiM i čije firme profitiraju od taksi na srpsku robu.

Ðurić je na konferenciji za novinare istakao da je neistinita izjava predsednka tzv. Kosova Hašima Tačija da je šteta od taksi svega nekoliko miliona evra.

- Nastojanja da se ta šteta umanji kako bi se umanjio pritisak koji Priština trpi od dela međunarodne zajednice, nisu ništa drugo nego izvrtanje stvarnosti i netačno prikazivanje činjenica - rekao je Ðurić.

On je dodao da bi Tači i drugi predstavnici Prištine trebalo da, umesto što umanjuju štetu koje njihove mere nanose odnosima Srba i Albanaca i srpskoj ekonomiji, trebalo da ponude odgovor na pitanje ko je odgovoran za šverc na teritoriji Kosova, o kojem je govorio i Tači.

Neistinita je izjava predsednka tzv. Kosova Hašima Tačija da je šteta od taksi svega nekoliko miliona evra, rekao je Marko Đurić-Foto: Tanjug/AP

- Pošto Tači pominje kanale za šverc, koji postoje, potrebno je da neko od nadležnih organa, bilo privremenih institucija samouprave u Prištini ili drugih država koje učestvuju u okruženju u takvim aktivnostima, ponude odgovor na pitanje ko omogućava da se preko teritorije Severne Makedonije švercuju orgomne količine robe na područje južne pokrajine i čije su firme, bliske kojim političarima na KiM, glavni profiteri od anticivilziacijskih taksi na srpsku robu - rekao je Ðurić.

On je istakao da nečije firme od toga "debelo" profitiraju.

VUČIĆ U BERLINU DOBIO PRILIKU DA IZNESE STAV SRBIJE

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM zahvalio je danas organizatorima samita u Berlinu, Angeli Merkel i Emanuelu Makronu, jer su, kako kako je rekao, na vrlo ozbiljan način pripremili taj samitu i dali priliku Vučiću da iznese poziciju Srbje.

- Hvala im na prilici da Srbija i predsednik iznesu pozicije Srbije. Ono što je rezultat, ono što je ostalo kao utisak, to je prilično jasna slika o tome šta nam ko u regionu misli i kako ko u regionu namerava da se odnosi prema Srbiji i njenim interesima, i pravima i položaju Srba u regionu - istakao je Ðurić.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM zahvalio je danas organizatorima samita u Berlinu, na prilici da Srbija i predsednik iznesu pozicije Srbije-Foto: PRINTSCREEN TANJUG VIDEO

On je ocenio da je nažalost bilo malo pozitivnih poruka na samitu, već naprotiv, pošto su poruke iz Prištine i Tirane bile "praktično jezive", potpuno protiv dijaloga i ciljeva, kao što su normalizacija odnosa i drugi ciljevi.

- Mnogo je jasnije nakon samita u Berlinu kakve su prave namera pojedinih lidera u regionu i prave namere pojedinih država - naveo je Ðurić.

On je, međutim rekao i da nije, ipak, sve bilo tako crno, i naveo da je držanje Slovenije i Hrvatske bilo korektno, kao i Crne Gore.

Srbija je s VuČićem na čelu i premijerkom Anom Brnabić vrlo ozbiljno i jezgrovito i odlučno zastupala naše poizicje i pristupila je ozbiljno i odgovorno, dodao je Ðurić.

- Mi se ni sa kim nismo svađali, ali naša delegacija je svakome pružila jasne i direktne odgovore na pokušaje da se nedavna istorija prikaže u lažnom svetlu i da se Srbija prikaže kao krivac za takse i druge stvari u regionu, ali smo nedvolis i jasno - rekao je on i dodao da će oni nastaviti da se prema pitanjima u regionu ponašaju ozbiljno i odgovorno i da će se pripremati za buduće aktivnosti.

PREDSEDNIK SRBIJE SLEDEĆE NEDELJE IMA VAŽNE SASTANKE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će već u toku naredne nedelje nastaviti važne diplomatske kontakte i učestovati na samitu u Tirani u okviru procesa Brdo Brioni (8. i 9. maja), preneo je danas Ðurić i naglasio da će ti sastanci biti još jedna prilika da Srbja pokaže svoju opredeljenost za građenje normalnih odnosa u regionu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će već u toku naredne nedelje nastaviti važne diplomatske kontakte i učestovati na samitu u Tirani u okviru procesa Brdo Brioni (8. i 9. maja)-Foto: Printskrin/Tanjug

- Sledeće nedelje možemo da očekujemo nastavak Brdo Brioni procesa, održaće se još jedan samit tog procesa u Tirani, uz učešće najviših predstavnika Srbije, uz učešće Vučića. U narednim danima možemo da očekujemo i sastanak predsednika Vučića s (potpredsednikom italijanske vlade) Mateom Salvinijem, koji je nesumnjivo jedan od vodećih političkih lidera ne samo u Italiji nego i u Evropi - rekao je Ðurić na konferenciji za medije.

Istakao je da su ti sastanci od izuzetnog značaja za ukupan međunarodni položaj Srbije.

- I oni će biti još jedna prilika da Srbija iskaže jasnu rešenost i opredljenost za građenje normalnih odnosa u regionu, ali i da pošalje snažnu i kontinuiranu poruku svim činiocima u međunarondnoj zajednici da interese Srba na KiM ne može da gazi bilo ko i da interese Srbije u dijalogu sa Prištinom ne može da gazi bilo ko - naveo je Ðurić.

On je istakao da je, pre svega, potrebno da se radi na primeni onog što je ranije dogovoreno, kao što su sporazum CEFTA iz 2006. i drugi sporazumi da bi se stvorili bilo kakvi preduslovi za napredak u dijalogu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • željko85

    2. maj 2019 | 13:13

    Poznato je da su Albanci šverceri svega i svačega tako da je ovo sasvim normalno za njih, tako oni nalaze novac da plaćaju lobiste i da čuvaju njihovu samoproglašenu kvazidržavu.

  • goksi

    2. maj 2019 | 13:13

    Tači i Haradinaj su dokazali ovim taksama da je kod njih šverc i crno tržište nešto sasvim normalno, kriminalci obični.

  • Goran

    2. maj 2019 | 12:22

    Prištinskim vlastodršcima je nebitno što Albanci sa Kosova sada moraju da plaćaju skuplje proizvode koje su dobijali iz Srbije već im je jedino bitno da na taksama profitiraju njihove privatne firme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA