Situacija na Kosovu i Metohiji složena: Stefanović poručio da su Srbiju u probleme uvukli oni koji danas najviše kritikuju

Istakao je da je još tada Vučić upozorio šta će se se sve dešavati, ako ne budemo imali snage da se izborimo za stabilnost u celom regionu

  • 16

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je sadašnja opozicija dok je bila na vlasti zemlju uvukla u najveće probleme, pre svega u vezi s Kosovom i Metohijom, a koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić sada pokušava da ispravi.

- To je tako složena situacija - rekao je Stefanović za TV Pink i podsetio da je Vučić unapred rekao, na vreme, pre potpisivanja Briselskog sporazuma, da će to biti sporazum na koji ćemo se pozivati kada budemo govorili o stabilnosti i bezbednosti Srbije.

Istakao je da je još tada Vučić upozorio šta će se se sve dešavati, ako ne budemo imali snage da se izborimo za stabilnost u celom regionu.

On je dodao da zato Vučić insistira na tako velikom broju projekata, jer, kako je naglasio, izgradnja puteva, ukidanje svih carinskih barijera i jačanje ekonomije povećavaju stabilnost.

Stefanović je podsetio da je Vučić pre potpisivanja Briselskog sporazuma upozorio šta će se se sve dešavati, ako ne budemo imali snage da se izborimo za stabilnost u celom regionu-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Više možete da uradite kada je Srbija ekonomski jača, kada je na različite načine jača, ona može regionalno da zaštiti stabilnost i da zaštiti Srbe ma gde živeli - rekao je Stefanović.

On je, međutim, istakao da je situacija na KiM najsloženija i istakao da je ključni problem to što su pripadnici prethodnih vlasti - Tadić, Jeremić, Ðilas i Stefanović - "preko noći promenili rezoluciju u UN" i odlučili da presele pregovore iz UN u EU.

Stefanović je rekao da su oni to učinili, iako su, znali da će se ti pregovori voditi tamo gde je većina zemalja priznala nezavisnost KiM, "gde su to uradile najmoćnije i najveće zemlje EU i gde su naši izgledi tu dosta lošiji i gde nemamo zaštitu".

On je naglasio da kada je Vučić nudio svima da se uključe u dijalog o KIM i pozvao ih da smisle najbolje rešenje, odgovor je bio ćutanje.

- Nije hteo niko da se uključi da preuzme odgovornost - naglasio je Stefanović, dodajući da niko neće da preuzme odgovornost kako bi imao poziciju da, šta god da se desi, može da napada Vučića.

SAVA RADOVANOVIC

On je dodao da su lideri opozicije, dok su bili na vlasti, uvukli Srbiju u "najgore stvari".

- O korupciji neću ni da pričam, kao ni o uništavanju i razaranju naše privrede - rekao je Stefanović, dodajući da je minimalna zarada, za vreme Ðilasa, Jeremića, Tadića i Cvetkovića za četiri godine porasla sa 159 na 162 evra.

- Za cela tri evra za četiri godine. Pa kako ih sad nije sramota da pričaju? - upitao je Stefanović, ističući da je ta zarada danas 230 evra.

Suština je, naglasio je, da su nas ti ljudi uvukli u najveće probleme.

- Oni su nam doneli carine i granice između dva dela Srbije, oni su nam doneli to da se pregovara umesto u UN u EU, oni su započeli sve procese zbog kojih mi danas imamo teške muke i onda beže od odgovornosti, a kad ih pitate bilo šta vezano za KiM, samo čekaju da kažu nešto negativno - rekao je on.

Ministar je dodao da se Zakon o poreklu imovine nalazi u javnoj raspravi i podsetio da je vlast 2012. godine obećala Zakon o javnim nabavkama.

- Javne nabavke su bile jedan od najvećih izvora korupcije - rekao je Stefanović ističući da je to bilo u vreme kada su Ðilas, Jeremić, Tadić, Cvetković i Ðelić upravljali zemljom, kada je Srbija, kako je naveo, mogla da se meri sa samo još pet država po nivou korupcije.

- Dometi i način onoga što su radili za vreme svoje vlasti, mi ćemo morati da ispravljamo još mnogo godina - ocenio je Stefanović.

Ipak, istakao da su Vučić i Vlada Srbije popravili deo stvari, otvorivši 200 fabrika, dok opozicija, kako je naveo, ne može da pobroji 200 stvari koje je uradila za mnogi duži vremenski period.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare1

    6. maj 2019 | 02:08

    Alo teroristi u komentarima.Kosovo je Srbija Vucic Srbin i cela Srbija to zna.Nikada u nato alo bre.Vi kao da spavate.Pogledajte oko sebe.Srbija nikada jaca.Kakvi siptari i nato

  • Mutivoda

    5. maj 2019 | 14:35

    Ti koji su Srbiju uvukli u probleme su tvoja koalicija.

  • Zürich 043

    5. maj 2019 | 13:39

    Uvek je neko drugi kriv i smanjuje vaš napor da nešto uradite,ako imate znanje imkapacitet prebrodite sve to pokažite vrednost ljudima koji su za vas glasali.Pokažite rezultatima a ne kritikom onih koji su pogrešili,jedino tako možete biti i opravdati mesto na vlasti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA