Diplomatska ofanziva: Vučić sutra na tri sastanka o Kosovu i to u Beogradu, Rimu i Tirani

Gust raspored šefa srpske države

  • 69

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja sutra diplomatsku ofanzivu u vezi sa Kosovom i Metohijom. Najpre će u Beogradu s druge strane stola imati šest sagovornika, dok će kasnije tokom dana imati sastanke u Rimu i Tirani.

Naime, Vučić će se sutra sastati sa ambasadorima zemalja Kvinte, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

Sastanku će prisustvovati ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šef Delegacije Evropske unije.

PRISTINA MERE VUCIC Predstavnici Kvinte - ZORAN ZESTIC

Potom će predsednik Srbije otputovati u Italiji, gde će razgovarati sa potpredsednikom italijanske vlade i ministrom unutrašnjih poslova Mateom Salvinijem.

Vučić će sa Salvinijem, kojeg vidi kao jednog od najuticajnijih političara Evrope, razgovarati o Kosovu i Metohiji.

Salvini se inače zalaže za preispitivanje priznanja kosovske nezavinosti.

Mateo Salvini Salvini - Foto: Tanjug/AP

Posle sastanka sa italijanskim zvaničnikom, predsednik Srbije putuje u Tiranu, gde će biti održan Samit procesa Brdo-Brioni.

On će, po dolasku u Tiranu, sutra veče, imati sastanak sa visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, sa kojom se već susreo na samitu u Berlinu, prošle sedmice.

Sledećeg dana predsednik Srbije će učestvovati na sastanku procesa Brdo -Brioni, čiji je specijalni gost Andžej Duda, predsednik Poljske.

Vučić je u međuvremenu razgovarao, u Pekingu, na temu Kosova i Metohije sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Prošle nedelje u Berlinu, na Samitu u organizaciji nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona zastupao je stav da je Srbija spremna za nastavak dijaloga, ali, tek po ukidanju prištinskih taksi.

Posle tog skupa, predsednik je ocenio da ni u međunarodnoj zajednici, ni u domaćoj javnosti, nije prihvaćen njego plan za rešavanje kosovskog pitanja, odnosno, kako je ranije navodio, ideja razgraničenja.

Predsednik Vučić najavio je da će nakon svih ovih sastanaka razgovarati sa Srbima sa Kosova i Metohije, kao i da će saopštiti mere koje će Beograd preduzeti zbog dosadašnjih jednostranih poteza Prištine, a pre svega - uvođenja anticivilizacijskih taksi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    7. maj 2019 | 17:38

    To je gubljenje vremena jer su u pitanju drzave koje su priznale Kosovo.Bitno je da su Rusija i Kina na strani srpskog naroda a sa njima i veto u SB UN.Hvala im sto nas brane od Vucica i razgranicenja.

  • Acko

    8. maj 2019 | 08:34

    Evidentno je zalaganje predsednika Vucica oko problema na KiM, steta sto se na suprotnoj strani nalaze nerazumni Albanci.

  • Miki

    7. maj 2019 | 17:50

    Predsednik na pravi nacin zastupa nase interese.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA