Kosmet i Ukrajina glavne teme na Saboru SPC

Ovogodišnji Sabor počinje baš u manastiru Žiča, sedištu prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save, u skladu sa velikim jubilejom koji SPC obeležava ove godine

  • 1

Kosovo i Metohija i Ukrajina biće glavne teme redovnog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, koji sutra počinje u manastiru Žiča, piše Politika.

Iako se dnevni red Sabora utvrđuje teka kada počne, "Politika" nezvanično saznaje u vrhu SPC da će se o pojedinim temama najverovatnije raspravljati, jer je zbog njihovog značaja važno da se o njima izjasni najviše crkveno telo.

Tako će srpski arhijereji na Saboru razgovarati o situaciji na KiM i crkvenoj krizi u Ukrajini.

O KiM se govorilo i na prošlogodišnjem majskom zasedanju, ali i na vanrednom zasedanju u novembru. Nije isključeno da će arhijereji ponovo formulisati stav o tom važnom i bolnom pitanju, kao što bi slično mogli da učine i sa crkvenom krizom u Ukrajini, navodi list.

Nezvanično, u vezi sa KiM, Srpska pravoslavna crkva neće menjati svoj viševekovni stav i potvrdiće ranije iznete stavove Sabora, navodi "Politika".

Ovogodišnji Sabor počinje baš u manastiru Žiča, sedištu prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save, u skladu sa velikim jubilejom koji SPC obeležava ove godine: osam vekova od sticanja autokefalnosti, što je zasluga upravo ovog srpsko svetitelja.

To je jedini razlog zbog kojeg ove godine, za razliku od prošle, zasedanje nije počelo u Pećoj patrijaršiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imenjak

    8. maj 2019 | 10:12

    Treba da im bude glavna tema prazne crkve u Srbiji i bedan i gladan narod i sto se desava u drustvu sodoma i gomora ne politika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA