Vučić ignorisao protokolarno zajedničko slikanje sa albanskim predsednikom: "Beograd i Priština godinama udaljeni od mogućeg rešenja kosovskog problema"

  • 43

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ignorisao je danas, na svečanom dočeku učesnika samita Procesa Brdo Brioni, za sastanke te vrste uobičajeno zajedničko fotografisanje sa domaćinoma skupa. On je prvi, inače, stigao na ceremonijalni doček pred kamerama, ali se, nakon rukovanja sa domaćinom, albanskim predsednikom Iljirom Metom i inicijatorima Procesa, predsednicima Hrvatske i Slovenije, nije zadržao radi fotografisanja.

Tako jedini nema zajedničku fotografiju, za koju su, kako su dolazili, pozirali ostali učesnici, predsednik Crne Gore, Bosne i Hercegovine, počasni gost predsednik Poljske Andžej Duda, te šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

Aleksandar Vucic Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Vučića je sinoć, po dolasku u Tiranu "sačekala" informacija da su Hašim Tači i albanski premijer Edi Rama razgovarali, pred samit, o nacionalnom ujedinjenju, potpunom otvaranju granice između tzv. Kosova i Albanije i pripajanju tri opštine juga Srbije, kao i protesti Samoopredeljenja zbog njegovog dolaska u Albaniju.

Ranije danas gotovo svi albanski i prištinski mediji objavili su da se pred početak Samita sreo sa Tačijem, u prisustvu šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, i da se sa njim hladno rukovao.

Aleksandar Vucic, Hasim Taci Foto: Tanjug/AP

Vučić: U ovom trenutku godinama udaljeni od mogućeg rešenja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da su Beograd i Priština u ovom trenutku godinama udaljeni od mogućeg rešenja kosovskog problema.

Vučić je, u svom obraćanju na sastanku lidera Brdo-Brioni procesa u Tirani, istakao da se rešenje neće postići za ko zna koliko godina.

- To je loše po srpski i albanski narod, dva najveća naroda na Balkanu. Svi su nam govorili nemojte činiti ovo, nemojte ono, nemojte da menjate granice i slično, svako je gledao samo svoj interes, iako se radi o važnom pitanju za nas, a ne za bilo koga drugog - kazao je on.

Aleksandar Vucic Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Vučić je ukazao da je dijalog Beograda i Prištine zastao, i da se nada da neće trajati "doveka" dok se ne bude moglo tražiti rešenje.

Prema njegovim rečima, svakako će biti potrebno mnogo vremena da se nađe rešenje za srpsko-albanske odnose.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA