"Velika Albanija" je najveća bezbednosna pretnja Srbiji i Balkanu: Vulin razgovarao sa grčkim ministrom odbrane (FOTO)

Ministri su razmotrili trenutnu saradnju u oblasti odbrane

  • 4

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se sa ministrom nacionalne odbrane Republike Grčke Evangelosom Apostolakisom, koji je prisustvovao današnjem Prikazu u Nišu i koji je, kako se navodi u saopštenju za medije, pohvalio mudru politiku predsednika Aleksandra Vučića u rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

On je, kako se navodi, izrazio očekivanje da će se naći kompromisno rešenje za pitanje južne srpske pokrajine, a istovremeno je potvrdio podršku svoje zemlje teritorijalnom suverenitetu i integritetu Srbije.

Aleksandar Vulin Avion grčkog Ministarstva na aerodromu u Nišu - Foto: mod.gov.rs

Vulin je rekao da je Srbija zahvalna na kontinuiranoj podršci Grčke u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na Kosovu i Metohiji što je, kako je rekao, potvrda iskrenog prijateljstva dve države i dva naroda.

- Za Srbiju je formiranje takozvane vojske Kosova apsolutno neprihvatljivo i predstavlja opasnost za ceo region - kazao je ministar i poručio da je KFOR jedini garant bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije u skladu sa Rezolucijom 1244.

Aleksandar Vulin Srpski i grčki ministri odbrane - Foto: mod.gov.rs

Vulin je takođe rekao da je najveća bezbednosna pretnja Srbiji i regionu Balkana stvaranje velike Albanije, te dodao da on podržava politiku Grčke, kao i Prespanski sporazum.

Ministri su razmotrili trenutnu saradnju u oblasti odbrane i složili se da postoji prostor za njeno unapređenje, a kao najznačajnije oblasti saradnje istakli su održavanje zajedničkih vežbi.

Aleksandar Vulin Sastanak dve delegacije u Nišu - Foto: mod.gov.rs

Vulin je naglasio značaj učešća Vojske Srbije u borbenoj grupi HELBROC, gde je Grčka vodeća nacija, a u okviru koje će Vojska Srbije uzeti aktivno učešće od sledeće godine. Inače, u predstojećem periodu planirano je zajedničko učešće na vezbama MILEX i TALOS.

Aleksandar Vulin Grčki ministar u Nišu - Foto: mod.gov.rs

Ministar je takođe naglasio i značaj saradnje u oblasti vojnog obrazovanja, podsetivši da se jedan broj broj srpskih oficira usavršavao u vojnim školama Grčke, a ministru Apostolakisu uputio je poziv da se grčki oficiri školuju u našim vojnim školama.

Ministri odbrane Srbije i Grčke složili su se u oceni da postoji potencijal za razvoj vojno-tehničke saradnje dve zemlje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iskreno

    10. maj 2019 | 21:58

    zna se ko je Tata.

  • Pantelija

    10. maj 2019 | 21:32

    Srbi su nebeski narod srbi se nikoga ne boje pa ni kozojebaca

  • Nikolas

    10. maj 2019 | 20:49

    PLAN RASTURANJA JUGE I STVARANJE VELIKE ALBANIJE JE POCELA CIJA I PENTAGON 1980 GODINE I SVE RATOVE KOJE SMO PREZIVELI I KOJE CEMO U BUDUCNOSTI IMATI BICE IZ KUHINJE PENTAGONA!!! RAT DONOSI PROFIT!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA