≫ 

U narednih 69 dana 9 vežbi NATO na granicima Srbije: Od "Trenutne reakcije", preko "Proboja", do "Odlučujućeg udarca"

Posle burnih događaja krajem prošlog veka, jasno zašto su ovi vojni pokreti odmah uzburkali duhove domaće javnosti

  • 25

Prošlog petka u Nišu je održana velika vojno-policijska parada "Odbrana slobode", podovom Dana pobede, na kojoj su oružane snage Srbije prikazale svoje najsavremenije oružje. Nekoliko sati kasnije, u Hrvatskoj je odmah počela vojna vežba oružanih snaga ove susedne nam države i NATO. Posle burnih događaja krajem prošlog veka, jasno zašto su ovi vojni pokreti odmah uzburkali duhove domaće javnosti, pogotovo imajući u vidu da će na vežbi u susedstvu biti prisutni i pripadnici takozvane "Vojske Kosova".

Jako je u srpskoj javnosti odjeknula vest da će u Hrvatskoj tokom maja i juna planirano održavanje tri međunarodne vojne vežbe, u kojima će učestvovati i pripadnici takozvane "vojske Kosova", a prva je počela nekoliko sati nakon završetka velike vojno-policijske parade u Nišu.

"Immediate Response 19"," Astral Knight 19" i "Swift Response 19" nazivi su vežbi u organizaciji Komande kopnenih snaga za Evropu (USEUCOM) koje će se u koordinaciji s NATO članicama i partnerskim zemljama održati u Hrvatskoj, najavilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane.

Nato, vojska, Exercise Dynamic Front 2019 NATO vežba u Letoniji - Foto: NATO

Prva vežba "Immediate Response 19", kojom Hrvatska vojska obeležava 10. godišnjicu članstva Hrvatske u NATO, počela je u petak i trajaće do 6. juna na teritoriji Hrvatske i na području Slovenije i Mađarske.

U vežbi će učestvovati 1.600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, tzv. Kosova, SAD, Poljske, Francuske, Velike Britanije, Litvanije, Severne Makedonije, Italije i Nemačke.

Težišni cilj vežbe je uvežbavanje vojne mobilnosti, odnosno mobilnosti multinacionalnih snaga. Hrvatska, Slovenija i Mađarska učestvuju kao suorganizatori i domaćini vežbe, kaže se u saopštenju.

Sledeća planirana vežba "Astral Knight 19" je vežba Američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi (USAFE) koja će biti održana od 3. do 6. juna, a potom "Swift Response 19" koja će se odvijati na nekoliko lokacija u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji tokom juna, navelo je hrvatsko ministarstvo.

Hrvatska vojska, vojska Hrvatske, vojnik Hrvatski vojnik - Foto: Profimedia/AFP

U tim vežbama će učestvovati oko 750 pripadnika Hrvatske vojske i oko 4.500 pripadnika oružanih snaga saveznika i partnerskih zemalja, oko 60 vazduhoplova, više od 30 helikoptera i oko 800 vozila, saopštilo je Ministarstva odbrane Hrvatske.

Međutim, to nisu jedini vežbe koje će se održati do 10. jula na granicama naše zemlje.

NATO snage će vežbati i u Rumuniji, Mađarskoj i Bugarskoj u okviru vežbe "Saber Guardian 2019" od 3. do 24. juna, zatim u Mađarskoj ("Breakthrough 2019" 4-15. jun i "Szentes Axe 2019" 31. maj - 11. jun), Makedoniji ("Decisive Strike 2019" 5. jun - 10. jul), i Bugarskoj ("Shabla 2019" 4-14. jun i "Strike Back 2019" 6-20. jun).

Ukupno devet vežbi u narednih 69 dana.

Uzimajući u obzir komplikovanu i opterećujuću prošlost Srbije i NATO, sve ove najave su bili dovoljan signal da se probude teorije zavere u vezi sa vežbama Alijanse na granicama Srbije.

Nema tu prostoru za mistifikaciju, napominje za Telegraf.rs vojno-politički analitičar Vlade Radulović.

- To su vežbe koje su planirane i zakazane još prošle godine. One nemaju veze sa Srbijom, niti se one odnose na nas - ističe Radulović.

Vlade radulovic Vlade Radulović - Foto: mc.rs

Kako kaže, razlog za povećan broj vojnih vežbi NATO je zategnuta situacija sa Rusijom.

- Zajedničko svih tih vežbi je jačanje interoperabilnosti i međusobne komunikacije unutar članova Alijanse i skraćivanje vremena odgovora, odnosno pripreme za brzi odgovor na krize, tj, recimo na napad na neku od država članica - ukazao nam je Radulović.

Neke vežbe se sprovode na terenu, a neke su kabinetskog tipa i vezane su skraćivanje procesa donošenja nekih odluka i procedura.

On još jednom ponavlja da ovo nisu ad-hoc vežbe.

- Tek kada dođe do organizovanja vojnih manevara na granicama Srbije, mi možemo da se zapitamo zbog čega se to radi. Navedene vežbe to nisu i ne treba ih mistifikovati - zaključio je Radulović.

Vojne snage SAD-a stacionirane u Evropi izdale su početkom maja saopštenje da će izvoditi rutinske vežbe sa savezničkim i partnerskim zemljama kako bi se poboljšala interoperabilnost i spremnost.

- Zbog veličine i obima nekoliko predstojećih letnjih vežbi, javnost može očekivati povećanje američkog vojnog prisustva i tranzita jedinica iz Nemačke i Poljske, preko Češke i Slovačke, u Bugarsku, Hrvatsku, Mađarsku, Rumuniju i Sloveniju. Dodatna kretanja će se desiti kada oprema jedinica stigne u luke u Grčkoj i Sloveniji i presele se na lokacije u Severnoj Makedoniji i Mađarskoj - navodi se u tom saopštenju.

Nato, Britanska vojska, British Army participates in Exercise Spring Storm 19 Helikopter NATO - Foto: NATO

Kako kažu, zbog operativnih bezbednosnih problema, ne mogu dati tačne puteve i broj vozila.

- Nakon završetka vežbe, mnoge jedinice će također sprovoditi povratna kretanja do svojih stanica. Mi smo u bliskoj koordinaciji sa zemljama domaćinima kako bismo umanjili uznemiravanje lokalnog stanovništva tokom tih pokreta. Sve uključene jedinice američke vojske marljivo rade kako bi se pridržavale sigurnosnih procedura i poštovale lokalne zakone i propise.

Sigurnost naših vojnika i građana domaćina je najvažnija u svemu što radimo. Zbog svoje veličine i težine, ova vozila će se kretati polako i imati ograničenu vidljivost. Vozačima se savetuje da budu oprezni prilikom vožnje u blizini vojnih konvoja - napisali su u saopštenju.

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kosta

    13. maj 2019 | 16:35

    Samo vi vezbajte. Pa vas je zaustavilo 100 dece, heroja na Kosarama. Smesni ste.

  • Лека

    13. maj 2019 | 17:03

    Гологузија упрегнута у америчка кола зла.

  • vulkanizer Republika Srpska

    13. maj 2019 | 16:21

    E moj Radulovicu ili ne zelis da vidis ili si slepac, sve to ima veze sa Srbijom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA