Na Balkanu postoji "sindrom malih razlika, a velikih konflikata": Dačić pred studentima Diplomatske akademije iz Beča

Dačić je naveo da će Srbija učiniti sve što je u njenoj moći, administrativno i politički u smislu sprovođenja reformi, da bude spremna za članstvo, i dodao da će to zavisiti i od same EU

  • 2

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da niko ne može tačno reći da li će Srbija postati članica EU do 2025. godine što je Žan Klod Junker spomenuo kao orijentacioni termin za ulazak naše zemlje u Uniju.

Dačić je naveo da će Srbija učiniti sve što je u njenoj moći, administrativno i politički u smislu sprovođenja reformi, da bude spremna za članstvo, i dodao da će to zavisiti i od same EU.

- To će mnogo zavisiti i od prevazilaženja problema u samoj EU izazvanih Bregzitom ali i nekim drugim procesima, odnosno mišljenjima javnog mnjenja koje nije previše raspoloženo za proširenje - rekao je Dačić odgovarajući na pitanja studenata Diplomatske akademije iz Beča kojima je održao predavanje u MIP-u.

Bečki student, poreklom iz Hrvatske upitao je srpskog šefa diplomatije da li smatra da će Hrvatska Srbiji na evropskom putu biti saradnik ili joj može otežati put, kao što se dešavalo u slučaju Slovenije i Hrvatske, a Dačić je odgovorio da su retko kada susedi u dobrim odnosima te da je to na Balkanu "sindrom malih razlika, a velikih konflikata".

Ivica Dačić, Tara Gandi Dačić - Foto: mfa.gov.rs

- Stalno govorim da nemamo bliže jedne drugima tako da umesto na sve sukobe razlike i probleme trebalo bi akcenat staviti na to da se bolje slažemo. Mislim da odnosi sa Hrvatskom treba da se razvijaju u tom pravcu, da definišemo probleme i rešavamo ih ali da imamo koliko je god moguć dobre odnose za sadašnjost i budućnost - rekao je Dacćić.

Podsetio je da će Hrvatska sledeće godine predsedavati Uniji te da očekuje da se taj period iskoristi da se srpsko-hrvatski odnosi stabilizuju.

- Niko ne može da me ubedi da se Nemci, Francuzi i Englezi vole onoliko koliko pokazuju, ali, ako su oni mogli da naprave Uniju čelika možemo i mi da osnažimo čitav naš region - kazao je Dačić.

Ministar je ispričao da kada u svetu tokom radnih putovanja sretne nekog Hrvata ili Albanca, pozdrave se kao da su braća, a ministar je pozvao sve u reguionu da to čine i ovde na Balkanu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA