"U Prizrenu je 1991. živelo 10.000 Srba, a danas dvadesetak, u Prištini je živelo 40.000, a danas stotinak. To je legalizacija etničkog čišćenja Srba"

Ne bi bilo istorijski pravedno da posle svega što se dešavalo na teritoriji Evrope u 20. veku jedino srpski narod bude obeležen kao genocidan - izjavio je Dačić

panorama grada, PRIZREN POGROM SRBI
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Srbija sa Albancima hoće dogovor bez prihvatanja njihovih jednostranih rešenja, izjavio je danas potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da misli da Priština na to nije spremna.

Dačić je, odgovarajući na pitanja Diplomatske akademije iz Beča, rekao da Beograd hoće kompromis, koji će, kako je kazao, uvažiti i srpske i albanske interese.

Jer, rekao je Dačić, Kosovo je bilo centar Srbije do pada pod osmansku vlast, a onda je naseljavanjem Albanaca došlo do promene verske i etničke strukture.

- Za Srbiju je Kosovo centralno mesto nacionalne istorije, Srbija je nastala na Kosovu, tamo je bio prvi srpski glavni grad - Prizren u kojem je 1991. živelo 10.000 Srba, danas u njemu živi 23 Srba, u Prištini je živelo 40.000 Srba, danas stotinak. To je legalizacija etničkog čišćenja Srba sa prostora Kosova i Metohije - naveo je Dačić.

Ne može međunarodno pravo da se zasniva na tome da li je neko članica EU ili ne, odnosno da li je neka zemlja u dobrim odnosima sa velikim silama ili ne, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

- Neke zemlje su priznale nezavisnost Kosova i mi mislimo da je to velika greška, jer to nije smelo da se desi pre nego što se postigne dogovor - kazao je Dačić.

Ivica Dačić, Tara Gandi

Dačić - Foto: mfa.gov.rs

Istakao je da međunarodno pravo ne može da zavisi od toga da li ste dobri sa jednom, drugom, trećom... silom, već da moraju da postoje pravila kako se nešto može uraditi.

Suština problema, objasnio je Dačić, je to da je neko na delu srpske države proglasio novu državu, a da time nije narušio osnovne postavke međunarodnog poretka.

- Jugoslavija kao federalna zemlja se raspala na šest država, Kosovo nije imalo status federalne jedinice, bilo je provincija, odnosno pokrajina kao i Vojvodina. Albanci čine većinu, oni su bez saglasnosti zemlje od koje žele da se odcepe doneli odluku o proglašenju države Kosovo - kazao je Dačić.

Podsetio je da po principu međunarodnog prava na samoopredeljenje imaju pravo oni narodi koji nemaju svoju državu, a da je Albanci imaju, te da su u ovom slučaju pripadnici nacionalne manjine u drugoj državi.

- I zato danas niko ne treba da se čudi kada albanski premijer Rama govori o ujedinjenju Albanaca, zato sto je to cilj kojim će se ići, neće imati dve države, imaće jednu - Albaniju, onaj koji ode na Kosovo može videti koliko ima čijih zastava, gotovo i da ne znaju koja je zastava Kosova, sve su zastave Albanije - rekao je šef srpske diplomatije.

Govoreći o taksama koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, Dačić je kazao da Srbija ne može da veruje da niko ne može da ubedi Prištinu da ukine takse.

- Ispade da je Haradinaj jači i od Trampa i od Makrona i od Merkelove i Mogerini ili tu ipak ima nekih dvostrukih standarda i igara ispod stola - zaključio je.

"SRBI NISU GENOCIDAN NAROD"

- Ne bi bilo istorijski pravedno da posle svega što se dešavalo na teritoriji Evrope u 20. veku jedino srpski narod bude obeležen kao genocidan - izjavio je Dačić i dodao da Srbija priznaje da je u Srebrenici počinjen zločin, ali da je protiv politizacije termina genocid.

Šef srpske diplomatije je to rekao odgovarajući na pitanje austrijskog studenta sa Diplomatske akademije iz Beča kojima je u Ministarstvu spoljnih poslova održao predavanje, a koji ga je pitao zašto se Srbija ne ponaša u skladu sa međunarodnim pravom ne priznajući da je u Srebrenici počinjen genocid.

Dačić je kazao da se pitanje termina genocida veoma politizuje i zloupotrebljava i da je Srbija baš zato veoma oprezna kada su u pitanju ti termini.

- Nesumnjivo je da su u Srebrenici počinjeni zločini i mi ih nikada nismo osporavali. Parlament je doneo deklaraciju gde je prihvatio presudu Međunarodnog suda, ali osuđuje i sve druge zločine protiv Srba. Ne možete se obazirati na osudu samo jednog zločina, a da ne osudite i zločine protiv Srba koji su se desili na tom prostoru i koji su prethodili tom zločinu - kazao je Dačić.

Srebrenica, Potočari

Groblje u Potočarima - Foto: Tanjug/AP

Podsetio je i da je ta zona bila pod zaštitom UN-a i upitao ko je odgovoran za to.

Navodeći da je Sud odbacio odgovornost Srbije, šef srpske diplomatije je kazao da je genocid organizovana akcija države prema pripadnicima jedne zajednice protiv koje se preduzimaju mere u cilju njenog uništenja.

- Ne možete na teritoriji jedne opštine da sprovedete genocid uzimajući u obzir celu BiH - kazao je.

Istakao je da poštuje svaku žrtvu i dodao da su činjeni mnogo veći zločini u našoj istoriji koji nisu proglašeni genocidom, uključujući i zločine nad više stotina hiljada Srba koji su pobijeni u koncentracionim logorima za vreme ustaške države.

- Pitanje genocida nije postojalo pre Drugog svetskog rata u pravnoj teoriji, ali sada mnoge zemlje u svetu donose rezolucije genocida Turaka prema Jermenima i ako se to desilo davno, pre nego što je termin genocida uveden u pravnu terminologiju - naveo je.

Podsetio je da je u Prvom svetskom ratu ubijeno 28 odsto srpskog stanovništva, navodeći da je to više od milion ljudi.

- I sada ćete vi da me pitate za genocid, o tome što se desilo u situaciji u Srebrenici - istakao je Dačić.

Ističe da je Srbija osudila taj zločin na način na koji je on definisan presudom Međunarodnog suda pravde.

- Ovo je pokušaj da se Srbi učine genocidnim narodom, a rezultat svega toga je da je u Sarajevu živelo 150.000 Srba, sada ih ima manje od 10.000, u Hrvatskoj je živelo 560.000 Srba, sada ih ima 180.000, u Prištini je živelo više od 40.000 sada ih ima manje od 100. Kada neki narod vrši genocid, kada je vršen Holokaust prema Jevrejima, Jevreja je bilo manje na kraju, a ne Nemaca. Ovde nešto nije u redu - naveo je Dačić.

Šef srpske diplomatije je dodao da svako ko je pravio zločine treba da odgovara, ali da je Srbija protiv politizacije pojma i termina i upotrebe takvih izraza koji bacaju kolektivnu krivicu na jedan narod.

"DALEKO SMO OD OPASNOSTI PO NESTABILNOSTI U BiH"

- Bosna i Hercegovina je država tri konstitutivna naroda i dva entiteta, a zajednički interes je da se sačuva stabilnost u BiH - izjavio je ministar spoljnih poslova koji smatra da u toj zemlji nema opasnosti po nestabilnost, uprkos svim problema koji postoje.

Odgovarajući na pitanja novinara Diplomatske aklademije iz Beča, Dačić je rekao da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ali istovremeno se zalaže za sva prava srpskog naroda, kao konstitutivnog i ne, kako je rekao, samo srpskog, već i druga dva konstitutivna naroda u oba entiteta BiH.

Govoreći o situaciji u vezi vojske BiH, Dačić je rekao da ta tema nije deo Dejtonskog sporazumam, već da su odluke o oružanm snagama te države donete kasnije, nakon potpisivanja mirovnog sporazuma.

- Naš zajednički interes je da se sačuvamo stabilnost u BiH. Ne bih mogao da kažem da su izjave (Željka) Komšića ili bošnjačkih predstavnika bile mnogo konstruktivnije u odnosu na Srbiju ili srpski narod i zato treba da se shvati da je BiH zajednička država tri naroda i dva entiteta - kazao je Dačić.

PRIORITETI: OČUVANJE SUVERENITETA I ČLANSTVO U EU

- Očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, sa Kosovom i Metohijom kao njenim sastavnim delom, je najznačajniji spoljnopolitički prioritet Srbije, uz sticanje punopravnog članstva u EU - izjavio je Dačić.

On je, u obraćanju polaznicima Bečke diplomatske akademije, koji su gosti srpskog Ministarstva, istakao i da su u vrhu liste prioriteta i očuvanje regionalnog mira i stabilnosti, dobrosusedski odnosi, razvoj bilateralne saradnje sa vodećim akterima globalne političke scene i sa svim ostalim državama u svetu, kao i vojna neutralnost.

Braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, Srbija istovremeno brani međunarodno pravo, povelju UN i vrhovni autoritet Saveta bezbednosti, čime doprinosi očuvanju međunarodnog mira, poručio je Dačić.

Ministar je naveo i da Srbija izuzetno ceni konstantnu podršku Austrije na evropskom putu.

Dačić je podvukao da jednostrana deklaracija o nezavisnosti tzv. Kosova iz februara 2008. godine nije u suprotnosti samo sa međunarodnim pravom i Završnim aktom iz Helsinkija, već i sa rezolucijom SB UN 1244, te predstavlja primer grubog kršenja normi na kojima počiva čitav međunarodno-pravni poredak.

Srbija se, kazao je, od početka dijaloga sa Prištinom, uvek ponašala kao konstruktivan partner koji ispunjava obaveze i primenjuje dogovore, za razliku od druge strane koja neodgovornim potezima opstruira dogovoreno i ne doprinosi pronalaženju rešenja.

Podsetio je da ni nakon šest godina od potpisivanja Briselskog sporazuma nije formirana Zajednica srpskih opština.

Naveo je da je, u takvim okolnostima, prisustvo UNMIK u južnoj srpskoj pokrajini u nesmanjenom broju i neizmenjenom mandatu izuzetno važno, jer garantuje bezbednost srpskog i drugog nealbanskog življa, a pomenuo je i prisustvo KFOR-a, koje je takođe u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244.

Dačić je ukazao i da je aktivno diplomatsko delovanje Srbije doprinelo da u poslednjih godinu i po dana 13 država donese odluku o povlačenju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, te izrazio očekivanje da će se takav trend nastaviti.

Šef srpske diplomatije je istakao i da je članstvo u EU je spoljnopolitički i strateški cilj Srbije, jer takva perspektiva daje snažan podstrek reformama, kao i politici pomirenja i regionalne saradnje.

Kako je rekao, Srbija se zalaže za razvoj dobrosusedskih odnosa i dijalog kao osnovno sredstvo u rešavanju otvorenih pitanja među susedima, i zato učestvuje u radu regionalnih inicijativa, svesna činjenice da evropska perspektiva Zapadnog Balkana doprinosi pomirenju, očuvanju stabilnosti i kreiranju povoljnih uslova za saradnju.

Međutim, Dačić je ukazao na specifičnost evropskog puta Srbije, koja je oličena u pregovaračkom poglavlju 35 koje se odnosi na napredak u dijalogu Beograda i Prištine i u značajnoj meri određuje tok celokupnog procesa, budući da uslovljava naredne korake i u drugim oblastima.

- Potezi Prištine, nažalost, vode u kontra-smeru, u pravcu blokade dijaloga, koji je trenutno prekinut - rekao je Dačić i istakao da je prekid dijaloga isključivo posledica krajnje neodgovornih odluka Prištine.

Ivica Dačić, Tara Gandi

Dačić - Foto: mfa.gov.rs

Dačić je ponovio stav da će nastavak dijaloga, kao jedinog načina za pronalaženje kompromisnog rešenja, biti moguć samo ukoliko takse budu ukinute.

Dodao je da će se, i pored teškoća, nastaviti reformski put Srbije, nezavisno od dinamike pregovaračkog procesa, jer je to u interesu građana i doprinosi napretku zemlje i stabilnosti regiona.

Zahvalio je Austriji na podršci na evropskom putu Srbije, pre svega, na političku podršku u okviru EU, ali i na konkretnu pomoć u realizaciji brojnih „twinning“ projekata.

Dačić je podvukao da je jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i očuvanje mira i bezbednosti u regionu.

On je rekao i da je Balkan oduvek bio poligon prelamanja interesa velikih sila i geopolitičkih kretanja i tranzitni put između zapadne Evrope i Bliskog istoka, te su mu kompromis i fleksibilnost potrebniji više nego ikada.

Zato je Srbija, podvkao je Dačić, otvorena za saradnju sa partnerima u regionu, Evropi i svetu, a svojim angažmanom u OUN, OEBS, Savetu Evrope i drugim međunarodnim i regionalnim organizacijama i inicijativama, pruža doprinos jačanju mira, stabilnosti i ekonomskog napretka na ovim prostorima.

U kontekstu regionalne saradnje, ministar je istakao da je i Dunav karika koja spaja Srbiju i Austriju, dok Podunavlje predstavlja jedan od najperspektivnijih regiona, koji broji oko 110 miliona stanovnika.

Dačić je rekao da Srbija, osim balansirane i raznovrsne saradnje sa velikim silama poput SAD, Rusije i Kine, nastoji da očuva dobru saradnju sa zemljama Afrike, Azije, kao i Latinske Amerike i Kariba.

- Iako sprovodimo politiku vojne neutralnosti i ne želimo članstvo u bilo kom vojnom savezu, to nas ne sprečava da ostvarujemo partnersku saradnju i sa NATO i sa Rusijom. Odličan primer da takva vrsta saradnje nije nemoguća je upravo Austrija i druge vojno neutralne zemlje - konstatovao je Dačić.

Šef srpske diplomatije istakao je da prijateljski odnosi Srbije i Austrije imaju višedecenijasku tradiciju, odnosno da se odnosi dve zemlje, iako su menjali svoj karakter kroz istoriju, mogu danas opisati kao prijateljski, jaki i uspešni.

Dijalog je, kaže, dinamičan i intenzivan, što potvrđuju i podaci da je u oktobru i novembru prošle godine državni vrh Austrije posetio Srbiju - predsednik Aleksander Van der Belen, kancelar Sebastijan Kurc i predsednik parlamenta Volfgang Sobotka.

Dačić je dodao da se tokom leta očekuje poseta ministarke inostranih poslova Karin Knajsl.

Takođe, ukazao je i da je, kao jedan od najvećih investitora u srpsku privredu, Austrija izuzetno značajan ekonomski partner naše zemlje, te da je prošle godine robna razmena između Srbije i Austrije iznosila je više od milijardu evra.

Ministar se osvrnuo i na značaj brojne srpske zajednice u Austriji, navodeći da su Srbi dali neprocenjiv doprinos u odbrani evropskih vrednosti, i danas predstavljaju veliki potencijal za dalje unapređenje bilateralnih odnosa dveju zemalja.

Prema zvaničnim austrijskim podacima, u toj zemlji živi više od 120.000 Srba, a nezvanično čak oko 300.000.

Dačić je rekao da građani Austrije srpskog porekla predstavljaju dobro integrisanu zajednicu, koja deluje kroz Savez Srba, mnogobrojne klubove i udruženja i doprinosi razvoju austrijske društvene, ekonomske i kulturne scene.

Dačić je izrazio zadovoljstvo što su posete polaznika Bečke diplomatske akademije srpskom Ministarstvu spoljnih poslova postale tradicija, što je, kaže, razumljivo imajući u vidu geografsku bliskost Srbije i Austrije, istorijsku povezanost, kao i odličnu bilateralna saradnja dve zemlje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Bosna i Hercegovina, Ivica Dačić, Kosovo, Kosovo i Metohija, Ministar spoljnih poslova, Ministarstvo spoljnih poslova, Srebrenica

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (16)
Poređaj komentare:
 • V
  Viki

  Stvari se menjaju. U Banja Luci je pre dve-tri generacije zivelo oko 95% muslimana, sada oko 5%.

 • S
  Srbi, otreznite se gluposti

  I to spada u problem srpske inteligencije. Ona je podstrekivala i podržavala srpski autizam. Srbi su sada kao autistično dete, koje ne kontaktira sa spoljnjim svetom, koje nije u mogućnosti da bilo šta izgovori, koje nije u mogućnosti da čuje šta mu se govori. Srbija nije u stanju da čuje šta se govori, šta se misli, niti je u stanju da ode čak ni do Zagreba. Srbija nije u stanju da vidi u kom je svetu. Ona je u jednom lažnom svetu, u lažnoj stvarnosti. Ovo što vidite nije "stvarna stvarnost", ovo je srpska stvarnost. Ta srpska stvarnost je luda stvarnost. Završne akorde toj ludoj stvarnosti dao je Slobodan Milošević, koji je i sam van pameti i van stvarnosti. On je, verovatno, svoje ludilo prebacio celoj naciji. On je Srbima izgradio paralelnu stvarnost koju oni podnose neverovatno dobro.

 • R
  Rastko

  Bravo Dacicu sad nam je jasno zasto nema dogovora sa siptarima a sigurno da ga dugo nece ni biti sa takvim apsolutno nezrelo politickim stavom.

Vučić se sastao sa delegacijom Generalne uprave carina Narodne Republike Kine (FOTO)

Albanci nastavljaju sa terorističkim delovanjem: Drecun o pretnjama zbog teksta o životu Srba na KiM

Dačić ekspresno reagovao na uvrede Mirne Nikčević: Sramota, potrebna adekvatna kazna

EU je za nas pre svega mirovni projekat: Brnabić u Londonu govorila o evropskom putu Srbije

Po ugledu na Dejton: Nov pristup rešenju kosovskog pitanja

Status kvo na Balkanu nije održiv: Skat poručio da zbog zastoja u pregovorima svi gube

Postavite nekad svoja leđa! Nikad oštrije Vučićeve kritike naprednjacima (FOTO) (VIDEO)

Zbog teksta u Figarou o Srbima na KiM uvrede Gujonu, a direktoru novina pretnje smrću

Vučićeva oštra kritika naprednjaka: Posle sednice Glavnog zasedao i Izvršni odbor SNS (FOTO)

Priština treba da prihvati legitimna prava Beograda na Kosovu: Džozef o sporazumu po pitanju KiM

Kosovska policija zabranila Srbima proslavu Sv. Trojice na Kosovu i Metohiji

Razgovor o međusobnoj saradnji: Vučić sa predstavnicima kineske agencije CIDCA (FOTO)

Republika Srpska neće pristati da bude članica NATO: Dodik poručio da slede primer Srbije

Tači očekuje pomoć Amerike na samitu u Parizu

"Imenovanje osuđenog za korupciju je uvredljivo": Kosnet uputio kritike Prištini

Politički kompromisi na Zapadnom Balkanu moraju biti nagrađeni: Han uoči sednice Saveta EU

"Obaveze iz briselskog dijaloga su jasne": Opomena za Tačija iz kancelarije EU

Uputstvo za rešenje kosovskog pitanja dolazi sa Zapada: Beogradu i Prištini stižu smernice

Kosovom se bave značajni evropski lideri u tome je Vučićeva pobeda, Vesić: Kompromis je rešenje

Putinov specijalac ponovo u balkanskoj igri: Šta za Srbiju znači dolazak novog ruskog ambasadora

Vučić na svečanoj akademiji povodom Dana MUP-a: Biti policajac, znači dati život društvu (FOTO)

Dodika od Hrvatske ka Budimpešti prati 16 vozila: Sledi sastanak sa Orbanom (FOTO)

Bogoljub Karić ponovo izabran za predsednika Pokreta Snaga Srbije BK (FOTO)

"Muslimani da shvate, BiH je država ravnopravnih naroda": Dačić odgovorio na Zvizdićeve provokacije

Đilas osporava projekat metroa, Vesić mu oštro odgovorio, a onda je usledio demanti lidera SSP

Očekujem da će još 10 država povući priznanje Kosova: Dačić kaže da više i ne mora da utiče na njih

Palma na obeležavanju Svete Trojice poručio: Albanska politika na KiM je zasnovana na lažima (FOTO)

Obradović je dao svoj maksimum da se dopadne Palmeru: Vesić opisao 4 različite poruke opozicije

Račak je najveći "fejk njuz" s kraja 20. veka: Francuski reporter o nepravdi prema Srbima i Kosovu

Pre tačno 20 godina poslednji srpski vojnik je napustio KiM (VIDEO)

Od januara zapošljavanje 2.000 ljudi u Zaječaru, Vučić najavio: Stiže nova fabrika (FOTO)

U Beogradu održan protest "Jedan od pet miliona" (FOTO)

Dodik ponovo izabran za lidera SNSD, Stefanović poručio: Nastavite da jačate Republiku Srpsku

Vučić obišao Zaječarski okrug i najavio nova ulaganja: Garantujemo sigurnu budućnost (FOTO) (VIDEO)

Moja molba prezrena, neću dodatnu zlu krv: Vučić o porukama koje poslednjih dana stižu iz Podgorice

Vučić želi da reši pitanje Kosova, senator SAD poručio: Dogovor s Prištinom vredan političkog bola

Kakva sudbina čeka dijalog Beograda i Prištine: Na jesen uskaču Amerikanci ili će EU pokazati zube?

Vučić čestitao rođendan kineskom predsedniku Ðinpingu

"Opština Dečani zanemaruje vladavinu prava": Kosnet uputio oštre kritike Prištini

20 godina od bitke na Košarama, Vučić poručio: Junaci nisu i nikada neće biti zaboravljeni (FOTO)

Vasiljević: Pogrešno predstavljanje Srbije je veoma loše

Vesić reagovao na tekst britanskog novinara: Idiotizam je optužiti Vučića da je za "zamrznuti" sukob

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima