To su redovne aktivnosti armija, koje nemaju nikakve veze sa Srbijom: Šormaz o vežbama država članica NATO u regionu

Ne treba dozvoliti da neko drugi koristi to što se dešava, za destabilizaciju i unošenje pogrešnih informacija kod naših građana da to ima veze za Srbijom - istakao je šef delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a

  • 0

Nisu u pitanju NATO vežbe, već vežbe država članica NATO, koje se bilateralno dogovoraju i održavaju vežbe, izjavio je za Telegraf.rs, Dragan Šormaz, narodni poslanik i šef delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, povodom informacija da će do sredine jula u okruženju Srbije biti održano devet vežbi ove vojne alijanse.

On ističe da su te vežbe dogovorene pre više od godinu dana.

- Te vežbe nemaju nikakve vežbe sa Srbijom, niti našim granicama. Te vežbe se održavaju radi popravljanja borbenog stanja jedinica i tehničke opremljenosti - rekao nam je Šormaz.

Dragan Šormaz, Marko Ivas, Intervju, Telegraf Šormaz - Foto: Nikola Tomić

Uzimajući u obzir komplikovanu i opterećujuću prošlost Srbije i NATO, sve ove najave su bili dovoljan signal da se probude teorije zavere u vezi sa pomenutim vežbama.

- Ne treba dozvoliti da neko drugi koristi to što se dešava, za destabilizaciju i unošenje pogrešnih informacija kod naših građana da to ima veze za Srbijom. To nema nikakve veze sa Srbijom. To su redovne aktivnosti armija, koje sve naše komšije imaju, kao što imamo i mi. Normalno je da uvežbavaju svoje vojne snage, kao što uvežbavamo i mi - istakao je šef delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Dragan Šormaz, Marko Ivas, Intervju, Telegraf Šormaz - Foto: Nikola Tomić

U tom smislu, ukazao je da je koliko juče počela međunarodna vežba "Obazrivi vuk 19", u bazi "Jug". Na toj vežbi učestvuje oko 200 oficira, podoficira i vojnika Vojske Srbije i 18. brigade Vojne policije Evropske komande oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Vojna vezba Obazrivi vuk Početak vežbe "Obazrivi vuk 2019" - Foto: mod.gov.rs

On se osvrnuo na to što će na vežbi u Hrvatskoj učestvovati i pripadnici tzv. Vojske Kosova.

- To nije dobro. I mi bismo na to trebalo da reagujemo. Da tu vežbu organizuje NATO, oni nikada ne bi bili pozvani, pošto Alijansa kao organizacija ne može ni da priznaje, ni da ne priznaje neku državu. Postoje države članice NATO, koje nisu priznale tzv. Kosovo. Kada NATO organizuje neku vežbu, on sigurno ne bi pozvao tzv. Kosovo. Ovoga puta, poziv je uputila Hrvatska - kazao nam je Šormaz.

On podseća da Srbija u velikom obimu sarađuje sa NATO, kao partnerska država, pošto smo mi vojno neutralna država. Srbija je kao pouzdan partner u programu Partnerstvo za mir, naročito kroz Individualni akcioni plan partnerstva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA