≫ 

"Vojska Kosova" ponovo u fokusu EU: Evo šta je saopštila Mogerini

Mogerini je kazala i da se EU nada da će Priština odgovoriti na svoje obaveze prema sporazumima postignutim u Briselu.

  • 7

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je da bi Kosovske bezbednosne snage trebalo da se transformišu samo u postepenom procesu i u potpunosti u skladu sa ustavom tzv. Kosova, prenela je prištinska Gazeta Ekspres.

U pisanom odgovoru za taj list, Mogerinijeva je podsetila da je parlament u Prištini usvojio zakon o Kosovskim bezbednosnim snagama 14. decembra prošle godine, te da je Evropska unija i dalje mišljenja da bi mandat tih snaga treba da se menja samo kroz, kako je navela, sveobuhvatan i postepen proces.

Delegacija Kosova, Kosovo, Ramuš Haradinaj, Bedžet Pacoli, Federika Mogerini, SSP, Brisel Mogerini - Foto: European Union

Mogerini kaže i da se EU nada da će Priština odgovoriti na svoje obaveze prema sporazumima postignutim u Briselu.

- Evropska unija je, u raznim prilikama, ponovila nadu da će Kosovo nastaviti da ispunjava svoje obaveze prema prvom sporazumu postignutom u Briselu u aprilu 2013. i njegovim bezbednosnim aranžmanima. NATO je javno izjavio da će nastaviti misiju Kosovskih snaga (KFOR) da obezbedi bezbedno okruženje na Kosovu i da će Severnoatlantski savet razmotriti nivo angažovanja NATO-a sa Kosovskim bezbednosnim snagama - zaključila je Mogerini.

Skupština tzv. Kosova je 10. decembra prošle godine izglasala tri nacrta zakona o transformaciji KBS, a, kako se očekuje, potpuna transformacija bi trebalo da bude okončana u periodu do 10 godina.

VIDEO: Ovako su Albanci zamislili svoju "vojsku" takozvane države Kosovo

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • haj

    14. maj 2019 | 20:23

    Dal to ona sajnja toje davno zavrseno sa vojskom

  • Milorad Vujicic

    15. maj 2019 | 06:23

    Prodaje nama mu..za bubrege.Nasilu su odcjepili kosovo,zaobisle sve ugovore posle zaustavljanja ratnih dejstava na kosovu,lazu iz dana u dan,oni su naoruzali kosovo.Sve sto kazu nema pravne i moralne osnove.Koliko nas postivaju trebali bi da dobiju istom mjerom.

  • Cika Velja

    14. maj 2019 | 23:22

    Za siptare Evropa vise ne postoji,cekamo da i Americi okrenu ledja!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA