Američke diplomate upozorile: Dva najveća problema na Balkanu imaju korene koji vraćaju u rat

Region je u nevolji, koja se lako može proširiti na ostatak Evrope i uticati na interese i bezbednost Sjedinjenih Država - piše u tekstu američkih diplomata

Mapa Balkana
Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Nedavni samit Nemačke, Francuske i Zapadnog Balkana inspirisao je bivše ambasadore SAD-a Kamerona Mantera i Frenka Viznera da zajedno sa profesorom CEU Markom Prelecom za američki "The National Interest" napišu tekst posvećen stanju na Zapadnom Balkanu. Autori pozivaju na novi pristup Zapadnom Balkanu, ali i upozoravaju na probleme koji bi mogli izbiti ukoliko se ne krene u rešavanje otvorenih pitanja.

PAZITE NA ZAPADNI BALKAN!

Kao što pokazuje njihov nedavni Berlinski samit, lideri Francuske i Nemačke shvataju da se moraju usredsrediti na stvarna rešenja problema zapadnog Balkana.

Vizija “Evropa u celini, slobodna i mirna” ima nedovršen deo koji sada nazivamo Zapadni Balkan, ranije poznat kao Jugoslavija, pre nego što se zemlja raspala u ratu, etničkom čišćenju i genocidu. Zemlje - Bosna, tzv. Kosovo, Srbija, Severna Makedonija i Crna Gora - sada su mirne, ali to je varljiva smirenost.

KMITROVICA MOST KFOR

Kosovska Mitrovica - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Region je u nevolji, koja se lako može proširiti na ostatak Evrope i uticati na interese i bezbednost Sjedinjenih Država. Najteži problemi su odnos između Srbije i njene pokrajine Kosova; i sukobi u Bosni i Hercegovini u odnosu na identitet i opstanak te države. Oba imaju korene koji se vraćaju u rat, i podižu osnovna pitanja identiteta i duboko su emotivni.

Ovi problemi su kao slomljene kosti koje su na brzinu postavljene i izlečene: one utiču na sve i nastavljaju da stvaraju nevolje - nevolje koje su, opet, dostigle dimenzije krize. Povrh ovih pitanja, celi region pati od endemske korupcije, niskog državnog kapaciteta i upravljanja putem patronata i klijentelizma, a ne zakonom.

Takođe, poslednjih godina je porastao i ruski uticaj na Zapadnom Balkanu. Iako je njegova sposobnost da igra odlučujuću ulogu u regionu ograničena, Rusija može biti beskorisna i ometajuća.

Serbia Trump Inauguration, Srbija, poster, grafiti, Putin i Donald Tramp inaguracija, Kosovo je Srbija

Foto: Tanjug/AP

ŠTA URADITI?

Evropa i Sjedinjene Države pokušale su popraviti zapadni Balkan i to nije uspelo. Potreban je novi pristup, koji priznaje ozbiljnost problema i prihvata da će za njegovo rešavanje biti potrebno mnogo vremena i značajnih resursa.

Prethodni pokušaji pogrešili su na jedan od dva načina: ignorisanje stvarnih problema i pokušaj da se previše brzo uradi.

Već dugi niz godina Evropa i Sjedinjene Države su ohrabrivale lokalne vođe da prebace svoju pažnju sa najtežih problema, koji su ih doveli u ogorčeni sukob jedni s drugima, do tehničkog i apolitičnog rada na integraciji sa Evropskom unijom (EU) i NATO-om. Nadala se da će se na taj način inače neugodni sukobi ublažiti i postati topivi. Sada je jasno da ovaj pristup neće funkcionisati.

Ipak, svaki pokušaj da se napravi "veliki prasak", bilo da se radi o preoblikovanju bosanskog ustava ili premošćivanju jaza između Beograda i Prištine, nije uspeo. Bilo koje prihvatljivo rešenje će uključivati ​​bolne kompromise. Neodoljivo je iskušenje da se oni koji napadaju napadnu kao izdajničke izdaje.

Ovi problemi se ne mogu rešiti preko noći. Oni neće nestati kada balkanske zemlje nađu put ka pridruživanju EU. Oni zahtevaju stalnu, strpljivu pažnju tokom mnogih godina, od strane mnogih ljudi, predvođeni lokalnim akterima uz podršku Evrope i Sjedinjenih Država.

Aleksandar Vučić, Hašim Tači, Mogerini

Vučić, Mogerini, Tači - Foto: Tviter@MajaEUspox

Potraga za rešenjima se mora nastaviti, ali tiho, po mogućnosti daleko od bljeska javnosti, i bez nerealnih očekivanja brzih pobeda.

Razumljivo, napredak može potrajati dugo i inkrementalni dobici se mogu izgubiti u povremenim zastojima.

Dok se traga za odgovorima na velika balkanska pitanja i napredak ka članstvu u EU i NATO-u, Evropa bi trebalo da pomogne regionu da se ponovo spoji i ponovo izgradi veze sa svojim širem susedstvu. Tužna je ironija da je danas teže putovati iz jednog dela onoga što je nekada bila Jugoslavija u drugu, nego da ide od Varšave do Pariza. Slobodno kretanje ljudi, ideja, novca, roba, usluga i bajtova na Balkanu i između regiona i Evrope će mnogo doprineti izgradnji poverenja i stvaranju potražnje za dobrom vladom.

Integracija u zapadnu političku, ekonomsku i sigurnosnu arhitekturu je još uvek dostojan, čak i suštinski cilj, ali to je još mnogo godina. Ipak, integracija sama po sebi neće riješiti političke probleme regije. NATO i EU mogu prihvatiti samo dobro uređene države u miru sa sobom i svojim susedima.

Dva preostala balkanska konflikta sprečavaju upravo to: onemogućavaju formiranje stabilnih, dobro vođenih država. Niko ne želi partnera za koga je vladavina prava šala i čiji su susjedi ogorčeni neprijatelji.

Hitnost zapadnog Balkana naglašena je nedavnim napretkom. Bio je i treći izazov: odbijanje Grčke da prihvati ime svog suseda Makedonije. Dve zemlje su to tek rešile, sa novim kompromisnim imenom “Severna Makedonija”. To je bio najlakši od velikih balkanskih problema. Ipak im je trebalo gotovo trideset godina, uz ogromne troškove. Severna Makedonija izgubila je oko petnaest godina napretka ka članstvu u NATO-u i EU, jer je kvalitet njenog upravljanja skliznuo s najboljeg na najgore u regiji.

Severna Makedonija se sada nalazi na putu koji je teško ali se nada. Nema vremena za Bosnu, tzv. Kosovo, Srbiju i ostatak regiona. Trenutak je zreo za evropsko rukovodstvo, u saradnji sa Sjedinjenim Državama, da se ponovo fokusira na zapadni Balkan i da regionu i njegovim pitanjima posveti pažnju koju zaslužuje i naše interese u stabilnoj i prosperitetnoj Evropi i zapadnoj Alijansi.

Frenk Vizner bio je diplomata koji je služio osam predsednika, četiri puta je bio ambasador, a takođe je bio i sekretar za odbranu i državni sekretar za poslove međunarodne bezbednosti. On je sada savetnik za međunarodne odnose u Squire Patton Boggs, međunarodnoj pravnoj firmi.

Kameron Manter je CEO i predsednik EastWest instituta u New Yorku. Američki diplomat, čija je karijera duga tri decenije, bio je američki ambasador u Srbiji (2007–2009).

Kameron Manter, Cameron Munter

Manter - Foto: Profimedia

Marko Prelec je stručnjak za južnu i istočnu Evropu i stručnjak za države bivše Jugoslavije. Trenutno je profesor prakse i direktor projekata primenjenih politika, Škole javnih politika, na Srednjoevropskom univerzitetu.

(Telegraf.rs/The National Interest)

Tagovi: Balkan, BiH, Bosna i Hercegovina, Frenk Vizner, Kameron Manter, Kosovo, Kosovo i Metohija, SAD, Sjedinjene Američke Države, Srbija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (18)
Poređaj komentare:
 • S
  sudija

  Koji su to vasi interesi na Balkanu osim narkotika? I ko to moze ugroziti vasu bezbjednost na deset hiljada kilometara?

 • V
  Van

  Samo ameri neka se dovoljno daleko i trajno udalje sa Kosova stvar sa albancima će biti brzo rešena, i znaće se kome pripada.

 • M
  Milorad Vujicic

  Tulsi je novi predsednik amerike.Da bi se uspostavila demokratija u SAD treba proglasiti trenutnu vladu nevazecom i dati Tulsi puni demokratski autoritet nad USA.

Od januara zapošljavanje 2.000 ljudi u Zaječaru, Vučić najavio: Stiže nova fabrika (FOTO)

U Beogradu održan protest "Jedan od pet miliona" (FOTO)

Đilas osporava projekat metroa, Vesić mu oštro odgovorio

Dodik ponovo izabran za lidera SNSD, Stefanović poručio: Nastavite da jačate Republiku Srpsku

Vučić obišao Zaječarski okrug i najavio nova ulaganja: Garantujemo sigurnu budućnost (FOTO) (VIDEO)

Moja molba prezrena, neću dodatnu zlu krv: Vučić o porukama koje poslednjih dana stižu iz Podgorice

Vučić želi da reši pitanje Kosova, senator SAD poručio: Dogovor s Prištinom vredan političkog bola

Kakva sudbina čeka dijalog Beograda i Prištine: Na jesen uskaču Amerikanci ili će EU pokazati zube?

Vučić čestitao rođendan kineskom predsedniku Ðinpingu

"Opština Dečani zanemaruje vladavinu prava": Kosnet uputio oštre kritike Prištini

20 godina od bitke na Košarama, Vučić poručio: Junaci nisu i nikada neće biti zaboravljeni (FOTO)

Vasiljević: Pogrešno predstavljanje Srbije je veoma loše

Vesić reagovao na tekst britanskog novinara: Idiotizam je optužiti Vučića da je za "zamrznuti" sukob

Pet imena u igri za naslednika Mogerini: Dva su nam jako poznata

Jačanje saradnje i bilateralnih odnosa: Brnabić sa delegacijom iz Francuske (FOTO)

Dačić na prijemu povodom Dana Afrike poručio: Gradimo odnose strateškog partnerstva

Odnosi Srbije i Kine na najvišem nivou u istoriji: Čen Bo kod Vučića (FOTO)

"Maksimalna koordinacija SAD i EU može dovesti do sporazuma": Tači o dijalogu Beograda i Prištine

Nastavljena oštra polemika Vulina i Crnogoraca: Ko ne poznaje istoriju, a ko otima svetinje?

Priština opet juriša na Interpol: Pacoli tvrdi da će Češka podržati novu kandidaturu Kosova (VIDEO)

Odbor usvojio Predlog Vlade Srbije za promenu Ustava

Ministri EU za što brži nastavak dijaloga: Sporazum neophodan da bi Srbija napredovala

Rusi objavili video sa kojom vojnom opremom stižu u Pančevo: Počinje "Slovensko bratstvo 2019"

Makronovi poslanici došli kod Vučića: Doneli mu jedan predlog (FOTO)

Tači NATO agresiju pokušava da predstavi kao "humanitarnu intervenciju za zaštitu civila na KiM"

Ustavni sud Kosova proglasio neustavnim deo zakona o dijalogu sa Srbijom

Albanci bi trebalo da se zabrinu, tužilac tražio dokumenta iz Srbije: Svedoci čekaju da daju iskaz

Američka "foka", specijalac za poslove sa Rusima stiže u Beograd: Entoni Godfri menja Skata?

Vučić razgovarao sa predsednikom Crnogorske partije: U fokusu srpska i regionalna pitanja (FOTO)

Molim vas da utičete da ukinu takse: Vučić čestitao Trampu rođendan i pozvao ga da poseti Srbiju

Ambasador Skat traži pravdu za ubijenu braću Bitići

Želim da vidim Vučića u Beloj kući i Trampa u Srbiji: Vilson o "pomirenju Beograda i Vašingtona"

Oni se tamo bore za opstanak! Francuski Figaro: Srbi na Kosovu su tretirani kao građani drugog reda

Niko ko je išao protiv svetinja nije dobro prošao: Dačić reagovao na odgovor crnogorske vlade Vučiću

Oglasio se portparol Kfora zbog najave novih mogućih jednostranih akcija na severu Kosova

"Nećemo ćutati dok nam otimaju svetinje": Vulin reagovao na odgovor Vlade Crne Gore Vučiću

Trampov specijalac okupio predstavnike Srba i Albanaca sa Kosova: Samo jedna tema na stolu

Tači o namerama Prištine: Hoće što pre u NATO

Godina velikih promena u ambasadama u Beogradu: Svetske sile menjaju svoje diplomate

Vučić iznenađen reakcijom Vlade Crne Gore na njegovu molbu

"On se sastaje samo sa onima koji često menjaju stavove": Čanak o susretu Palmera i opozicije

Vlada Crne Gore se oglasila posle poziva Vučića: Sami donosimo svoje odluke

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima