≫ 

U Sarajevu potpisan protokol o tromeđi: Dogovor Srbije, BiH i Crne Gore

Protokol su potpisali ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Dragan Pejanović i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Veljko Odalović.

  • 2

Predstavnici BiH, Srbije i Crne Gore potpisali su danas u Sarajevu Protokol o određivanju tromeđne granične tačke između triju država, što je ocenjeno kao zalog za trenutne i buduće generacije - kako bi u skladu s međunarodnim pravom građani mogli slobodno da se kreću.

Tromeđa se nalazi na mestu zvanom Zelena Glava, odnosno između mesta Pljevlja, Priboj i Čajniče.

Protokol su potpisali ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Dragan Pejanović i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Veljko Odalović.

Odalović je naveo da je Srbija apsolutno stavila u prioritet rešavanje regionalnih pitanja.

- Svi smo zajedno prepoznali da sva pitanja zahtevaju ovakav pristup rešavanja. Ovakvim činovima ćemo stvoriti preduslov za jednu mnogo kvalitetniju zajedničku saradnju. Stvari se moraju gledati u konektstu zajedničkog rešavanja problema - rekao je Odalović, dodavši da su svi na dobitku.

Osmanović je kazao da potpisivanje protokola ide u prilog jačanju međusobne saradnje i uvažavanja triju država.

- Potpisivanje protokola je zalog za buduće generacije država potpisnica, da se njihovi građani u skladu s međunarodnim pravom slobodno kreću, ceneći mir kao vrhnusko dostignuće - kazao je Osmanović, ocenivši da je protokol potpisan i zarad punopravnog članstva u EU.

Naveo je da sve zemlje Balkana, koje priželjkuju članstvo, moraju da se obavežu na prevladavanje nasleđa prošlosti, postizanja pomirenja i rešavanja otvorenih pitanja, naročito graničnih sporova.

- Uveren sam da će se ovaj protokol, čije je zaključivanje logičan sled, uskoro implementirati i doprineti jačanju prijateljskih odnosa država članica - rekao je Osmanović, preneo je sarajevski portal Klix.

Pejanović je takođe izrazio zadovoljstvo potpisivanjem protokola tromeđne tačke BiH, CG i Srbije.

- Ovo je potvrda kvalitetnih susedskih odnosa. Šaljemo još jednu dobru poruku da zemlje Zapadnog Balkana mogu samostalno da rešavaju ovakve dileme, sopstvenim kapacitetima. Tromeđa se nalazi na mestu zvanom Zelena Glava, odnosno između mesta Pljevlja, Priboj i Čajniče. Tromeđna granična oznaka će biti postavljena, a oblik i dimenzije usaglasili su stručnjaci sve tri potpisnice protokola - kazao je Pejanović.

Prema njegovim rečima, EU neće uvoziti bilateralne sporove.

- Doprineće stabilizaciji, poštovanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta. Verujem da će potpisivanje današnjeg protokola dodatno podstaći za rešavanje drugih sporova i jačati naše bratske, dobrosusedske odnose i saradnju - istakao je Pejanović.

Na pitanje koje su sporne tačke na granici BiH i Srbije, Osmanović je kazao da su to četiri tačke, i to Hidroelektrana Zvornik, Hidroelektrana Bajina Bašta, pruga Beograd - Bar i Opština Priboj.

- Stav BiH je da se prvo potpiše sporazum o granici, a da nakon toga pristupimo eventualnim intervencijama i rešavanja spornih pitanja - rekao je Osmanović.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA