≫ 

Udar na SPC iz Istanbula: Vaseljenski patrijarh otvorio pitanje tzv. Makedonske crkve

Iako detalji razgovora o ovom pitanju još uvek nisu poznati, u javnosti se sve više govori o tome da ovaj potez carigradskog patrijarha Vartolomeja uvodi tzv. Makedonsku crkvu u proceduru za konačno rešenje statusa

  • 27

Odluka Sinoda Vaseljenske patrijaršije, da uvrsti u razmatranje zahtev nekanonske Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske Arhiepiskopije i Vlade Makedonije za rešavanje statusa, izazvala je potres u pravoslavnom svetu. Iako detalji razgovora o ovom pitanju još uvek nisu poznati, u javnosti se sve više govori o tome da ovaj potez carigradskog patrijarha Vartolomeja uvodi tzv. Makedonsku crkvu u proceduru za konačno rešenje statusa.

U januaru 2019. godine, vaseljenski patrijarh Vartolomej ukrajinskom mitropolitu Epifaniju, predao Tomos - dekret o autokefalnosti kojim se novoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine dodeljuje nezavisnost u odnosu na Rusku pravoslavnu crkvu.

SPC ne priznaje tzv. Ukrajinsku crkvu, a jedan od razloga je i taj što bi to dalje moglo dovesti do priznanja i Crnogorske i Makedonske pravoslavne crkve, poručio je patrijarh Irinej, koji je početkom godine odbio poziv i nije prisustvovao ustoličenju poglavara, za Srbiju, nepriznate Ukrajinske crkve.

Naime, Makedonska pravoslavna crkva nije priznata od Srpske pravoslavne crkve i ostalih pomesnih pravoslavnih crkava.

Plivanje za casni krst, Bogojavljenje Patrijarh Irinej je početkom godine odbio poziv i nije prisustvovao ustoličenju poglavara, za Srbiju, nepriznate Ukrajinske crkve-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Verski analitičari i crkveni zvaničnici saglasni su u jednom, možda odluka neće biti doneta odmah, ali je sigurno da će tema biti aktuelizovana, što se može protumačiti kao početak rešavanja ovog crkvenog pitanja.

- Veoma je važno da Vaseljenska patrijaršija odredi status crkve. Radna grupa će se rukovoditi sopstvenim interesima. Ona želi da ojača svoju poziciju među pravoslavnim crkvama. Plašim se da "Makedonska crkva" neće dobiti čistu i punu autokefalnost, već opterećenu nekim obavezama prema Vaseljenskoj patrijaršiji - smatra verski analitičar Branko Đorđevski.

S druge strane, verski analitičar Draško Đenović za Telegraf.rs objašnjava da to što će oni uvrstiti pitanje na dnevni red, ne znači ništa, već da će se o tome samo razgovarati.

Draško Đenović Verski analitičar Draško Đenović-Foto: Medija centar Beograd

- Ne znači da će bilo šta odobriti niti uopšte pokrenuti inicijativu, već da će razgovarati da li to uopšte treba razmatrati. To da će se ovim tzv. Makedonska crkva uvesti u proces priznanja su spekulacije i ne znači da će se nešto desiti - izjavio je on.

Podsetimo, ova odluka patrijarha Vartolomeja dolazi gotovo istovremeno sa održavanjem redovne sednice Sabora SPC u Beogradu, zbog čega se otvara pitanje da li bi stav patrijarha Irineja, o nepriznavanju "Ukrajinske crkve".

- S obzirom na stav patrijarha Irineja, koji smatra da bi trebalo prekinuti odnose sa Carigradskom patrijaršijom da  carigradski patrijarh kaže "U redu, ako ćete tako, onda ćete videti da ja mogu i ovako da igram". Ne bi ih trebalo ljutiti na taj način - objasnio je Đenović.

U nedavnom intervjuu beogradskoj Politici, Vartolomej nije dao konkretne odgovore u vezi sa zahtevom za priznavanje autokefalnosti MC, već je samo ukazao na razliku izmedu crkvenih sporova u Ukrajini sa onima Srpske pravoslavne crkve sa crkvom u Makedoniji i Crnoj Gori.

Medutim, on je takode naglasio da ne namerava da promeni Ustav Srpske pravoslavne crkve ili njene granice ako ne postoje adekvatni uslovi.

Ruski patrijarh Kiril, u međuvremenu, takode u intervjuu tom beogradskom dnevniku je kazao da ova izjava patrijarha Vartolomeja znači da on namerava da sprovede "ukrajinski recept" u Makedoniji.

VIDEO: Pravoslavlje puklo na pola

(J.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    15. maj 2019 | 14:14

    Pa ormalno necemo da priznamo autokefalnost Crne Gore nikad to je izdaja nas Patrijarh Irinej je veliki covek i borac za pravoslavlje samo bog da nam ga pozivi a kao drugo ni Ukrajinsku nikad priznati samo Rusku!

  • Nema imena

    15. maj 2019 | 14:17

    Jadan nas patrijarh Irinej sa kakvim se lavovima bori samo da se rasturi pravoslavlje sve rade ovi neprijatelji i da nas razjedine!

  • Истини за вољу

    15. maj 2019 | 16:08

    Црква и политика су повезане. Причао ми 90-годишњи човек из источног дела Македоније, близу границе са Бугарском, да су код њих неко време били Срби, па су се презивали Митровић, па су онда дошли Бугари и променили им презиме у Митров, па су тек кад се формирала СФРЈ успели да врате своје старо и право презиме Митровски. Србе су доживљавали као окупаторе и ових година се радују што Македонија постаје независна. 1/3 становништва је за Русију, 2/3 за Запад (говорим о Македонцима, за Албанце се зна). То је њихов избор (био добар или лош), а и њихово право.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA