≫ 

Podmukli plan "Gospodara Kosova" o "Tribunalu za Srbe": Rasprava o sudu na dan kada moramo da ćutimo

Glasanje u Parlamentu tzv. Kosova se dešava na dan kada počinje izborna tišina uoči izbora koji će se 19. maja održati u četiri opštine na severu KiM

  • 1

Na dnevnom redu parlamenta tzv. Kosova, u četvrtak će se naći i pitanje Međunarodnog suda za ratne zločine koji su Srbi počinili na Kosovu, najavio je predsednik parlamenta Kadri Veselji, i to na dan kada počinje izborna tišina uoči izbora koji će se 19. maja održati u četiri opštine na severu KiM.

Do vanrednih izbora koji se u nedelju održavaju, došlo je pošto su gradonačelnici četiri opštine na severu dali ostavke na svoje funkcije 27. novembra prošle godine zbog taksi od 100 odsto koje je Priština uvela na uvoz robe iz Srbije i BiH, kao i zbog akcije hapšenja potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Osim pokušaja da se Srbiji nalepi etiketa zločinačke države, albanski lideri najavili su i izgradnju "muzeja genocida na Kosovu" koji bi mogao biti podignut na železničkoj stanici u Prištini kako bi simbolično podsećao na "progon milion Albanaca od strane srpskih snaga".

- Započećemo prvu fazu, uspostavljanje državne komisije u kojoj će biti predstavnici svih političkih grupa, udruženja, odgovarajućih institucija, pravosuđa, policije, tužilaštva... Nastavićemo drugom fazom koja je veoma važna: dokumentacija. Treća faza je međunarodni tribunal - rekao je ranije Veselji, koji je poznat kao "Gospodar Kosova, u intervjuu prištinskom sajtu "Periskopi".

Kosovska Mitrovica Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Za četvrtak su zakazali i sednicu parlamenta na kojoj bi trebalo da se izglasa komisija, koja će dokumentovati navodni genocid, ali i pokrene inicijativa za osnivanje međunarodnog suda za zločine koje su počinili pripadnici srpskih snaga i izglasana rezolucija u kojoj piše da je "Srbija počinila genocid" na tzv. Kosovu.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ističe za "Novosti" da će "Albanci uraditi sve da spreče dijalog i uplaše Srbe".

- Srbija će zaštititi svoje građane i neće dozvoliti da im sudi nikakav terorista OVK. Albanci moraju da budu zaustavljeni u svom ludilu i Međunarodni sud za zločine OVK mora podići optužnice protiv OVK terorista - poručio je on.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, KZŠ, Palata Srbije, štrajk Foto: Milena Đorđević

Iza Veseljijeve odluke krije se još jedna "politička igra" i pokušaj "prikrivanja nesupeha vlade u Prištini", tvrdi i predsednik Demokratske lige Kosova (LDK), Isa Mustafa, koji je objasnio da Kosovo ne može da uspostavi takav pravni mehanizam.

- To je u nadležnosti međunarodnih institucija a mi nismo njihovi članovi. Kosovo ne može formirati taj tribunal. To mogu Ujedinjene nacije, Savet bezbednosti ili EU - izjavo je Mustafa u Prištini.

Da je u pitnaju trik Prištine u nameri da lideri kosovskih Albanaca izbegnu odgovornost pred sudom za ratne zločine, saglasan je i član predsedništva i poslanik SPS, rodom sa KiM, Dejan Radenković, koji je za Novosti rekao da oni neće prezati ni od toga da izazivanjem novih sukoba pokušaju da izbegnu ruku pravde.

- Ovakve inicijative imaju za cilj da, pre svega Albancima, sugerišu da su Srbi krivi za sve, kako se ne bi saznalo koliko su Albanaca pobili članovi OVK i kako na dnevni red ne bi došlo pitanje i etničkog čišćenja, jer je 250.000 Srba, Muslimana, Roma, Turaka proterano sa Kosova, a taj zločin su počinili oni koji sada izmišljaju neke svoje sudove za genocid - rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Van

    15. maj 2019 | 19:24

    Američka vojska i vojska evropskih okupatora NATO alijanse neka što pre napuste trajno okopirano Kosovo i problem sa albancima če biti vrlo brzo rešen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA