Stefanović o razgovoru sa Amerikancima: Nema potpune bezbednosti za građane Srbije ukoliko se ne sarađuje sa svima u svetu

Tokom posete Vašingtonu sa sekretarom za unutrašnje poslove SAD Kevinom Mekalinenom potpisan Memorandum koji će omogućiti bržu razmenu informacija o migrantima i onima koji su povezani sa potencijalnim terorizmom

  • 2

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže za RTS da u Sjedinjenim Američkim Državama razgovara o svim bezbednosnim temama koje su važne za Srbiju, građane Srbije i strateško partnerstvo. Cilj je da se poveća kapacitet srpske policije i pojača razmena informacija radi zaštite interesa srpskih državljana.

Nebojša Stefanović je rekao za RTS da nema potpune bezbednosti za građane Srbije ukoliko se ne sarađuje sa svima u svetu.

Ističe da je suština posete razgovor o svim bezbednosnim temama koje su važne za Srbiju, građane Srbije i strateško partnerstvo koje, kako kaže, ima za cilj da se poveća kapacitet srpske policije i pojača razmena informacija radi zaštite interesa srpskih državljana.

- Suštinski ova poseta ima za cilj da unapredi bezbednost Republike Srbije, da dođemo do informacija o potencijalnom ugrožavanju naše bezbednosti i od terorizma i od organizovanog kriminala i da vidimo šta je to što možemo jedni za druge da uradimo u budućnosti kako bi ti ciljevi bili ostvareni - navodi Stefanović.

Nebojša Stefanović, Amerika, bezbednost Foto: RTS

Ocenjuje da nema potpune bezbednosti za građane Srbije ukoliko ne postoji sardnja sa zemljama širom sveta.

- Ukoliko nemamo saradnju sa svima u svetu koji mogu da nam pomognu da dođemo do narko-trafikanata, da dođemo do ozbiljno organizovanih kriminalnih grupa koje deluju van naše zemlje i čija su baza operacije Južna Amerika i druge destinacije u svetu, a gde Sjedinjene Američke Države mogu da pomognu - naveo je ministar.

Dodaje da je tokom posete Vašingtonu sa sekretarom za unutrašnje poslove SAD Kevinom Mekalinenom potpisan Memorandum koji će omogućiti bržu razmenu informacija o migrantima i onima koji su povezani sa potencijalnim terorizmom ili kriminalnim aktivnostima.

- Sa Mekalinenom sam potpisao Memorandum o razmeni informacija u borbi protiv terorizma jer je jedna od važnih stvari za Srbiju da možemo da koristimo druge zemlje koje imaju mnogo više razvijenu mrežu u borbi protiv terorizma, mnogo veće kapacitete, da mogu da nam pomognu da identifikujemo one koji bi mogli da budu pretnja za naše građane - navodi Stefanović.

Nebojša Stefanović, Vašington Foto: MUP Srbije

Dodaje da je u Vašingtonu razgovarao i sa predstavnicima Uprave za borbu protiv droga (DEA) o unapređenju borbe protiv trgovine narkoticima, kao i o saradnji srpske policije sa pripadnicima DEA.

- Sa direktorom Uprave za borbu protiv droga (DEA) Utamom Dilonom i direktorom Federalnog istražnog biroa Kristoferom Vrejom razgovarao sam o tome šta mogu da urade da pomognu unapređenje kapaciteta MUP-a, da pomognu našim ljudima da budu opremljeniji - navodi ministar.

Dodaje da SAD već pomažu Srbiji ali da postoji prostor za unapređenje saradnje.

- Dakle mi jedan deo novca već dobijamo ali postoji prostor da nam pomognu još više, da naša služba bude efikasnija, da možemo bolje da radimo svoj posao, da razmenjujući podatke i u regionu i šire dovedemo do toga da garantujemo sigurnost i bezbednost u čitavoj Srbiji - objašnjava Stefanović. gostujući na RTS-u.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA