Skupština nastavila rad: Počela rasprava o amandmanima na krivične zakone

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta podsetila je da se danas raspravlja o izmenama Krivičnog zakona, rekavši da se o tome ne može razgovarati ni demagoški, ni populistički, kao ni sa "izlivima emocija".

  • 2

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas raspravu o 44 amandmana na izmene i dopune Krivičnog zakonika kojim se u pravni sistem Srbije uvodi kazna doživotnog zatvora u skladu sa inicijatovom Fondacije "Tijana Jurić".

Takođe su na izmene i dopune Zakona o krivičnom postupku podneta četiri amandmana, a na Predlog zakona o sprečavanju korupcije 90 amandmana.

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta podsetila je da se danas raspravlja o izmenama Krivičnog zakona, rekavši da se o tome ne može razgovarati ni demagoški, ni populistički, kao ni sa "izlivima emocija".

Ona je ocenila da nije suština izmena Krivičnog zakonika samo u delu koji se odnosi na inicijativu Fondacije "Tijane Jurić", kojom doživotna kazna zamenjuje kaznu od trideset i četrdeset godina zatvora kod svih krivičnih dela kod kojih je propisana.

Najviše polemike u javnosti izazvala je informacija o nemogućnosti uslovnog otpusta, međutim, za osuđene na doživotni zatvor moguć je uslovni otpust posle izdržanih 27 godina, s tim da postoji izuzetak za nekoliko najsvirepijih krivičnih dela.

Radeta je navela da su radikali predložili da se uslovni otpust razmatra posle 20, a ne 27 godina.

- Može i na 30 godina, ali ga mora biti. Moramo da znamo da se osuđenom licu ne uskraćuju ljudska prava osim prava na slobodu kretanja - rekla je Radeta.

Skupština Srbije, Nova Vlada

Skupština Srbije - Foto: Marko Todorović

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić odgovorio je Radeti da ta stranka smatra da broj godina za mogućnost uslovnog otpusta mora da bude veći od 20 godina, odnosno, ukazao je da se naprednjaci slažu sa brojem godina koje je predložilo resorno ministarstvo.

- Postavilo se pitanje kako će se ponašati oni s doživotnom kaznom zatvora bez uslovnog otpusta, da li će to dovesti do nasilnog ponašanja. Najbojji odgovor je dao Igor Jurić - a šta je alternativa? - rekao je Orlić.

Ministarka pravde Nela Kuburović je objasnila da je sada najstroža kazna 30 i 40 godina zatvora i da je za podnošenje zahteva za uslovni otpust neophodno da osuđenik izdrži dve trećine kazne, odnosno 26 godina i osam meseci.

- Ako uvodimo doživotnu kaznu, smatrali smo da taj uslovni otpust ne može biti ispod toga”, rekla je Kuburovićeva i istakla da je još 2013. godine donet zakon u vezi s registrom pedofila koji takođe onemogućava uslovni otpust.

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Neđo Jovanović odbacio je kritike da se vlast u ovom slučaju ponaša populistički.

Jovanović je rekao da ubica Tijane Jurić nije ispoljio nikakvu empatiju i da nije pružio izvinjenje roditeljima, niti se odredio pokajnički.

- O čemu mi onda treba da pričamo i šta onda struka zagovara kada je u pitanju nemogucnost izricanja uslovnog otpusta - upitao je Jovanović i istakao da u SAD postoji čak I smrtna kazna, dok recimo u Holandiji I Velikoj Britaniji takođe nema uslovngo otpusta.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LAV

    17. maj 2019 | 12:45

    Primeni poziciju hapsi opoziciju kod vas je i nož i kolač

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA