Vučić se sastao sa ministrom Džaom: Strateško partnerstvo između Kine i Srbije u domenu bezbednosti

Ministar Džao je predsedniku Vučiću preneo pozdrave predsednika Sija, rekavši da Kina izuzetno ceni veliki doprinos predsednika Vučića razvoju bilateralnih odnosa i iskrenu podršku inicijativi „Pojas i put“

  • 35

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa državnim sekretarom i ministrom javne bezbednosti NR Kine Džao Kedžijem, čija poseta, kako je naglašeno u razgovoru, predstavlja još jednu potvrdu da „čelično prijateljstvo" i sveobuhvatno strateško partnerstvo dveju zemalja jača u svim oblastima saradnje, pa tako i u domenu bezbednosti, što je od posebnog značaja u svetlu novih globalnih izazova.

Ministar Džao je predsedniku Vučiću preneo pozdrave predsednika Sija, rekavši da Kina izuzetno ceni veliki doprinos predsednika Vučića razvoju bilateralnih odnosa i iskrenu podršku inicijativi „Pojas i put“, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Uzvrativši pozdrave predsedniku Siju, predsednik Vučić je još jednom zahvalio na gostoprimstvu i počastima koje su mu ukazane tokom boravka u Kini, tokom Foruma lidera „Pojas i put“.

VUCIC KENDZI SASTANAK Aleksandar Vučić sa Džao Kedžijem - FOTO: TANJUG/TANJA VALIC

On je i ovom prilikom ponovio čvrstu podršku principima Novog puta svile.

- Mislim da je to jedna od najvećih i najplodonosnijih inicijativa u istoriji. Poštovanje koje Kina iskazuje svim zemljama i njihovom pravu na razvoj i samostalno odlučivanje, bez obzira na njihovu veličinu, zaslužuje podršku svih koji veruju u ideale istinske ravnopravnosti i solidarnosti - rekao je Vučić, istakavši da je prijateljstvo Srbije prema Kini otvoreno i iskreno.

Današnji sastanak je bio prilika da se ponovi uzajamna podrška u pitanjima od suštinskog interesa za dve zemlje. Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost na principijelnom i čvrstom stavu Kine po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, ponovivši čvrstu podršku Srbije politici „jedne Kine".

VUCIC KENDZI SASTANAK Džao Kedži, Aleksandar Vučić i Vladimir Rebić - FOTO: TANJUG/TANJA VALIC

On je naglasio da se Srbija iskreno raduje uspesima koje je Kina postigla u sprovođenju sveobuhvatnih reformi u protekle četiri decenije i čestitao predstojeći značajan jubilej - 70. godišnjicu od osnivanja NR Kine.

Ministar Džao je rekao da je MUP Srbije najvažniji partner za saradnju Ministarstva javne bezbednosti Kine u centralnoj i istočnoj Evropi, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lenka

    18. maj 2019 | 18:19

    Sve je jača naša saradnja sa Kinezima na svim poljima. Predsednik je stvarno mnogo uradio na spoljnopolitičkom planu.

  • Peki

    18. maj 2019 | 18:55

    Saradnja od velikog značaja.

  • Kica

    18. maj 2019 | 15:24

    Kina i Srbija moraju da nastave saradnju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA