≫ 

Na severu KiM završeno glasanje: Vučić čestitao Srbima na velikoj pobedi (FOTO)

Na izborima su nastupili kandidati Srpske liste, Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje iz albanske zajednice

  • 88

Glasanje na vanrednim izborima na severu Kosova, za predsednike opština Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica završeno je u 19 sati, a prvi rezultati biće poznati oko 22 sata.

Srpska lista pobedila u sve četiri opštine.

Na izborima nastupaju kandidati Srpske liste, Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje iz albanske zajednice. Kandidati Srpske liste su Srđan Vulović u Zubinom Potoku, Vučina Janković u Zvečanu, Goran Rakić u severnom delu Kosovske Mitrovice i Zoran Todić u Leposaviću. U birački spisak, zasnovan na izvodu iz Centralne matične knjige koji sačinjava Agencija za civilnu registraciju Kosova, upisana su 57.983 građanina, ili 970 više u odnosu na lokalne izbore 2017 godine.

VIŠE GLASOVA NEGO 2017.

Srpska lista osvojila je veći broj glasova u odnosu na prethodne izbore na KiM pre dve godine.

Na primer, u Leposaviću danas, prema još nezvaničnim informacijama, osvojila 98 odsto glasova, odnosno oko 7.000 glasova, što je za 2.160 glasova više u odnosu na 2017. godinu.

VUČIĆ: Pokazali ste kako se bori za interese Srbije, čestitam vam veliku pobedu

- Našu ljudi su pokazali ogromnu energiju i želju da se bore za svoju budućnost i budućnost svoje dece...Čestitam vam svima veliku pobedu. Pokazali smo da ćemo zajednički da se borimo za rešavanje svih problema i  da se zajednički izborimo za interese našeg naroda...Ovo je najbolja potvrda politike jedinstva i borbe za naše državne interese - rekao je predsednik i dodao: Vi ste oni koji čuvaju Kosovo i Metohiju...zahvalan sam vam jer živite na Kosovu i Metohiji i čuvate naš narod od nestanka - poručio je predsednik Vučić u telefonskom obraćanju Srbima kod spomenika Knezu Lazaru.

Srpska lista je osvojila ukupno 94,24 odsto glasova. U Sevrnoj Mitrovici 90,18; u Zubinom Potoku 95,45; u Leposaviću 98 odsto i Zvečanu 94,2 odsto glasova birača.

GRAĐANI PROSLAVLJAJU POBEDU

U centru severnog dela Kosovske Mitrovice večeras se okupljaju građani kako bi proslavili pobedu svih kandidata Srpske liste na izborima.

Kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Goran Rakić došao je da pozdravi građane, a očekuje se da će se medijima koji su danas pratili glasanje obratiti sva četvorica kandidata Srpske liste za gradonačelnike.

Kako javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta, na ulicama Kosovske Mitrovice je mirna atmosfera.

ĐURIĆ: VELIKA VEST, NASTAVLJAMO DA SE BORIMO

Ovo je velika vest, nastavićemo da se borimo, izjavio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić povodom pobede Srpske liste na izborima za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova.

SRBIJA NOVINARI Marko Đurć Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Ovo je propast i neuspeh onih koji su pozivali na bojkot ovih izbora i propast nastojanja Prištine da, kandidujući Albance u sredinama gde preko 90 odsto čine Srbi, preuzmu kontrolu nad severom - rekao je Ðurić na konferenciji za novinare u Beogradu.

NAJVEĆA IZLAZNOST U ZUBINOM POTOKU

Prema poslednjim podacima, u Kosovskoj Mitrovici glasalo je 8.545 birača, odnosno 38,74 odsto. U Zvečanu veća je izlaznost. Odnosno na biračkim mestima danas se našlo 4.169 njih, to jest 45,71 odsto.

U Leposaviću je glasalo 41,57 odsto, ili 7.550 birača, a u Zubinom Potoku 50,74 procenata.

SUKOB ALBANACA, POVREĐEN I POLICAJAC

U sedištu Demokratskog saveza Kosova (DSK) u Kosovskoj Mitrovici došlo je do fizičkog sukoba između članova stranke, kojom prilikom je povređen i jedan policajac, izveštava prištinska "Gazeta ekspres", prenosi RTK2. Navodi se da je do sukoba je došlo zbog napetosti između pristalica Safeta Kamberija i Fatona Pecija, kandidata za predsednika ogranka DSK. "Gazeta ekspres" je navela da je incidentu prisustvovao i predsednik poslaničke grupe DSK Avdulah Hoti, koji kasnije nije odgovarao na telefonske pozive.

DO 16 SATI IZAŠLO 35 ODSTO REGISTROVANIH

Koalicija Nevladinih organizacija “Demokratija na delu” koja nadgleda izbore na severu Kosova saopštila je da je do 16 časova, svoje biračko pravo u četiri opštine iskoristilo 35 odsto građana.

Prema izveštajima posmatrača, u Leposaviću je do 16 sati glasalo 34 odsto, u Zvečanu 38%, a u Severnoj Mitrovici 33 odsto birača. Dobra izlaznost popodne zabeležena je u Zubinom Potoku 39 odsto do 16 sati je glasalo.

Izlaznost je veća nego na prethodnim lokalnim izborima. Rezultati izbora za gradonačelnike očekuju se oko 22.00 časa.

DO 15 SATI GLASALO 30 ODSTO BIRAČA

Prema podacima CIK-a do 15 sati u Kosovskoj Mitrovici glasalo je 30 odsto odnosno 6.617 upisanih birača. U Leposaviću je glasalo 33,05 odsto, odnosno 6.003 birača, dok je u Zvečanu na glasanje izašlo 34,34 odsto, odnosno 3.169 birača.

Prema podacima CIK-a, u Zubinom potoku izlasnost je bila 34,45 odsto, odnosno 2.940 birača.

DO 12 SATI IZLAZNOST 21 ODSTO

Koalicija nevladinih organizacija Demokratija na delu, koja prati izbore za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, objavila je da je izlaznost do 12.00 časova u tim opštinama bila 21 odsto.

Glasanje na severu Kosova, izbori, Kosovo Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Srđan Milojević iz Organizacije Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) rekao je na konferenciji za novinare da je u Leposaviću izlaznost bila 24 odsto, Zvečanu 21, severnom delu Kosovske Mitrovice 20 odsto i Zubinom potoku 18.

PALMA: SRBIJI JE POTREBNO NACIONALNO JEDINSTVO O KOSOVU

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kaže da Srbija mora da bude jedinstvena po pitanju Kosova i Metohije i da nije važno kako se zove neko ko vodi Srbiju.

- Taj ko danas vodi Srbiju ima poverenje građana Srbije i on se bori da što više dobijemo, a da nam što manje otmu, jer mi nikada ništa nismo dali na Kosovu i Metohiji, sve su nam oteli NATO bombardovanjem - kazao je Marković na stranačkom skupu u Leskovcu.

REZULTATI IZLAZNOSTI DO 11 ČASOVA

Srpski član CIK-a Stevan Veselinović rekao je Tanjugu da glasanje za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova za sada protiče mirno.

Veselinović je izneo i podatke o izlaznosti do 11.00 časova, navodeći da je izlaznost u severnom delu Kosovske Mitrovice bila 15,58 odsto, odnosno glasalo je 3.437 birača.

Glasanje na severu Kosova, izbori, Kosovo Foto: Telegraf.rs

Prema njegovim rečima, do 11.00 sati u Leposaviću je glasalo 17,96 odsto ili 3. 262 glasača, u Zvečanu 16,12, odnosno

1. 488, a u Zubinom potoku 13,76 odsto upisanih ili 1.174 birača.

U MITROVICI MIRNO, POLICIJA OBEZBEĐUJE BIRAČKA MESTA

Portparol policije za sever Kosova Branislav Radović izjavio je da je u Kosovskoj Mitrovici mirno i da glasačka mesta obezbeđuje policija.

On je naveo da su biračka mesta pokrivena “maksimalnim brojem policajaca”.

VELIKI BROJ GRAĐANA NA BIRALIŠTIMA

Na pojedinim biralištima se stvaraju kolone građana koji izlaze da glasaju.

Glasanje na severu Kosova, izbori, Kosovo Foto: Telegraf.rs

Raseljeni sa Kosova i Metohije koji žive na području Kraljeva jutros su krenuli da glasaju na izborima za četiri opštine na KiM.

Kako prenosi regionalna RTV Kraljevo, oni su autobusima, kombijima i privatnim automobilima krenuli da ispune svoju građansku dužnost.

U pratnji raseljenih je i načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, koji je rekao da će raseljeni glasati u Leposaviću, Zubinom potoku i severnoj Kosovskoj Mitrovici.

On je naveo da na glasanje građani idu sa nekoliko autobusa ali i privatnim automobilima.

- Nadam se da ćemo odbraniti interese Srbije i dati podršku koju predsednik Aleksandar Vučić vodi u vezi sa Kosovom i Metohijom - rekao je Simović.

GLASAO VUČINA JANKOVIĆ, KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA U ZVEČANU

Vučina Janković Foto: Telegraf.rs

POMOĆNIK DIREKTORA KANCELARIJE ZA KIM: DANAS SRPSKI NAROD ODLUČUJE ZA ILI PROTIV OSTANKA NA KOSOVU

Pomoćnik direktora kancelarije za KiM Petar Petković pozvao je srpski narod na KiM da masovno izađu na izbore i glasaju za Srpsku listu, jer je ona garant opstanka srpskog naroda na KiM. Petković je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da su današnji izbori u četiri opštine na severu KiM referendumski, jer na njima srpski narod odlučuje za ili protiv svoga opstanka na KiM.

- Priština konstantno vrši pritiske na Srbe i da je kampanja srpskih kandidata rađena u strašnim uslovima. Usvajanje rezolucije o navodnim srpskim zločinima je vrsta pritiska u oči izbora - rekao je.

Petković koji je nedavno boravio na KiM kaže da je srpski narod bez obzira na te pritiske odlučan da se bore za sebe.

Rudare Foto: Tanjug/Kancelarija za Kosovo i Metohiju

- Vlasti u Prištini imaju svoje kandidate, a kandidati Samoopredeljenja se direktno zalažu za Veliku Albaniju i nije isto da li će da pobede srpski ili albanski kandidati koji žele da srpski narod bude proteran sa KiM - naglasio je.

Zbog toga, kako kaže, današnji dan treba da prođe u miru i demokratskoj atmosferi jer incidenti odgovaraju samo Prištini.

Pomoćnik direktora kancelarije za KiM je rekao da je Srpska lista garant opstanka Srba na KiM koja sve odluke donosi u dogovoru sa Beogradom.

- Srpska lista i država Srbija sa milionima uloženih sredstava su pokazatelj da država želi da sačuva KiM, a sprski narod s druge strane treba danas da pokaže svoju odgovornost i da masovno izađu i glasaju. Srpska lista je garant opstanka srpskog naroda na KiM, ali i nastavka onog investicionog ciklusa Vlade Srbije, gde posle 40 godina kreće ekonomska obnova u srpskim sredinama na KiM, Srpska lista je garant da će Vlada biti prisutna na KiM - naglasio je Petković.

GLASAO KANDIDAT SRPSKE LISTE GORAN RAKIĆ

Kandidat Srpske liste za gradonačelnika severnog dela Kosovske Mitrovice, obavio je svoju građansku dužnost i glasao.

Glasanje na severu Kosova, izbori, Kosovo Foto: Telegraf.rs

- Obavili smo svoju građansku duznost. Građani Mitrovice su ozbiljno shvatili važnost ne samo lokalnih izbora, već da oni predstavljaju referendum, i da za nas koji živimo ovde znače opstanak i ostanak na ovim prostorima - rekao je Rakić novinarima posle glasanja.

VESELINOVIĆ: BIRAČKA MESTA OTVORENA NA VREME

Srpski član CIK-a Stevan Veselinovića rekao je da su jutros otvorena sva biračka mesta u četiri opštine na severu Kosova gde se održavaju izbori za gradonačelnike.

Prema njegovim rečima, od jutros nije bilo nikavih problema na biralištima.

Kosovska Mitrovica Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Kako se navodi na sajtu Centralne izborne komisije Kosova, pravo glasa u Leposaviću ima 18.164 građanina, Zubinom Potoku 8.535, Zvečanu 9.229 i u Severnoj Mitrovici 22.055.

Za vanredne izbore akreditovana su 464 posmatrača.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA