≫ 

"EU i Mogerini da pokažu više čvrstine, Brisel je neshvatljivo blag prema Prištini"

Morala bi da povuče neke poteze, da nastavi svoju ulogu, bude aktivna i angažovana. U ovom trenutku uopšte ne vidim njeno vođstvo. A ono je veoma potrebno - smatra Kukan

  • 0

Evropska unija i visoka predstavnica Federika Mogerini morali su da pokažu mnogo više čvrstine i odlučnosti u procesu proširenja i, pre svega, u dijalogu izmedu Beograda i Prištine, izjavio je predsednik Odbora Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan ističući da je manjak liderstva bio naročito upečatljiv izostankom reakcije na neprihvatljive takse koje je uvela Priština za proizvode iz Srbije i BiH.

On je za "Novosti", ocenio da bi uključivanje SAD i Rusije stavilo tacku na dijalog Beograda i Prištine.

- Ne mislim da je to dobra ideja. Strahovito bi iskomplikovalo situaciju. Vlasti u Prištini traže da se ukljuci Vašington, logično je onda da i Srbi pozovu Ruse. Ne bi pomoglo dijalogu kada bi se oni prikljucili, sada, posle toliko vremena, već bi, naprotiv, to samo odmoglo - rekao je Kukan.

Podsetivši da Evropskoj komisiji mandat prestaje u novembru, on je naveo da predstoji još dosta vremena i da je odgovornost visoke predstavnice i dalje tu.

- Morala bi da povuče neke poteze, da nastavi svoju ulogu, bude aktivna i angažovana. U ovom trenutku uopšte ne vidim njeno vođstvo. A ono je veoma potrebno - smatra Kukan.

Konferencija Srbi i Albanci

Kukan - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je naglasio da potezi Prištine komplikuje situaciju. Prema njegovim rečima, uvođenje stoprocentnih tarifa bilo je suluda ideja Prištine. Još gore, dodao je, to je jasno kršenje sporazuma CEFTA, EU i drugih organizacija.

- EU nije pokazala autoritet da to zaustavi. Čak su i Amerikanci tražili da takse budu ukinute. One su, jednostavno, neprihvatljive - rekao je Kukan.

On smatra da bi pravno obavezujući sporazum za obe strane bilo korektno rešenje. Kukan je istakao da rešenje treba da izbegne dosadašnje greške i da bude istinski prihvatljivo za obe strane, da pruži nešto pozitivno i Prištini i Beogradu. U suprotnom, dodao je, dogovor nije moguć.

- U potpunosti se slažem s predsednikom Srbije Aleksandrom Vucicem, koji je rekao da je spreman da doprinese rešenju koje treba da bude fer i objektivno za obe strane. Ono ne može da bude takvo da Beograd ucini sve ustupke Prištini. Srbija takode mora nešto da dobije. Rešenje ne može da bude jednostrano - naveo je Kukan.

On je ocenio da nije neizvodljivo da Srbija zaista postane punopravna članica EU 2025. godine.

- Nije to tako neizvodljivo. Ali, neke stvari moraju da budu rešene. Kao na primer, dijalog s Prištinom. Bez toga nemoguće je da Srbija dalje napreduje u procesu proširenja. A dijalog je trenutno zamrznut - objasnio je Kukan.

On je naveo da, kada je reč o približavanju Zapadnog Balkana EU, nema više toliko entuzijazma, ali da taj proces ne može biti zaustavljen.

- Većina zemalja i poslanika EP je uverena da, ukoliko želimo celovitu EU, ne možemo da ignorišemo ceo region Zapadnog Balkana - zaključio je Kukan.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA