Skandal! Spremaju proslavu u čast ozloglašenog teroriste: U Bujanovcu i ove godine "Dani kapetana Lešija" (FOTO)

Komandovao je grupom od 600 do 700 terorista koja je izvršila najviše terorističkih napada tokom sukoba na jugu Srbije

  • 28
Dani Kapetana Lešija, okkupljanja Albanaca u Bujanovcu, Albanci, Bujanovac Foto: Slađana Tasić/arhivske fotografije

Manifestacija “Dani Kapetana Lešija” biće organizovani i ove godine u Bujanovcu u čast Ridvana Ćazimija, jednog od komandanata terorističke "Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca" tokom sukoba na jugu Srbije 2000/01. godine.

Ridvan Ćazimi, poznatiji kao Kapetan Leši, bio je jedan od četvorice komandanta terorističke OVPMB i komandovao 112. brigadom ove zločinačke organizacije.

Dani Kapetana Lešija, okkupljanja Albanaca u Bujanovcu, Albanci, Bujanovac Opština Bujanovac - Foto: Slađana Tasić/arhivske fotografije

Ćazimi je učestvovao u mnogim terorističkim napadima i bio šef pregovaračke delegacije OVPMB u svim razgovorima.

Bio je zadužen za sektor Centar OVPMB koji je obuhvatao sela Breznicu, Mali i Veliki Trnovac, Dobrosin, Končulj i Lučane oko Gnjilanskog puta.

Komanda njegovog sektora je bila u selu Veliki Trnovac. Komandovao je grupom od 600 do 700 terorista koja je izvršila najviše terorističkih napada tokom sukoba na jugu Srbije.

Pred kraj sukoba najavio je da će poslednji predati oružje, ali da će ga ipak predati.

Dani Kapetana Lešija, okkupljanja Albanaca u Bujanovcu, Albanci, Bujanovac Detalj sa prošlogodišnje proslave - Foto: Slađana Tasić/arhivske fotografije

U okviru plana za povratak Vojske Jugoslavije u Kopnenu zonu bezbednosti, komandanti terorističke OVPMB Šefket Musliju, Ridvan Ćazimi - Leši i Mustafa Šaćiri su 21. maja u Končulju, u prisustvu Šona Salivena, šefa kancelarije NATO - a za Jugoslaviju, potpisali sporazum o mirnoj demobilizaciji OVPMB.

Po tom sporazumu VJ je trebalo da uđe u sektor B Kopnene zone bezbednosti do 31. maja 2001. godine.

Ćazimi je poginuo svega tri dana nakon toga, 24. maja 2001. godine na brdu Guri gat iznad Velikog Trnovca. Ubijen je snajperskim hicem.

"Dani Kapetana Lešija" obuhvataju niz, kako organizatori tvrde, kulturnih aktivnosti, pozorišnu predstavu, marš do mesta gde je poginuo, posetu njegovoj porodici i muzeju u Velikom Trnovcu, fudbalsku utakmicu.

Dani Kapetana Lešija, okkupljanja Albanaca u Bujanovcu, Albanci, Bujanovac Slave teroristu - Foto: Slađana Tasić/arhivske fotografije

U subotu 25. maja je odavanje počasti na grobu teroriste "Kapetana Lešija", a u 15 časova Komemorativna akademija u Domu kulture u Bujanovcu.

"Dane Kapetana Lešija" podržava lokalna samouprava, kao i predstavnici društveno - političkog života Albanaca na jugu Srbije.

S.T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    20. maj 2019 | 13:17

    Sad treba taj dan da ode 100 nasih navijaca sa sve Srpskim zastavama i odu da pevaju rodoljubive pesme i svi da dignu tri prsta na sred njihove proslave.. Ipak je ovo Srbija treba im pokazati da nemaju toliku moc u Srbiji..

  • Jerej

    20. maj 2019 | 13:09

    Mislio sam da je Bujanovac u Srbiji?

  • Haha

    20. maj 2019 | 13:29

    Mi cemo ovo ignorisati da svetu pokazemo kako mirno i dostojanstveno cutimo na provokacije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA