≫ 

Izostanak sa skupštine pokazuje nezainteresovanost za građane: Kuburović o poslanicima koji bojkotuju sednicu

Poslanici opozicije, koji su podneli amandmane na zakon o sprečavanju korupcije, ne prisustvuju sednici skupštine danas, a ministarka pravde Nela Kuburović smatra da je to znak nezainteresovanosti

  • 0

Poslanici opozicije, koji su podneli amandmane na zakon o sprečavanju korupcije, ne prisustvuju sednici skupštine danas, a ministarka pravde Nela Kuburović smatra da je to znak nezainteresovanosti i nespremnosti opozicije za raspravu o temama koje interesuju građane Srbije.

Kuburović je na sednici Skupštine, na kojoj se raspravlja o setu zakona iz pravosuđa, a u delu u kojem poslanici raspravljaju po amandmanima, navela i da se amandmani koji su podneti odnose na protivljenje povećanju nadležnosti Agencije za borbu porotiv korupcije, transparentnog postupka izbora i direktora članova veća, te da predlažu vraćanje na stare odredbe.

- Kod opozicije ne postoji spremnost da učestvuju u temama koje su od izuzetnog značaja za građane, a pitanje borbe protiv korupcije svakako je jedno od pitanja koje građane najviše pogađa - kazala je Kuburović.

Ministarka je podsetila da je Vlada Srbije, dok je premijer bio sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, donela Zakon o zaštiti uzbunjivača, što je jedan od koruptivnih mehanizama borbe i dodala da se za gotovo četiri godine primene tog zakona sudovi su bili u prilici da raspravlja u preko 500 slučajeva i gotovo 500 slučajeva je i rešeno na osnovu prijave od strane uzbunjivača.

Nela Kuburović Nela Kuburović - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kao drugi bitan anti-koruptivni zakon, Kuburović je navela Zakon o lobiranju, koji će za nekoliko meseci početi da se primenjuje, a koji se, kaže, pre svega u najvećem delu odnosi i na poslanike.

- To je upravo zakon koji treba da pokaže ko to utiče na nas kada predlažemo odgovarajuće akte koje treba da budu od značaja za sve građane i nameću dodatnu obavezu za sve funkcionere, a u najvećem delu za narodne poslanike - kazala je ministarka i dodala da za svega godinu dana ima više od 500 pravosnažno osuđenih lica, pre svega zbog zloupotrebe službenog položaja.

Kako kaže, SNS se bori protiv korupcije i neselektivnim pristupanjem i borbom i navela da je jedan od takvih primera i postupak koji je pokrenut protiv predsednika opštine u Požegi.

- Rezultati pokazuju da borba protiv korupcije postoji. Rezultati pokazuju da imamo pravosnažno osuđena lica. Rezultati pokazuju da u poslednjih godinu dana smo postigli više nego u prethodnih nekoliko godina. Rezultati pokazuju da nema zaštićenih - kazala je Kuburović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA