≫ 

Da li će Srbija izručiti radikale Hagu? Evo šta je ministarka pravde odgovorila

- Stav ministarstva povodom naloga za izručenje je da se sačeka odluka Mehanizma i da vidimo šta u njoj piše

  • 7

Ministarka pravde Nela Kuburović kaže da Ministrarstvo još nije dobilo sudski nalog (Mehanizma za krivične sudove u Hagu) za hapšenje dvoje radikala Vjerice Radete i Petra Jojića, te da o tome nije danas ni razgovarala sa glavnim tužiocem Mehanizma Seržom Bramercom.

- Stav ministarstva povodom naloga za izručenje je da se sačeka odluka Mehanizma i da vidimo šta u njoj piše pa ćemo posle toga da postupimo u skladu sa našim zakonskim mogućnostima - rekla je Kuburović novinarima u Nišu.

Upitana da li je sa Bramercom danas razgovarala o izručenju radikala Hagu, ministarka pravde je rekla da o tome nije bilo reči, jer to i nije odluka tužilaštva, već nalog suda, koji Ministarstvo pravde još nije dobilo.

Ona je precizirala da je Bramerc bio u uobičajenoj poseti Beogradu pred njegov šestomesečni izveštaj Savetu bezbednosti o saradnji sa Srbijom, koji će biti predstavljen u julu.

Tema današnjeg sastanka sa Bramercom je bila reginalna saradnja, navela je Ministarka i podsetila da je u Beogradu toku trodnevna konferencija tužilaca za ratne zločine iz regiona, na kojoj pored Srbije učestvuju delegacije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.

POMOC BESPLATNA KUBUROVIC Nela Kuburović - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

JEDAN OD CILJEVA MINISTARSTVA PRAVDE - VIŠE MEDIJACIJA

Jedan od strateških ciljeva Ministarstva pravde jeste unapređenje alternativnog rešavanja sporova kroz veću primenu medijacije(posredovanja), kako bi se smanjenjem broja i priliva predmeta rasteretili sudovi i svi resursi usmerili na predmete koji nisu medijabilni, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović.

- Medijacijom se smanjuju i troškovi, jer je mnogo jeftinija od sudskog postupka i svi treba da učinimo napore da je promovišemo i da stranke uputimo na posrednike, kako bi izbegli podnošenje tužbi sudu - rekla je Kuburović novinarima u Nišu gde je prisustvovala potpisivanju Protokola o saradnji u primeni medijacije, izmedu Višeg i Osnovnog suda u Nišu i Advokatske komore Niš.

Ministarstvo pravde je, kako je dodala, do sada registrovalo više od 950 posrednika, od kojih najveći broj dolazi iz redova advokata.

Tom prilikom pohvalila Osnovni i Viši sud u Nišu koji su, kako je rekla, prvi krenuli u potpisivanje protokola sa komunalnim preduzećima i time dali dobar primer ostalim sudovima širom Srbije na koji način može da se primeni medijacija.

Podsetila je da je u pravo u niškom sudu rešen prvi radni spor putem medijacije.

Protokol o saradnji u primeni medijacije potpisali su predsednik Osnovnog suda u Nišu Goran Spasić, predsednik Višeg suda u Nišu Zoran Krstić, kao i predsednik Advokatske komore Niš Gordan Pantić.

Od ukupno 965 posrednika njih 366 je iz Beograda, 128 iz Niša, 99 iz Novog Sada, a 40 iz Kragujevca.

Po profesiji ima najviše advokata, njih 209, 27 su sudije, sedam su sudijski pomoćnici, 10 javni izvršitelji, 656 je diplomiranih pravnika i tri zaštitnika građana.

Takođe, prema podacima Ministarstva pravde, 15 organizacija je dobilo dozvole za sprovođenje obuke za posrednike, od kojih je 12 do sada sprovodilo obuku, sa ukupnim brojem polaznika 2.393.

Međutim, i pored velikog broja posrednika, broj sprovedenih medijacija ukazuje da se ona i pored kontinuirane promocije i dalje nedovoljno primenjuje u rešavanju sporova.

Zbog toga je Ministarstvo pravde u decembru 2018. godine formiralo Radnu grupu za izmene i dopune Zakona o posredovanju u rešavanju sporova, u cilju pronalaženja odgavarajucih mehanizama za uspostavljanje efikasnog i održivog sistema rešavanja sporova putem medijacije, uz približavanje evropskim i međunarodnim standardima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suza

    21. maj 2019 | 15:08

    Koga su ubili radikali? Srbija ne sme vise ni jednog svog gradjanina da isporučuje. Srbija cuti za Tačija i Haradineja i hiljade drugih ubica Srba. Radikali nisu počinili nikakvo krivično delo.

  • Zoka

    21. maj 2019 | 16:17

    Zasto Siptari ne izrucuju svoje zlikovce Hagu? Samo Srbija izrucuje svoje ljude ni krive ni duzne.SRAMOTA

  • Da se zna!

    21. maj 2019 | 16:24

    Nema više izručenja, ta priča je završena!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA