≫ 

Hrvatski ambasador na sastanku kod Brnabić: Neophodno unapređenje dijaloga

Premijerka Brnabić istakla je da je neophodno unapređenje dijaloga i intenziviranje saradnje

  • 2
Ana Brnabić Gordan Bakoto

Foto: Slobodan Miljević/Vlada RS

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorom Hrvatske u Srbiji Gordanom Bakotom o situaciji u regionu i bilateralnim odnosima dve zemlje.

Premijerka Brnabić istakla je da su odnosi Srbije i Hrvatske važni za stabilnost regiona i da je, shodno tome, neophodno unapređenje dijaloga i intenziviranje saradnje na rešavanju otvorenih pitanja.

Prema rečima hrvatskog ambasadora, priključenje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji ključno je za prosperitet svih zemalja regiona, dodajući da će to biti jedno od važnih pitanja tokom predsedavanja Hrvatske Savetu Evropske unije u prvoj polovini 2020. godine.

On je izvestio predsednicu vlade da je cilj Hrvatske i da tokom predsedavanja organizuje Samit EU-Zapadni Balkan, na kojem bi važna tema bila upravo evropska perspektiva regiona i proširenje EU.

Ana Brnabić Gordan Bakoto

Gordan Bakota i Ana Brnabić - Foto: Slobodan Miljević/Vlada RS

Na sastanku je istaknuta važnost unapređenja odnosa u oblasti prava manjina, kako bi svi građani, bez obzira na nacionalnost i etničku pripadnost, bili jednako tretirani, te da bi veliki pomak na ovom polju, u interesu obe države, mogao biti napravljen u domenu prekogranične saradnje, korišćenjem IPA fondova.

Kada je reč o infrastrukturnoj saradnji, Brnabić je zaključila da je u interesu obe države saradnja na unapređenju železničkog saobraćaja, objašnjavajući da će 2020. godine, u domenu infrastrukturnih projekata, fokus Srbije biti upravo na železnici.

Na sastanku se razgovaralo i o saradnji privrednih komora Srbije i Hrvatske i planovima za organizovanje privrednog samita dve države tokom 2019. godine.

Premijerka Brnabić i ambasador Bakota saglasili su se da bi poseta predsednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića Srbiji u predstojećem periodu bila dobar signal za dalje unapređenje saradnje i međudržavnog dijaloga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ffm

    21. maj 2019 | 14:40

    Dobre joj carape

  • Prvi Hrvatski Redarstvenik

    21. maj 2019 | 19:53

    Ako je to sastanak kao i do sada reda radi, onda ništa se riješiti neće. Hrvatima pedalj Srpske zemlje ne treba.Isto tako niti pedlja Hrvatske ne damo, bilo tko da je u pitanju.Valja pronaći poginule i dostojno ih sahraniti.Valja odredit, točno obilježiti D.G. i ispoštovati.Valja obostrano hvatati plačkaše, palikuće,sileđije i uboice civila od 2 svj.rata,nakon njega i zadnjem ratu ,te im suditi na domaćim sudovima.Pohvatati i suditi Ustašama,Četnicima, Komunistima,udbašima i ooficirima JNA, koji su izdavali ili probustili svjesno ili namjerno izdati zapovjedi koje nisu bile ljudske i Europske.Goniti općenito,izvesti pred sud, osuditi sve kriminalce i nedati im da se igdje osijećaju sigurno.Valja biti ISKREN,POŠTEN, DOSLJEDAN i uvažavati različitost jednih prema drugima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA