Albanci u Bujanovcu spremaju proslavu u čast teroriste, a iz Beograda stižu osude i jedna ozbiljna opomena (VIDEO)

Kako slavljenje teroriste predtstavlja, u najmanju ruku, guranje prsta u oko srpskom življu, ali i međuetničkim odnosima, postavlja se pitanje kako će reagovati državni organi?

kapetan Leši
Foto ilustracija: Telegraf/Slađana Tasić/arhivske fotografije/Youtube

I ove godine u Bujanovcu i Velikom Trnovcu, na jugu centralne Srbije, biće održano trodnevno obeležavanje Dana Ridvana Ćazimija, poznatijeg kao "kapetan Leši", jednog od četiri komandanta terorističke paravojne OVPBM. Trodnevna tarapana u čast Ćazimija, koji ima status među Albancima kao ozloglašeni Adem Jašari, obuhvatiće i programe koji će biti održani u Domu kulture u ovom mestu, a sve će biti održano uz podršku lokalnu samouprave. Kako slavljenje teroriste predtstavlja, u najmanju ruku, guranje prsta u oko srpskom življu, ali i međuetničkim odnosima, postavlja se pitanje kako će reagovati državni organi?

Ridvan Ćazimi, poznatiji kao Kapetan Leši, bio je jedan od četvorice komandanta terorističke OVPMB i komandovao 112. brigadom ove paravojne organizacije.

Ćazimi je učestvovao u mnogim terorističkim napadima i bio šef pregovaračke delegacije OVPMB u svim razgovorima.

Ridvan Ćazimi, kapetan Leši

Ćazimi - Printskrin: Youtube

Bio je zadužen za sektor Centar OVPMB koji je obuhvatao sela Breznicu, Mali i Veliki Trnovac, Dobrosin, Končulj i Lučane oko Gnjilanskog puta.

Komanda njegovog sektora je bila u selu Veliki Trnovac. Komandovao je grupom od 600 do 700 terorista koja je izvršila najviše terorističkih napada tokom sukoba na jugu Srbije.

Pred kraj sukoba najavio je da će poslednji predati oružje, ali da će ga ipak predati.

U okviru plana za povratak Vojske Jugoslavije u Kopnenu zonu bezbednosti, komandanti terorističke OVPMB Šefket Musliju, Ridvan Ćazimi - Leši i Mustafa Šaćiri su 21. maja u Končulju, u prisustvu Šona Salivena, šefa kancelarije NATO - a za Jugoslaviju, potpisali sporazum o mirnoj demobilizaciji OVPMB.

Po tom sporazumu VJ je trebalo da uđe u sektor B Kopnene zone bezbednosti do 31. maja 2001. godine.

Ćazimi je poginuo svega tri dana nakon toga, 24. maja 2001. godine na brdu Guri gat iznad Velikog Trnovca. Ubijen je snajperskim hicem.

"Dani Kapetana Lešija" obuhvataju niz, kako organizatori tvrde, kulturnih aktivnosti, pozorišnu predstavu, marš do mesta gde je poginuo, posetu njegovoj porodici i muzeju u Velikom Trnovcu, fudbalsku utakmicu.

Dani Kapetana Lešija, okkupljanja Albanaca u Bujanovcu, Albanci, Bujanovac

Sa ranijih proslava u Bujanovcu - Foto: Slađana Tasić/arhivske fotografije

Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), rekao je za "Bujanovačke" da ta institucija nije organizator ovog događaja, ali da će se odazvati pozivu organizatora

S tim u vezi postavlja se pitanje koje organizator fešte koja veliča teroristu?

Program posete je osvanuo na Fejsbuk stranici Mesne zajednice Veliki Trnovac, a šef kabineta predsednika opštine Bujanovac Rahim Salihi je "Bujanovačkim" potvrdio da lokalna samouprava učestvuje u organizaciji pomenute manifestacije, koja se, kako je rekao, obeležava tradicionalno već 18 godina „bez ikakvih incidenata i ne ugrožavajući bilo koga“.

- To nije ništa novo, a građani opštine Bujanovac žive u dobroj atmosferi i bez ikakvih tenzija, poštuju se međusobno i čuvaju duh multietničnosti - zaključio je Salihi.

Međutim, znajući biografiju ovog teroriste, ali i samim uvidom snimke njegove jednice teško se može zaključiti da se Ćazimi zalagao za multietničnost i miran suživot dva naroda.

Kako ova "manifestacija" sigurno ne promoviše borca za mir i ljudska prava, već ozloglašenog teroristu, pitali smo Ministarstvo države uprave i lokalne samouprave, da li ima mehanizme kojima može da spreči veličanje teroriste ili sankcioniše organizatore "proslave"?

- Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nema zakonskih ovlašćenja da odobrava ili zabranjuje održavanja ovakvih manifestacija - piše u odgovoru dostavljenom Telegrafu, u kome takođe navode:

- Ministarstvo je stava da se ne bi trebalo pribegavati aktivnostima koje „podgrevaju“ atmosferu napetosti i neizvesnosti koja prati istorijsko rešavanje odnosa Srba i Albanaca.

Dani Kapetana Lešija, okkupljanja Albanaca u Bujanovcu, Albanci, Bujanovac

Ulaz u zgradu opštine Bujanovac - Foto: Slađana Tasić/arhivske fotografije

Takođe, treba imati u vidu da je nedavno u Domu kulture u Bujanovcu, odlukom direktora ove ustanove Jetmira Ismailija, zabranjeno prikazivanje filma „Balkanska međa“ „zbog bojazni da bi film podigao međunacionalne tenzije“.

Na pitanje "Bujanovačkih" da li činjenica da će se deo manifestacije u čast "Komandanta Lešija" održati u ustanovi kojom rukovodi mogla da naruši međuetničke odnose, kao što je smatrao u slučaju zabrane projekcije filma, Ismaili odgovara odrečno:

- Ova manifestacija se održava gotovo 20 godina i do sada nikada nije bilo nikakvih problema, niti posledica po nacionalne odnose u opštini - kaže on.

S tim u vezi, Telegraf.rs se obratio i Ministarstvu kulture i informisanja sa pitanjem da li mogu da spreče održavanja ovog sramotnog programa u Domu kulture i da sankcionišu nadležne?

- Ministarstvo kulture i informisanja najoštrije osuđuje svaki vid promovisanja bilo kog pojedinca ili organizacije čije delovanje je okarakterisano ili se može dovesti u vezu sa terorističkim aktivnostima - piše na početku odgovora Ministarstvu u kome napominju da nemaju nadležnost nad Domom kulture u Bujanovcu, ni u kadrovskom ni u programskom delu funkcionisanja te ustanove.

- Samim tim nemamo ni mehanizme za sankcionisanje sadržaja koje se u njoj održavaju.

- Ukoliko se takva manifestacija dešava, kao i u pomenutoj situaciji zabrane emitovanja filma „Balkanska međa“, Ministarstvo kulture i informisanja ima mogućnost samo da apeluje na rukovodstvo ustanove da još jednom razmotri svoju odluku i da temama koje su jako osetljive prilazi sa viskom pažnjom i pijetom prema žrtvama terorizma - piše u odgovoru dostavljenom našem portalu.

S druge strane, ministar odbrane Aleksandar Vulin pita šta je potrebno tužilaštvu da reguja u slučaju manifestacije kojojm će se u Bujanovcu tri dana, kako kaže, Ridvan Ćazimi, komadant OVPBM, terorista i dokazani ubica.

Ministar je rekao da je "OVPBM teroristička organizacija, te da niko ko je bio u njoj ne zaslužuje poštovanje".

Osim toga, kako navodi u saopštenju za medije, naša zemlja se ni u jednom sporazumu nije obavezala da će se uspomena na ubijene teroriste i raspuštenu, poraženu organizaciju slaviti i obeležavati.

- Ne znam šta je potrebno tužilaštvu da reaguje, ali jednom moramo pokazati da slavljenje ubica Srba u Srbiji, jednostavo nije dozvoljeno - zaključio je Vulin.

Naime, vođe Albanaca sa juga Srbije pokriće za slavljenje teroriste pronalaze u Zakonu o amnestiji svih bivših pripadnika OVPBM, koji je donet 2002. godine.

Iako u njemu nema ni slova o tome, Albanci smatraju da im je na taj način, retroaktivno, priznato pravo na borbu, te su iz svog tumačenja izveli pravo da podižu spomenike “poginulima za slobodu”.

Dovoljno je podsetiti se epozode sa postavljanjem jednog takvog spomenika u centru Preševa 2012. godine, koji je u srpskoj javnosti bio doživljen kao presedan i izazov buru, koja je pretila da eskalira u sukob.

Na kraju se uključila i Žandarmerija, koja je u dramatičnoj akciji, uz blokadu grada, obeležje uklonila.

Ne treba izgubiti iz vida da se sve ovo dešava u senci sve glasnijih povika da se tzv "Preševska dolina" priključi tzv. Kosovu.

- U više navrata govorio sam na temu eventualnog pripajanja opština Preševo, Bujanovac i Medveđa teritoriji Kosova i Metohije i izneo mišljenje koje se temelji na osnovu jedinstvenog stava državnih organa i uveravanja predstavnika međunarodne zajednice, koji se bave ovim pitanjem, da su te tri opštine bile, jesu i ostaće sastavi deo teritorije Republike Srbije - rekao je Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Koordinaciono telo ima ulogu i obavezu da koordiniše rad između lokalne samouprave i Vlade Republike Srbije i drugih državnih organa, objasnio je Stanković i rekao da to Vladino telo nema izvršnu nadležnost koja podrazumeva sankcionisanje nezakonitih i drugih ponašanja.

SRBIJA KOORDINACIONO TELO PREDSEDNISTVO

Stanković - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Stanković je istakao i da se zalaže se da se zakoni u Republici Srbiji poštuju kao i da se u slučajevima njihovog narušavanja reaguje na zakonom propisan način.

Poštovanje zakona ove zemlje je obaveza svih njenih građana i ne može se tumačiti kao pritisak i narušavanje prava bilo koje ličnosti bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, rekao je Stanković.

- Ukoliko nadležni državni organi procene da je nekim postupkom učinjena povreda zakona, kao što se u javnosti smatra organizovanje manifestacije „Dani kapetana Lešija“ u Bujanovcu, uslediće reakcija na zakonom propisan način. Tačno je da postoji nesklad između izjava pojedinih albanskih lidera i njihovog poštovanja zakona Republike Srbije.

Lokalni albanski lideri u svakodnevnom radu poštuju zakone naše zemlje i zajedno sa nama rade u korist građana tih opština. Napominjem, da im je javno rečeno od strane Edi Rame, premijera Albanije (2014. godine), predsednika Republike Albanije, Bujara Nišanija i Ilira Mete prilikom postete tim opštinama (2017.godine), da sve svoje probleme kao građani naše zemlje rešavaju u okvirima organa Republike Srbije.

Pozivanje na prošlost koju ne dele svi građani ovih opština nije put u budućnost koju želimo da gradimo zajedno - istakao je predsednik Koordinacionog tela.

M. Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Tagovi: Aleksandar Vulin, Bujanovac, Kapetan Leši, Koordinacino telo Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, Ministar odbrane, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo odbrane, Oslobodilačka vojska Preševa Bujanovca i Medveđe, OVPMB, Zoran Stanković

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (86)
Poređaj komentare:
 • B
  Beg

  Pridruzili se Lesiju sto pre,pa zajedno s njim slavili

 • R
  RICINUS

  Bagra

 • R
  RICINUS

  Bagr

Račak je najveći "fejk njuz" s kraja 20. veka: Francuski reporter o nepravdi prema Srbima i Kosovu

Pre tačno 20 godina poslednji srpski vojnik je napustio KiM (VIDEO)

Od januara zapošljavanje 2.000 ljudi u Zaječaru, Vučić najavio: Stiže nova fabrika (FOTO)

U Beogradu održan protest "Jedan od pet miliona" (FOTO)

Đilas osporava projekat metroa, Vesić mu oštro odgovorio

Dodik ponovo izabran za lidera SNSD, Stefanović poručio: Nastavite da jačate Republiku Srpsku

Vučić obišao Zaječarski okrug i najavio nova ulaganja: Garantujemo sigurnu budućnost (FOTO) (VIDEO)

Moja molba prezrena, neću dodatnu zlu krv: Vučić o porukama koje poslednjih dana stižu iz Podgorice

Vučić želi da reši pitanje Kosova, senator SAD poručio: Dogovor s Prištinom vredan političkog bola

Kakva sudbina čeka dijalog Beograda i Prištine: Na jesen uskaču Amerikanci ili će EU pokazati zube?

Vučić čestitao rođendan kineskom predsedniku Ðinpingu

"Opština Dečani zanemaruje vladavinu prava": Kosnet uputio oštre kritike Prištini

20 godina od bitke na Košarama, Vučić poručio: Junaci nisu i nikada neće biti zaboravljeni (FOTO)

Vasiljević: Pogrešno predstavljanje Srbije je veoma loše

Vesić reagovao na tekst britanskog novinara: Idiotizam je optužiti Vučića da je za "zamrznuti" sukob

Pet imena u igri za naslednika Mogerini: Dva su nam jako poznata

Jačanje saradnje i bilateralnih odnosa: Brnabić sa delegacijom iz Francuske (FOTO)

Dačić na prijemu povodom Dana Afrike poručio: Gradimo odnose strateškog partnerstva

Odnosi Srbije i Kine na najvišem nivou u istoriji: Čen Bo kod Vučića (FOTO)

"Maksimalna koordinacija SAD i EU može dovesti do sporazuma": Tači o dijalogu Beograda i Prištine

Nastavljena oštra polemika Vulina i Crnogoraca: Ko ne poznaje istoriju, a ko otima svetinje?

Priština opet juriša na Interpol: Pacoli tvrdi da će Češka podržati novu kandidaturu Kosova (VIDEO)

Odbor usvojio Predlog Vlade Srbije za promenu Ustava

Ministri EU za što brži nastavak dijaloga: Sporazum neophodan da bi Srbija napredovala

Rusi objavili video sa kojom vojnom opremom stižu u Pančevo: Počinje "Slovensko bratstvo 2019"

Makronovi poslanici došli kod Vučića: Doneli mu jedan predlog (FOTO)

Tači NATO agresiju pokušava da predstavi kao "humanitarnu intervenciju za zaštitu civila na KiM"

Ustavni sud Kosova proglasio neustavnim deo zakona o dijalogu sa Srbijom

Albanci bi trebalo da se zabrinu, tužilac tražio dokumenta iz Srbije: Svedoci čekaju da daju iskaz

Američka "foka", specijalac za poslove sa Rusima stiže u Beograd: Entoni Godfri menja Skata?

Vučić razgovarao sa predsednikom Crnogorske partije: U fokusu srpska i regionalna pitanja (FOTO)

Molim vas da utičete da ukinu takse: Vučić čestitao Trampu rođendan i pozvao ga da poseti Srbiju

Ambasador Skat traži pravdu za ubijenu braću Bitići

Želim da vidim Vučića u Beloj kući i Trampa u Srbiji: Vilson o "pomirenju Beograda i Vašingtona"

Oni se tamo bore za opstanak! Francuski Figaro: Srbi na Kosovu su tretirani kao građani drugog reda

Niko ko je išao protiv svetinja nije dobro prošao: Dačić reagovao na odgovor crnogorske vlade Vučiću

Oglasio se portparol Kfora zbog najave novih mogućih jednostranih akcija na severu Kosova

"Nećemo ćutati dok nam otimaju svetinje": Vulin reagovao na odgovor Vlade Crne Gore Vučiću

Trampov specijalac okupio predstavnike Srba i Albanaca sa Kosova: Samo jedna tema na stolu

Tači o namerama Prištine: Hoće što pre u NATO

Godina velikih promena u ambasadama u Beogradu: Svetske sile menjaju svoje diplomate

Vučić iznenađen reakcijom Vlade Crne Gore na njegovu molbu

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima