≫ 

Beograd neće arbitražu protiv Prištine zbog taksi, već sprema kontramere?

Jedna od kontramera Beograd prema Prištini moglo bi da bude zaustavljanje njihovih kamiona sa robom koji idu ka Evropskoj uniji

  • 75

Beograd neće pokretati arbitražu protiv Prištine zbog enormnih taksi na proizvode iz centralne Srbije, već je odlučeno da se primene kontramere, koje se trenutno razmatraju, pišu Novosti.

Od arbitraže se odustalo, jer se, kako prenose dobro obavešteni izvori lista, Unmik, koji je u ime takozvanog Kosova potpisnik CEFTA sporazuma, proglasio nenadležnim.

U toj situaciji, Beogradu je preostalo samo da tuži tz. Republiku Kosovo, a pojavljivanje "Kosova" kao pravnog lica u međunarodnom pravu i to na inicijativu naše strana, nesumljivo bi moglo da se protumači kao priznanje njegove "državnosti", zbog čega je opcija arbitraže i odbačena, navodi list.

Podseća se da je Kosovo postalo punopravni član CEFTA u julu 2007, a Sporazum o članstvu potpisao je Unmik u ime prištinskih institucija. Novosti su zatražile od Unmika odgovor zašto su se proglasili nenadležnim u ovom slučaju, ali do zaključenja ovog izdanja nije stiglo objašnjenje.

Jedna od kontramera Beograd prema Prištini moglo bi da bude zaustavljanje njihovih kamiona sa robom koji idu ka Evropskoj uniji. U tom slučaju, međutim, postojao bi rizik da se i Srbija optuži za kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, zbog čega se svaki dalji potez dobro odmerava, piše list.

- O našoj budućoj strategiji protiv suludih nameta koje je uvela vlada Ramuša Haradinaja, moglo bi da bude reči već u petak, kada u Beograd stižu politički predstavnici našeg naroda sa Kosova i Metohije - navele su Novosti.

VIDEO: U drevnim srpskim Dečanima, Albanci pale srpske proizvode

(Telegraf.rs/ Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    23. maj 2019 | 10:53

    Umesto mlacenja prazne slame vlade u Beogradu i gubitka dragocenog vremena koji neradi u korist Srbije pitanje Nato-EU vojno okupirane juzne Srbije Kosovo i Metohije se jedino resava ulaskom Srbije u Evroazijski savez , vojnim savezom Srbije i Rusije,Ruskim vojnim bazama po celoj Srbiji politicki resavanjem u UN istovremeno ulaskom Srpsko-Ruskih oruzanih snaga na celom Kosovu i Metohiji razoruzanjem ili unistenjem neprijatelja i uspostavom Ustavnog i teritorijalnog suvereniteta Srbije nad juznim delom Srbije Kosovo i Metohije. Odbranom i uspostavom Ustavnog teritorijalnog suvereniteta juzne Srbije Kosovo i Metohije odbranjuje se teritorijalni suverenitet Raske oblasti (Sandzak)i Vojvodine. Svugde u svetu se drzava,zemlja cuva vojskom jer zato i postoji vojska koja mora biti garant jedne drzave. Srbija nema Srpsku vojsku u juznoj Srbiji Kosovo i Metohiji zato sto je Nato-EU vojno okupirana i logistika u stvaranju albanske OVK drzave na tlu juzne Srbije Kosovo i Metohije. Nato EU vojna okupacija traje od 1999-2019,KFOR nije nikakakva UN mirovna misija jer nemogu biti mirovne UN misije sacinjene od istih drzava i njihovih satelita koje su 1999 zlocinacki ubijali Srbiju.

  • Brane

    23. maj 2019 | 10:01

    Napokon da i Srbija napravi pravi potez kada već EU ignoriše prištinsku samovolju.

  • bili

    23. maj 2019 | 10:01

    Tako je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA