Lider bosanskih Hrvata: Uvažavaćemo stav Beograda u dijalogu sa Prištinom

Čović je ocenio da postoji globalni interes kada je u pitanju KiM, ali i želja Evrope da pomogne u rešavanju problema između Beograda i Prištine

  • 16

BiH ne bi smela da preterano utiče ili doprinosi dijalogu Beograda i Prištine, ako to ne traže dve strane, odnosno Srbija, čiji se stav mora uvažavati, poručio je predsednik HDZ BiH Dragan Čović.

- Uvek sam govorio da ćemo uvažavati ono što je stav Beograda. U suprotnom, mi imamo probleme sa srpskim narodom u BiH, imamo problem sa Republikom Srpskom u BiH - rekao je Čović u intervjuu "Jedan" za BHRT.

On smatra da ne može da dođe do "prelivanja krize s Kosova na BiH jer ako mi znamo šta hoćemo, kriza se ne može preliti".

Čović je ocenio da postoji globalni interes kada je u pitanju KiM, ali i želja Evrope da pomogne u rešavanju problema između Beograda i Prištine o čemu,kaže,svedoči i nedavni sastanak u Berlinu, koji su organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Predsednik HDZ-a BiH smatra da BiH nema drugu budućnost osim evroatlanske i da nova vlast treba da napravi jasan plan kako da sustigne Srbiju i Crnu Goru, kada je reč o evroatlanskim intergracijama.

- Što se mene tiče, kada je u pitanju NATO, odnosno MAP, sve što je trebalo doneti u smislu odluka, rešenja, transformacije, preuređenja, mislim da smo napravili. Ne vidim nikakvog razloga zašto bi danas davali bilo kakvog motiva bilo kome, pa i predstavnicima SNSD-a, da otvara ta pitanja. Hajde da sednemo za sto i napravimo jednu dinamiku da nešto radimo, a ne da se stalno okrećemo iza sebe - rekao je Čović.

Dragan Čović Dragan Čović - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je dodao da ne veruje da će biti promena u raspodeli ministarskih funkcija u Savetu ministara koje su nedavno dogovorili njegova HDZ BiH, Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i dodaje da će ovih dana ponovo razgovarati sa predstavnicima tih stranaka.

On smatra da bi Savet ministara trebalo formirati odmah, a Vladu Federacije nakon što se izmeni Izborni zakon BiH, u skladu s presudama Ustavnog suda BiH, koje se odnose na popunu delegata u Domu naroda Federalnog parlamenta i izbore za Grad Mostar.

Čović insistira i da se reši pitanje izbora člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Kaže i da je Izetbegoviću rekao da predloži bilo kakvo rešenje, koje će osigurati legitimno predstavljanje tri konsitutivna naroda.

- Hoće li to rešenje biti direktni izbori kada je u pitanju Predsedništvo, indirektni, verujte mi, sasvim je svejedno. Mi moramo osigurati legitimnog predstavnika jednog, drugog i trećeg naroda u Predsedništvu - poručio je Čović.

Čović kaže i da u Federaciji BiH ne postoji ruski uticaj i ocenjuje da neko pogrešno informiše javnost u zemlji kada se o tome govori.

- Taj uticaj, ne postoji uopšte u značajnom delu BiH. Kad pogledate naše okruženje videćete da to nije ni izbliza onako kako to neko želi da predstavi. Taj uticaj do jedne značajne mere postoji u Republici Srbiji, ali i tamo ne u potpunsti - rekao je Čović.

Predsednik HDZ-a BiH nazvao je zlonamernim pisanje medija o tome da se tajno sastaje s nekim ljudima u Hrvatskoj i da je, navodno, eksponent ruske politike u BiH za ulazak ruskog kapitala u kompanije poput mostarskog Aluminija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    23. maj 2019 | 13:47

    Ovaj covek vraca nadu i veru u bolje sutra. Kada bi se i ostali Hrvati ugledali na njega nikada vise ne bi bilo sukoba izmedju dva naroda. Velika podrska pomirenju ( ne i zaboraviti) i dobrim komsijskim odnosima!

  • Johan

    23. maj 2019 | 13:46

    U pravu je čovek i ja kažem RS uz Srbiju a Hercegovina uz Hrvatsku i mirna Bačka.

  • salko

    23. maj 2019 | 14:28

    Treba se i za ovo rodit.Pricas pola sata,a nista ne kazes.Pitanja sterilna,odgovori jos gori.Dovoljno je bilo jedno.Da li vi u svemu podrzavate stav Hrvatske koja je priznala Kosovo?A to kako on nema veze i ne ide kod Kolinde i HDZ-e po misljenje je vec vrijedjanje inteligencije.Uostalom odakle gospodin Covic u prvim redovima na proslavi oluje?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA