Obeležen Dan Zajedničkog veća opština u Vukovaru, Vučević poručio: Ovakve institucije su od presudnog značaja za odnose Srba i Hrvata

On je izrazio i želju za jednakim tretmanom Srba u Hrvatskoj kao i Hrvata u Srbiji i naglasio da su zbog toga ovakve institucije od presudne važnosti.

  • 2

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je obeležavanju Dana Zajedničkog veća opština u Vukovaru kao izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, predstavnici stranih ambasada akreditovanih u Republici Hrvatskoj, predstavnici Vlade Republike Hrvatske i Republike Srbije, Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, kao i veliki broj predstavnika okruga, županija, opština i gradova iz obe države.

Prisutnima se pored gradonačelnika Vučevića, obratio i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić, kao i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, a dodeljene su i plaketa i povelja Zajedničkog veća opština.

Miloš Vučević Vukovar

Foto: Promo

- Prenosim pozdrave i podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čoveka koji se bori za srpske nacionalne interese, i koji nikada neće odustati od pružanja podrške i pomoći svojim sunarodinicma, gde god živeli. Cilj je da se unapredi položaj svih onih koji žive van Srbije, kako bi mogli u punom kapacitetu da ostvaruju svoja prava, i ljudska i nacionalna, i da jačaju institucije. - rekao je Vučević.

On je izrazio i želju za jednakim tretmanom Srba u Hrvatskoj kao i Hrvata u Srbiji i naglasio da su zbog toga ovakve institucije od presudne važnosti.

- Želimo da Srbi u Hrvatskoj imaju ista prava kao Hrvati u Srbiji. U našim regionalnim i političkim prilikama uvek će biti otvorenih pitanja, toga smo svi svesni, ali ne treba odustajati od pokušaja da se rešavaju. Zato je jednako važno jačanje institucija, poput Zajedničkog veća opština, kao i očuvanje ognjišta, porodica i srpskog imena i prezimena u Hrvatskoj - kazao je gradonačelnik Vučević.

Vučević je u svom obraćanju naglasio da ne postoji važniji interes od očuvanja mira i stabilnosti u regionu.

Miloš Vučević Vukovar

Foto: Promo

- Za nas ne postoji važniji interes od očuvanja mira i stabilnosti u ovom regionu, i zato Srbija toliku energiju u to ulaže, istovremeno ne zaboravljajući na očuvanje sopstvenog identiteta. Mi smo usmereni u budućnost, u koju idemo svi zajedno, vodeći dijalog, a ne monologe - rekao je gradonačelnik Vučević.

On je podsetio i na izbore za Evropski parlament koji će biti održani 26. maja, jer je to šansa da srpska zajednica dobije svog predstavnika u Evropskom parlamentu.

Nakon ceremonijalnog dela, usledilo je i potpisivanje Sporazuma o saradnji Grada Novog Sada i Zajedničkog veća opština.

- Ovaj Sporazum o saradnji predstavlja samo prvi deo formalizovanja zajedničkih ciljeva na kojima godinama radimo, a u pitanju je saradnja u oblasti obrazovanja, kulture, medija, informisanja, vere, sporta, ljudskih prava i privrede, sa jednim ciljem - da zajedno kreiramo bolji život – rekao je Miloš Vučević.

Potpisani Sporazum je nastavak bliske saradnje, odnosno razgovora započetih pre oko dva meseca kada je delegacija Novog Sada boravila u poseti Zajedničkom veću opština i Eparhiji osečkopoljskoj i baranjskoj. Tom prilikom je gradonačelnik Miloš Vučević predložio potpisivanje Sporazuma o saradnji između Grada Novog Sada i Zajedničkog veća opština koji bi se odnosio na sve važne segmente za rad i delovanja Srba na istoku Republike Hrvatske.

Kako je i planirano, svečano potpisivanje tog sporazuma upriličeno je na Dan Zajedničkog veća opština 23. maja, u okviru programa svečane akademije u Vukovaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivan s (R. Vojvodina)

    23. maj 2019 | 21:00

    Ne znam kakva prava imaju Srbi u Hrvatskoj, ali znam da ih Hrvati ovde u Vojvodini nemaju nikakva. Doduše, ovde ni Srbi nemaju nikakva prava, generalno ljudi nemaju prava, tako da je svejedno šta si i koji folklor tancaš.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA