Pacoli poslao avion sa pola miliona dolara u Kongo: Dačić otkrio detalje plana Prištine

Predsednik Konga mi je rekao da daje čvrstu reč da neće priznati Kosovo i neće menjati poziciju - dodao je Dačić

  • 4

Moramo da obezbedimo da nijedna zemlja više ne prizna Kosovo, rekao je za RTS ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da će nastaviti da radi na tome.

On jeistakao da je i njegova poseta Africi, tokom koje je bio u sedam zemalja, bila veoma uspešna i da je imala za cilj da ih upozna sa situacijom.

- Afrika je za nas veoma važna, ima 54 članice Ujedinjenih nacija iz Afrike od 193. Takođe, to su naše tradicionalno prijateljske zemlje još iz vremena Tita i Jugoslavije, ali zemlje u kojima niko nije bio po 10, 20, a u nekima i 30 godina - rekao je Dačić.

Ivica Dacic

Dačić u Tanzaniji - Foto: mfa.gov.rs

Dodao je da su to države u kojima smo posle 2000. godine zatvorili ambasade i okrenuli se Zapadu.

- Ja, naravno, podržavam naše strateško opredeljenje za članstvo u EU, ali smatram da je u ovom trenutku takođe naš strateški interes da se borimo za očuvanje našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a to znači da održimo našu poziciju oko Kosova i Metohije, a ona može biti održana samo ukoliko se ne dozvoli da Kosovo postane članica različitih međunarodnih organizacija, uključujući i UN - objasnio je Dačić.

Istakao je da je neophodno da se te zemlje upoznaju sa našim stavovima i da je zbog toga važno da se sa njima razgovara.

Naveo je da najpre posetio Tanzaniju, u kojoj trideset godina niko od srpskih zvaničnika nije bio.

- Mi smo zatvorili ambasadu u Tanzaniji, a očekujemo da Tanzanija zna šta su naši interesi - rekao je Dačić i dodao da je Tanzanija potpuno uvidela našu poziciju i da ne veruje da će više glasati za Kosovo.

Druga destinacija bio je Madagaskar, koji ima novog predsednika, a ministar kaže da je bilo važno obezbediti da oni ne promene odluku o tome što su povukli priznanje Kosova.

Treća zemlja je bio Svazilend koji je priznao Kosovo, četvrta Kongo gde se sastao sa novim predsednikom.

- On mi je rekao da daje čvrstu reč da neće priznati Kosovo i neće menjati poziciju - dodao je Dačić.

Zatim je posetio Togo i Ganu.

- Mi smo sa njima gotovo prekinuli sve odnose, ali su predsednici tih zemalja svesni situacije - rekao je ministar.

Nakon toga je na poziv predsednika Somalije otišao i na sastanak u Magadiš imajući u vidu da Somalija smatra da prelazna vlada koja je 2010. godine donela odluku o priznanju Kosova, da ta odluka nije validina.

Ivica Dačić u Somaliji

Dačić u Somaliji - FOTO: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POLSOVA

Na pitanje da li je rezultat poseta najava ukidanja priznanja, Dačić kaže da ćemo videti šta će se dešavati.

- Ne može se jednom posetom rešiti nešto se nije rešavalo 20, 30 godina - naglasio je Dačić.

Ukazao je da se mnogi žale što ide po različitim zemljama i istakao da neke zapadne zemlje vrlo negativno gledaju na to što mi radimo, jer smo imali rezultate.

- Prvi put se dešava za vreme ovog mandata, mog kao ministra spoljnih poslova i predsednika Vučića, da je 13 zemalja povuklo priznanje, a sedam je priznalo Kosovo - rekao je Dačić.

Oni ne žele da ukinu takse, a od nas traže da se mi ne bavimo više pitanjem Kosova, napomenuo je šef srpske diplomatije i dodao da ćemo mi nastaviti sa našom zaštitom.

- Mi moramo da obezbedimo da nijedna zemlja više ne prizna Kosovo. Uopšte nas ne zanimaju ovi stranci koji kažu nemojte to da radite. To je naš posao. mi ćemo raditi na tome. Uopšte me ne zanimaju oni koji kažu šta sam tražio tamo, šta sam tražio ovamo. Ići ću svuda jer to je moj posao, ja sam ovde u interesu Srbije - istakao je Dačić.

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli rekao je pre dve nedelje rekao da će Kongo priznati Kosovo, kao i da Madagaskar nije povukao priznanje, podsetio je Dačić.

Pacoli

Pacoli - Foto: A. Nalbantjan

Naglasio je da te njegove izjave prate i "njegovi privatni avioni koje šalje u afričke zemlje sa velikom količinom para" i dodao da su njegovi ljudi "došli u Kongo sa pola miliona dolara pošto je izabran novi predsednik".

O SEDNICI O KOSOVU

Govoreći o sednici Skupštine na kojoj će se razmatrati Izveštaj o Kosovu, Dačić kaže da bi bilo normalno da se postigne konsezus.

- Kada je reč o političkim strankama ne znam kako će se na ovoj temi tražiti neki politički poeni, ali ono što je sigurno da državno rukovodstvo čvrsto stoji na stanovištu da dijalog u Briselu mora da traje - tvrdi Dačić.

Smatra da će rezultat skupštinske sednice biti velika podrška pregovaračkom procesu i snaga za nastavak čvrste pozicije u pregovaračkom procesu, a to je da Srbija ne pristaje na poniženja i ucene.

- Jesmo za dijalog, ali ne može Priština da se i dalje smatra aktivnim učesnikom u dijalogu, a da ne realizuje nijednu odredbu iz sporazuma koji je potpisan pre šest godina. Kakav je to dijalog i da li uopšte taj dijalog više postoji? Posle taksi, dijalog u ovom trenutku ne postoji - zaključio je Dačić i dodao da kada se ukinu takse dijalog će biti nastavljen.

(Tanjug/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vosa

    24. maj 2019 | 12:28

    Kupili su oni odavno nezavisnost i to tamo gde treba. Dok su nasi politicari kupovali stanove i vile.

  • Milka R.

    24. maj 2019 | 12:02

    Bravo Dacicu legendo !! Nikad mi necemo u Eu ! Treba resiti samo problem KIM ..a to je nasa zemlja i ti si se rodio u Peci !!

  • Aca

    24. maj 2019 | 13:41

    Bravo Dacicu ja ssm odma reko onaj bombaski na0ad da treba ispitati Pacolij a a ti si se junacki poneo pravi Kosovar ostao i odradio posao!!!Svaka cast srbi to cene!A ne one koji su stavili granicu i nesto da pricaju o Kosovu kako ga oni vole!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA