Stigla odluka iz Haga o izručenju radikala: Ovo će biti prvi potez Srbije

- Naš zakon ne predviđa da se izručuju državljani Srbije zbog nepoštovanja suda

  • 11

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da će se država žaliti na odluku suda u Hagu da se radikalima ne sudi u Srbiji, već u Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove u Hagu.

- Naš zakon ne predviđa da se izručuju državljani Srbije zbog nepoštovanja suda. Postoji pravosnažna odluka Višeg suda u Beogradu, koji je utvrdio da nisu ispunjeni uslovi za izručenje i upravo na osnovu odluke suda, ministar donosi odluku da li se neko lice izručuje ili ne -  rekla je Kuburović za televiziju Hepi.

Ona je istakla da je odluka prvostepena i da će se Srbija žaliti, kako bi pokazala da su srpski sudovi nezavisni i da mogu da postupaju i u ovom slučaju.

Nela Kuburović Nela Kuburović - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Hajde da to izručenje ostavimo po strani, mislim da treba da se bavimo odlukom da li će se predmet ustupiti Srbiji ili ne. Imamo mogućnost žalbe, ona će biti iskorišćena i videćemo šta će odlučiti žalbeno veće - istakla je Kuburović.

Ministar je rekla da je sudska odluka o izručenju radikala juče stigla u ministarstvo te ocenila da je nelogično da Hag prvo odobri suđenje u Srbiji, a onda na osnovu žalbe "prijatelja tužilaštva" zaključi da možda nema dovoljno zaštite svedoka u Srbiji.

Ona je istakla da do sada nijedan svedok u srpskom postuku nije doveden u pitanje.

- Mislim da je licemerno od Haga da govori da svedoci ne smeju da se pojave u Beogradu, jer su upravo svedoci koji su morali da se pojave u Haškom tribunalu, nestajali tokom postuka i bili ubijeni i niko nije odgovarao - naglasila je Kuburović.

Ona je dodala i da sa glavnim tužiocem Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Seržom Bramercom, koji je boravio u poseti Srbiji i srpskim zvaničnicima, nije bilo reči o izručenju radikala Hagu, jer je to zahtev suda.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    24. maj 2019 | 13:11

    Za Albance ne stize odluka o izrucenju u Hag.Zasto,hel su oni privilegovani? Samo Srbi,zasto?

  • Suza

    24. maj 2019 | 15:29

    STOP NASILJU NAD SRBIMA!!!! SRBI TAKAV TEROR NISU IMALI NI ZA VREME TURAKA! SAMO NATO I HAG SU NAM FALILI! KAKAV SUD I KAKVO NEPOSTOVANJE??? SRAM VAS BILO! GDE JE ŽUTA KUCA,GDE JE NATO KOJI JE SEJAO OTROV I MUNICIJU PO SRBIJI? KADA CE TI MONSTRUMI NA SUD?

  • Mare1

    24. maj 2019 | 16:32

    Nema vise Srbi da idu u satanisticki logor za Srbe.Svaka cast za ministarstvo.Hapsiti teroriste sa Kosova pa u Srpske zarvore dozivitno kao i ustaske.Mislili ste da ce te provesti zivot u mirnom spavanju,tesko.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA