Srpska lista spremna da podrži rušenje Haradinajeve vlade

Ako treba i sto puta da izađemo i pokažemo da je sever KiM naš, i na izborima i na ulici i na svakom drugom mestu, učinićemo to sto puta i glasačkim listićima i na svaki drugi način - rekao je Ðurić novinarima posle sastanka predstavnika Srba sa KiM sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

  • 3

Srpska lista se neće vratiti u prištinske institucije i ne podržava vladu u Prištini, ali je spremna da podrži svaku političku stranku koja pokrene inicijativu za rušenje vlade Ramuša Haradinaja, poručio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

Ðurić je to izjavio odgovarajući na pitanje šta se u poslednjih šest meseci postiglo bojkotom institucija na KiM i ponovio da su gradonačelnici četiri opštine na severu KiM spremni da ponovo napuste te funkcije ako Priština nastavi sa pritiscima ili ako pokuša da ih produbi.

- To ne znači da su spremni da te institucije prepuste Albancima. Ako treba i sto puta da izađemo i pokažemo da je sever KiM naš, i na izborima i na ulici i na svakom drugom mestu, učinićemo to sto puta i glasačkim listićima i na svaki drugi način - rekao je Ðurić novinarima posle sastanka predstavnika Srba sa KiM sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Marko Djuric

Đurić pred novinarima - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ponovio je da su Srbi izlaskom na lokalne izbore sprečili Albance iz Prištine da preuzmu kontrolu u četiri srpske opštine na severu KiM.

Ðurić je primetio da Albanci govore o multietničkom društvui i želji da integrišu Srbe, a vladajuće stranke nameću Srbima takse, dok opozicione stranke govore da toliko mrze Srbe da ne žele sa njima da ruše Haradinajevu vladu.

Dodao je da je to pokazatelj gde je albansko društvo danas i naglasio da se Srpska lista trudila da bude fer i korektan partner prema svima sa kojima je razgovarala, dok su drugi uvodili takse Srbima na KiM i pokušavali da zgaze srpske interese u južnoj pokrajini.

- To je neozbiljan i neodgovaran odnos Albanaca prema Srbima i stvarnosti jer rešenja za KiM nema ni na vidiku. Dok ne budemo došli do nekog dogovora Beograda i Prištine o KiM, o bilo čemu, valja nam živeti i očuvati mir. Bilo bi mudrije da su otvorili vrata za saradnju sa Srpskom listom, ali to nisu učinili - kazao je direktor Kancelarije za KiM.

Marko Djuric

Đurić i predstavnici Srba sa KiM - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Upitan da prokomentariše da li priče o kriminalizaciji severa Kosova predstavljaju pokušaj otimanja severa, Ðurić je rekao da takve ocene imaju isključivo cilj i zadatak da delegitimišu srpske predstavnike i oslabi srpska pozicija.

Ðurić je naveo da je leglo kriminala upravo u Prišitni i da su na čelu tamošnjih institucija zločinci.

Podsetio je na zvanične podatke Policije Kosova koji govore da je najveći broj rasvetljenih i najmanji broj teških krivičnih dela na severu, ali da Albancima ne smetaju te činjenice da optužuju Srbe.

Potpredsednik Srpke liste Dalibor Jeftić je odgovarajući na pitanje o povratku Srba na KiM rekao da je taj proces na poražavajućem nivou, kao rezultat ugrožene bezbednosti, ali i uzurpirane imovine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    24. maj 2019 | 16:46

    Bravo momci tako se radi a ne predaja duznosti kao da ste zuti setaci!!!Sad ste bravi borci!!!

  • Kosovka

    24. maj 2019 | 19:17

    I otpratite ga u Hag bez povratka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA