Ivica Dačić o Kosovu: Daleko smo od pregovora, nema svrhe iznositi predlog rešenja

Prema njegovim rečima, Srbija nema potrebe da usvaja platforme, kao što je to učinila Priština, i ističe da je njena platforma u stvari Ustav u kojem se kaže da je Kosovo deo Srbije

  • 3

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da ne očekuje da će u ponedeljak na sednici skupštine posvećene Kosovu i Metohije biti reči o konkretnom predlogu Srbije za rešenje kosovskog pitanja i ocenio da to ne bi imalo političku svrhu jer u ovom trenutku nije moguć nastavak pregovora Beograda i Prištine.

- Mislim da neće biti razgovora o tome, ne možete da idete s nekim predlogom kad nema uslova za nastavak pregovora, to ne bi bilo politički svrsishodno - rekao je za TV Prva Dačić, odgovarajući na pitanje da li će se u ponedeljak u parlamentu čuti šta je predlog Srbije za rešenje pitanja KiM.

- Pregovaračke strane u BiH nisu pre Dejtonskog sporazuma u parlamentu govorile šta će da bude pre potpisivanja. To treba da bude rezultat nekih pregovora, ali sad smo daleko od toga, jer Albanci misle da će Srbija pristati na nezavisnost Kosova - naveo je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, Srbija nema potrebe da usvaja platforme, kao što je to učinila Priština, i ističe da je njena platforma u stvari Ustav u kojem se kaže da je Kosovo deo Srbije.

- Godinama istrajavamo na nečemu sto su naši principijelni stavovi, ali na tome se ne može postići dogovor, jer ono što mi želimo, Albanci neće, a mi nećemo ono što oni traže - rekao je Dačić.

Ministar se osvrnuo i na najavljeni bojkot sednice skupštine dela opozicije i optužio opozicione partije da su toliko tražile političku raspravu u parlamentu, a sada to izbegavaju.

Bezdet Pacoli, Ramus Haradinaj, Hasim Taci Foto: Profimedia/AFP, A. Nalbantjan, Tanjug/AP

- Opozicija je toliko tražila tu skupštinu, a nisam primetio da su, dok su bili na vlasti, odlazili u parlament s tim temama. Da sam na njihovom mestu, ne bih propustio da kažem šta imam Vučiću ili meni kao ministru. Neće valjda veći ođek da ima ono što se kaže pod šatorom nego u skupštini - kazao je Dačić.

- Kada se govori o predlozima kako dalje, zašto opozicija ne izađe sa svojim predlogom, kaže (Dragan) Ðilas pomirenje Srba i Albanaca, da vidimo šta je to. Da čujemo i šta kažu oni za koje je Kosovo izgubljeno ili oni koji kažu da smo Vučić i ja izdajnici - naveo je Dačić.

Na pitanje šta je tačno značila ideja razgraničenja, s kojom je pre više od godinu dana prvi izašao u javnost, Dačić je rekao da nije došlo do situacije da se vodi dijalog o tome jer ta ideja nikada nije bila tema u Briselu.

- To su bila razmišljanja da se otvore takva pitanja, jer nas EU prisiljava da do ulaska postignemo sporazum o normalizaciji odnosa za koji niko ne zna šta tu treba da piše. Kad je trebalo da se sedne i razgovora o tome, uvedene su takse - podsetio je Dačić.

Upitan žašto se govori da je odbačena ideja o kojoj javnost nije bila detaljno obaveštena, ministar je kazao da predsednik Vučić to govori na osnovu reakcija u domaćoj javnosti i zato što su pojedine političke stranke to docekale na nož ne shvatajući da je to jedan od kompromisnih predloga s kojim Srbija može, ali i ne mora da izađe.

EU BRISEL SASTANAK Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Govoreći o diplomatskoj ofanzivi koju vodi po pitanju KiM, Dačić je istakao da Kosovo više nema većinu ni u jednoj međunarodnoj organizaciji i nigde ne može biti primljeno bez saglasnosti Srbije.

- Videćemo ko će još povući priznanje. Predsednik Konga mi je obećao da neće promeniti stav, Madagaskar je dobio novog predsednika, ali neće menjati odluku o povlačenju priznanja, takođe Svazilend, Togo i Gana veoma dobro razumeju i teško da će ikada glasati za Kosovo - uveren je šef srpske diplomatije.

Upitan o komentarima da njegovo lobiranje među afričkim i azijskim zemljama nema mnogo smisla, Dačić je podvukao da Kosovo više nema podršku 116 zemalja.

- Ako je to besmisleno, zašto se onda Amerikanci toliko ljute i traže da prestanemo s tim. Kada je Barbados u februaru prošle godine priznao Kosovo, to se u Prištini slavilo uz vatromet i smatralo se važnim, a kad neko iz Afrike povuče priznanje Kosova, onda to nije važno - primetio je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    25. maj 2019 | 11:33

    Vazno je nepriznati kosovo i ponistiti nelegalna priznanja od zapada. Ruske baze otvoriti na severu kosova. Razmjena teritorija jedino ako izlazimo na sredozemno more ili jadransko i to govorimo o razmjeni kosovskih djelova sa Albanijom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA