Dokument za komadanje Srbije? Ugljanin želi specijalni status za Sandžak, a ovaj papir to dokazuje: Tvrdi da je sve dogovoreno još 1992. godine

Teritorija Sandžaka bi prema inicijativi BNV-a, obuhvatala područja opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje

  • 44

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) traži da se uspostavi specijalni status za Sandžak, koji će vršiti funkcije državne vlasti, preko organa Sandžaka i preko organa u opštinama u njegovom sastavu.

Teritorija Sandžaka bi prema inicijativi BNV-a, obuhvatala područja opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje.

- Kontrolu granica Sandžaka vršiće međunarodne snage koje će garantovati punu slobodu kretanja ljudi i roba - navodi se na sajtu BNV-a.

Inicijativom se predviđa da Sandžak može da stupi u međunarodne odnose kada su u pitanju naučno-tehnička saradnja, kulturno-prosvjetna, ekonomska saradnja "i druge oblasti predviđene ovom Inicijativom".

Printscreen/BNV

Prava i obaveze Sandžaka bi se, prema ovoj inicijativi, regulisale "Ustavom Sandžaka".

- Sandžak je teritorijalno politička zajednica ravnopravnih građana i naroda koji u Sandžaku žive. Albancima, Bošnjacima, Crnogorima i Srbima, Ustavom Sandžaka priznaće se status konstitutivnih naroda u Sandžaku - navodi se u Inicijativi.

Sandžak bi imao demokratski izabranu Skupštinu, Guvernera i Vladu kao nosioce izvršne vlasti uključujući policiju pod njihovom kontrolom, i nezavisno sudstvo.

Prvi izbori za ove organe bili bi održani pod nadzorom UN, Evropske unije i OEBS-a.

- Područje Sandžaka biće trajno demilitarizovano pod nadzorom OUN i Evropske unije, što obavezuje državne vlasti da u roku od 30 dana od uspostavljanja specijalnog statusa za Sandžak povuku sve vojne efektive sa područja Sandžaka, kao i one policijske snage koje premašuju potrebe normalnih okolnosti. Kontrolu granica Sandžaka vršiće međunarodne snage - navedeno je u Inicijativi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andrija Berane

    25. maj 2019 | 19:16

    Dobićeš ti Specijalnu Ćeliju. To ti garantujem . Samo tako nastavi

  • sibinka

    25. maj 2019 | 19:26

    ajde suljo ne lupetaj

  • Petar I.

    25. maj 2019 | 21:35

    Sandžak ne postoji još otkad su turci napustili ove prostore, ali muslimani i dalje pričaju o njemu. To je isto kao kad bi ja rekao da sam iz Austrougarske, Upoređenje nije baš najbolje jer je Austrougarska bila država a tzv sandzak samo regija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA