Šta će Srbija čuti danas u 16 časova? Ovo do sada znamo o sednici o Kosovu i Metohiji

Šta piše u izveštaju, kako će izgledati sednica, ko će joj prisustvovati, kakva su očekivanja i da li ćemo čuti plan za KiM

  • 22

U Skupštini Srbije danas će biti održana posebna sednica na čijem će dnevnom redu biti izveštaj o Kosovu i Metohiji koji će poslanicima predstaviti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sednici, čiji je početak zakazan za 16 sati, prisustvovaće premijerka Ana Brnabić, ministri i direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Ðurić. Uoči sednice, u parlament je prošlog četvrtka stigao pomenuti izveštaj, koji je prosledila Kancelarija Vlade Srbije za Kosovu i Metohiju.

IZVEŠTAJ O PREGOVORIMA

- Srbija je odlučna da nastavi pregovore sa Prištinom čim se za to stvore uslovi i nema nameru da odustane od svog mirnog pristupa rešavanju problema na KiM - navodi se u Izveštaju o pregovorima između Beograda i Prištine od 2013. do maja 2019. godine koji je dostavljan skupštini, a koji će biti predmet rasprave.

- Jedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda na čemu Srbija predano radi i nastaviće da radi i ubuduće - piše u izveštaju Kancelarije Vlade Srbije za KiM, a koji će biti predstavljen na sednici parlamenta.

Na početku izveštaja se konstatuje da je Vlada Srbije 2013. godine zatražila i od Narodne skupštine dobila odobrenje za otpočinjanje političkog dijaloga sa privremenim institucijama u Prištini.

Odobrenje za vođenje političkog dijaloga usvojeno je u dokumentu pod nazivom “Rezolucija o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama samouprave na KIM koji je u januaru 2013. godine odredio ''crvene linije'' Srbije i koji je tokom dijaloga predstvaljao pravni osnov i okvir delovanja izvršne vlasti u procesu.

Ističe se da su Srbi na KiM Prvim sporazumom dobili mogućnost da na severu pokrajine organizuju organe lokalne vlasti, a kritike da je Srbija tim sporazumom pristala na ukidanje sopstvenih institucija lokalne samouprave, naglašava se u izveštaju, proizvoljne su.

- Srbi su dobili pravo na formiranje ZSO kao dodatnog mehanizma institucionalne zaštite njihovih prava u Pokrajini - stoji u izveštaju.

Zajednica srpskih opština Foto: Tanjug/Zoran Zestic

U dokumentu je izvučeno nekoliko glavnih zaključaka u vezi politike Srbije, a prvi je da je Beograd odabirom mirovnog principa za aktivno i posvećeno angažovanje u pregovorima napravio “svojevrsno strateško iznenađenje”.

Taj zaključak, kako se navodi, potvrđuje činjenica da su privremene institucije u Prištini od 2013. pokušavale da izbegnu ispunjenje svojih obaveza iz dijaloga, da napuste ovaj proces i /ili da primoraju Srbiju da učini to isto.

Ocenjuje se da taj podatak jasno svedoči da pregovarački proces i primena dogovora u osnovi nisu u interesu Prištine i da upravo zato ona nastoji da ih u potpunosti uruši.

Navodi se da je politički dijalog u svakom smislu radio za interese srpske strane koja je u periodu pregovora uspela da sačuva mir na prostoru Pokrajine i šire, te da u tom periodu nije bilo ozbiljnijih bezbednosnih kriza.

Takođe se konstatuje da je odvijanje dijaloga bilo korisno za sve strane i da se jedino tim putem mogu osigurati trajni mir i stabilnost kao vrhunske vrednosti.

Još jedan zaključak se odnosi na to da je angažovanje Srbije u političkom dijalogu očigledno uspelo da delimično amortizuje beskompromisan stav podržavalaca tzv. nezavisnosti Kosova.

- Imajuću u vidu da oni sve češće zvanično zahtevaju da se pregovorima iznađe sveobuhvatno trajno rešenje za KiM, jasno je da više ne smatraju da je to završena stvar - ističe se u izveštaju.

Među zaključima je i taj da je Srbija u osnovi uspela da u potpunosti zaštiti svoje interese u Pokrajini i u kontekstu evropskih integracija bez davanja suštinskih ustupaka.

Uprkos kritikama vezanih za navodnu predaju srpskih institucija na severu KiM, na tom prostoru, kako se navodi, Srbi trenutno dominiraju svim političkim, policijskim i pravosudnim institucijama.

Bilo je ukupno 188 sastanaka, od kojih 24 na visokom političkom nivou, te 45 sporazuma koji su doneli dobiti za srpsku stranu na KiM.

Aleksandar Vučić, Hašim Tači, Mogerini Vučić, Mogerini i Tači - Foto: Tviter@MajaEUspox

TOK SEDNICE

Uvodni govor na posebnoj sednici imaće predsednik Srbije, a Vučić će tom prilikom izneti istorijske činjenice odnosa Srba i Albanaca, ali i predstaviti detaljnu analizu sadašnjih odnosa dva naroda, objavile su Novosti.

Ovaj list dodaje da će predsednikovo obraćanje trajati tri sata, a da će posle toga poslanici imati još četiri sata za raspravu.

Beta prenosi da bi rasprava mogla da potraje i dva dana, a vladajuća Srpska napredna stranka najavila je da će tražiti da se udvostruči vreme za raspravu, odnosno da poslanici za raspravu imaju deset sati.

Predsednica parlamenta Maja Gojković rekla je da očekuje da će debata biti sadržajna i da će trajati dugo, a da će posle Vučićevog izlaganja svi šefovi poslaničkih grupa i poslanici imati priliku da komentarišu izveštaj i da iznesu svoje stavove.

U tom smislu, pošto izveštaj usmeno podnese predsednik Srbije počeće rasprava, a na kraju će izveštaj o Kosovu biti stavljen na usvajanje.

SRBIJA SKUPSTINA SEDNICA Gojković - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

KO ĆE PRISUSTVOVATI SEDNICI?

Poziv da prisustvuju dobili su i premijerka Ana Brnabić, članovi Vlade i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, a svoje učešće najavili su i predstavnici Srpske liste sa Kosova.

Deo opozicije, koji inače bojkotuje rad parlamenta, najavio je da neće doći na ovu sednicu.

To su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekli Goran Ćirić (DS), Boško Obradović (Dveri), Sanda Rašković Ivić (Narodna stranka), Marko Ðurišić (SDS) i Marinika Tepić (Stranka slobode i pravde).

I predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović najavio je da njegova stranka neće učestvovati u raspravi.

S druge strane, lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović najavio prisustvo na sednici, rekavši da je to "prilika koja se ne sme propustiti".

Nisu se još oglasili predstavnici opozicione Srpske radikalne stranke, kao i Lige socijaldemokrata Vojvodine, ali se očekuje da će prisustvovati sednici.

Tu će naravno biti i poslanici vladajuće većine, odnosno Srpska napredna stranka i Socijalističke partije Srbije, kao i njihovi koalicioni partneri.

Skupština Srbije, poslanici Plenarna sala Skupštine Srbije tokom bojkota od strane opozicije - FOTO: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/

OČEKIVANJA OD SEDNICE

Pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je današnja sednica parlamenta o KiM, na kojoj će predsednik Srbije Aleksandar Vučić podneti izveštaj o stanju na KiM i o dijalogu koji se vodi već šest godina s Prištinom, prilika da se čuje puna istina o tome šta zemlju čeka.

- Na plenarnoj sednici pred poslanicima, ali i za celu javnost, predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoriće o Kosovu i Metohiji, govoriće o onome gde smo danas, koji su to sve bili strahovi sa kojima smo suočali u prošlosti, šta je to što smo mogli da učinimo, a nismo učinili i kuda idemo kada je reč o KiM - rekao je Petković.

Takođe će se govoriti o tome da li ćemo danas da donosimo odluke ili ćemo kao u nekim prethodnim vremenima čekati da vreme prolazi.

- Jednostavno tokom godina i godina i decenija bilo je lakše govoriti ono što narod želi da čuje, a ne ono što je istina i ono što je neophodno da se učini - istakao je Petković.

Sednica o KiM je prilika da se čuje puna istina o tome šta nas čeka, naglašava Petković i dodaje da će se govoriti o KiM i sa političkog, sociološko, ekonomskog, pravnog i društvenog aspekta, zato što je pitanje Kosova i Metohije kompleksno.

Aleksandar Vucic Kozarev, Petković i Vučić - Foto: Tanjug/Rade Prelic

Poslanik Srpske liste Slavko Simić izjavio je da se sednica o Kosovu i Metohiji održava u značajnom trenutku za Srbe i da se očekuje da će se čuti mišljenja različitih parlamentarnih grupa, ali predlog rešenja kosovskog problema.

Simić je naveo da će politički predstavnici na poziv predsednice skupštine Maje Gojković prisustvovati sednici gde će rukovodstvo i poslanike Srbije upoznati sa situacijoim na Kosovu i Metohiji.

- Od današnje sednice očekujem da javnost čuje koliko je država u proteklih nekoliko godina uložila i koliko je mislila na srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji. Koliko je infrastrukturnih, ekonomskih i poljoprivrednih projekata uloženo za razvoj srpskih sredina i srpskog naroda, ali naravno očekujem i da javnost čuje realno stanje o surovom položaju srpskog naroda koji se bori za opstanak na KiM - ističe Simić.

Očekuje da će se na sednici čuti mišljenja različitih parlamentarnih grupa.

- Kada predsednik predstavi izveštaj očekujem da će rasprava artikuliše u pravcu da se čuju mišljenja različitih parlamentarnih grupa ali i da čujemo predlog rešenja kosovskog problema koji će se možda u nekoj budućoj fazi dijaloga naći na pregovaračkom stolu između Beograda i Prištine - navodi Simić.

Slavko Simić Simić - Foto: www.mc.rs

DA LI ĆEMO ČUTI PLAN ZA KiM?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će poslanicima Narodne skupštine predstaviti detaljan izveštaj o dosadašnjim pregovorima vođenim u Briselu o rešavanju problema KiM, ali na sednici neće biti predstavljen detaljan plan srpske strane koji će biti ponuđen Prištini.

Naime, Vučić je na konferenciji posle sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM, komentarišući navode pojedinih medija da neće izneti nikakav novi plan, rekao da je logično da država ne iznosi javno svoje planove i protivnicima predoči svoj sledeći korak.

- Mi igramo partiju šaha, imamo damu i topa manje i sudija je pod njihovom kontrolom... I sad mi treba da izađemo i kažemo sta ćemo uraditi u budućnosti. Da li je moguće da neko pametan traži da iznesemo naše korake? To je pitanje teških razgovora ili pregovora. Kako smemo da iznesemo šta pokušavamo da uradimo, da damo protivnicima sve na tacni - upitao je Vučić.

SRBIJA KIM PREDSTAVNICI Vučić na konferenciji za novinare posle sastanka sa Srbima sa KiM - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je rekao da će u parlamentu podneti izvestaj o tome šta se do sada dešavalo i da će govoriti načelno o tome kako da se borimo za srpski narod, ali tako da se ne otkrije nijedan taktički potez.

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daliborka

    27. maj 2019 | 12:55

    Kontramere će biti u najboljem interesu po naš narod i našu državu. Albanci su stvarno prevršili sve mere.

  • Petar

    27. maj 2019 | 13:01

    Sačekajmo da vidimo šta predsednik ima da nam poruči.

  • Bojana

    27. maj 2019 | 12:48

    Predsednik je sigurno nasao najbolje resenje za pitanje KIM . Od 16h cemo.cuti sve...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA