"Treba dosledno implementirati Briselski sporazum": Koalicija "Dogovor" iznela predlog za rešenje situacije na KiM

Oni navode da to rešenje treba da omogući normalizaciju života i odnosa na Kosovu

  • 0

Koalicija "Dogovor", kojoj su pristupile Stranka moderne Srbije, Građanski demokratski forum i Tolerancija Srbije predstavila je danas svoj predlog za rešenje kosovskog problema koji predviđa, kako navode, "doslednu implementaciju Briselskog sporazuma".

Oni navode da to rešenje treba da omogući normalizaciju života i odnosa na Kosovu, kao i da prekine "stanje stalnih tenzija i latentnog neprijateljstva" i otkloni dugotrajno zamrznuti konflikt.

"Dogovor" izražava i podršku postizanju obavezujućeg sporazuma o Kosovu (sa zvezdicom) koji bi mogao da uključi i razgraničenje, odnosno, kako navode, bilo koji sporazum koji u sebi ima sadržanu autonomiju unutar Kosova za Srbe i zaštitu svih njihovih prava kao i isrorijske baštine, navodi se u saopštenju SMS.

U slučaju da pravnoobavezujući sporazum predviđa razgraničenje, koalicija smatra i da bi u tom slucaju trebalo da dođe do "međusobnog priznanja u novoodređenim granicama".

Aleksandar Stevanović, Aleksandar Olenik Alksandar Olenik i Aleksandar Stevanović - Foto: www.mc.rs

Koalicija poziva i na pomirenje Srba i Albanaca, kao i na integraciju u jedinstveni "krovni pravni i ekonomski sistem" u okviru EU.

Stranka moderne Srbije najavila je prekid bojkota sednica Skupštine Srbije, kao i da će prisustvovati današnjoj raspravi KiM u parlamentu.

Kako se ističe, raspravu u Narodnoj skupštini vodiće kopredsednik Stranke moderne Srbije, Aleksandar Stevanović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA