Čekali smo 24 sata, šokiran sam da EU nije reagovala: Vučić o Tačijevoj izjavi

Nada se, kaže, da ćemo danas ili sutra dočekati rekaciju EU i poručio da "znamo šta je i nama činiti" ako ta reakcija izostane

  • 61

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je apsolutno šokiran činjenicom da EU nije reagovala na izjavu Hašima Tačija da Priština neće sprovoditi u delo što je potpisala u Briselu, to jest formiranje Zajednice srpskih opština.

Nada se, kaže, da ćemo danas ili sutra dočekati rekaciju EU i poručio da "znamo šta je i nama činiti" ako ta reakcija izostane.

- Čekali smo 24 sata da EU reaguje. Apsolutno sam šokiran da niko nije reč rekao za dokument koji je potpisan u Briselu, a čije provođenje je garantovala EU. Ako ne važe za Albance ti dokumenti, ne znam šta misle s kim u budućnosti da razgovaraju - rekao je on.

Vučić je istakao da to dovoljno govori o težini situacije u kojoj se nalazimo.

Albanci, primetio je, imaju samo jednu crkvu u kojoj se mole, a to su SAD, i sve što kažu ili urade protiv Rusije i Srba baš ih briga.

Važno im je da ih američka misija pri OEBS pohvali za antikorupcijsku akciju, dodao je on ukazujući da je to bila antikoorupcijska akcija koliko su protiv korupcije orijentisani Haradinaj i Tači.

- Za mene je mnogo važnije i indikativnije i to što ćute Nemci, Englezi i Francuzi i Brisel. U Briselu su taj dokument potpisali Tači i Dačić, ali u prisustvu Keti Ešton. Nije tamo bio sveti Petar, već Keti Ešton kao visoki predstavnik EU. Ako EU nije u stnaju da garantuje sporauzm u čijem je stastavljanju sama učestovala neka nam to kažu, da znamo da ti sporazumi nemaju više nikakvu pravnu snagu - poručio je Vučić.

SRBIJA VMA RUS POSETA

Vučić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije ističe da će se onda i druge stvari odvijati na drugačiji način.

- Uneće to dodatnu nesigurnost i uneće mnogo problema svim stranama, ali je važno da nas EU po tom pitanju informiš umesto što nas informišu o raznim glupostima koje im neki politički tajkuni pišu. Bilo bi dobro da nas informišu o onome na šta smo mnogo vremena i energije utrošili, da bismo stvari umirivali - rekao je Vučić i zaključio:

- Tako da, nadam se da ćemo danas ili sutra dočekati rekaciju EU po tom pitanju, a ako je ne bude, opet dobro, onda znamo šta je i nama činiti.

"ŽELE SRBE POPUT TRAJKOVIĆ"

Vučić je ponovio ocenu da akcijama poput najnovije na severu KiM Albanci žele da uteraju strah Srbima u kosti.

Ukazao je da je sada poseban problem žešći način na koji albanske snage gone Srbe koji su štitili svoje domove i koji nisu želeli da oni dođu do njihovih kuća.

- Žešće se danas gone oni, nego bilo ko drugi. Hoće bukvalno da uteraju strah Srbima i da svi Srbi budu poslušni, da se ponašaju onako kako se ponašaju Marko Jakšić i Rada Trajković. To treba da bude model za Srbe - ako poštuješ Srbiju, Beograd, dobićeš kundak u lice i hapšenja na dnevnom nivou - rekao je on novinarima nakon što je obišao pripadnika Unmik, Rusa, koji je zbog povreda u toj akciji povredhen i smešten na VMA u Beogradu.

- Drago mi je što je gospodin Krasnosčenkov u dobrom stanju. Bila je velika opasnost da su lobanjske kosti polomljene i očno dno zahvaćeno. Proveravali su naši lekari celo veče i na kraju ustanovili da je dobro stanje. Međutim, razmišljam o nečemu drugom, pošto smo dobili opis situacije kroz koju su ljudi koji su napadnuti od strane albanskih snaga prošli...

Mislilo se da su povrede slučajno nanete, da je neko slučajno udaren kundakom. Međutim, nikakve greške nije bilo, sa namerom su radili to da bi uterali strah kompletnom srpskom stanovništvu i nije ih bilo naročito briga što se radi o ruskom državljaninu i pre svega radniku administracije UNMIK - objasnio je on.

SRBIJA VMA RUS POSETA

Vučić ispred VMA - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

O IZVEŠTAJU EK

Predsednik Srbije prokomentarisao je danas saopštenje N1, u kojem se navodi da su sve pritužbe na račun stanja u medijima ušle u Izveštaj EK o Srbiji, opaskom da je sad jasno ko te izveštaje "piše".

Na pitanje novinara da li to pišu u Briselu ili ovdašnji tajkuni, Vučić je odgovorio:

- Što se tiče izveštaja i pisanja, hvala što su izdali to saopštenje, sad nam je svima jasno ko te izveštaje piše.

Vučić je rekao da je njegov posao da bude na strani srpskog naroda i da će on to i činiti, za razliku od onog dela srpske javnosti, koji se otvoreno stavio na albansku stranu povodom akcije ROSU na severu KiM.

Na pitanje novinara, nakon što je na VMA obišao Rusa, saradnika Unmika, koji je povređen u akciji kosovske policije, da prokomentariše to što se u pojedinim medijama postavlja pitanje odakle Mihail Krasnošcekov među ljudima koje treba uhapsiti, Vučić je rekao da se radi o delu srpske javnosti koji je otvoreno stao na albansku stranu.

SRBIJA VMA RUS POSETA

Vučić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- To je manji deo javnosti, veoma mali, ali su vrlo glasni. Uvek će da govore ono što govore Amerikanci, u ovom slučaju šta kažu Albanci, pošto su oni američki štićenici, i zato će da govore kako su svi Srbi kriminalci i kako je to žestoka borba protiv korupcije i kriminala. A Rus, kojeg su tamo zatekli je kriminalac i agent koji je pomagao Srbima - kazao je Vučić.

Smatra da se EU i Amerikanci ponašaju licemerno.

- Strašno je to što su kod Rusa u kolima pronašli testeru za drva, običnu, ne motornu, a tamo je šuma, klisura. To je strašan greh, ali zato nije greh, nego je divno kad neko sa motornom testerom ulazi na televiziju, to je veličnastven, demokratski akt. I to sve govori i svim ljudima je sve jasno - kazao je on.

Oni su izabarali albansku stranu i stranu protiv Srbije, svi ti - od raznih analitičara, političara, Rade Trajković do Dragana Ðilasa, dodao je Vučić.

- Oni imaju svoj posao, moj posao je da budem na strani srpskog naroda. Biću i, kao što sam rekao, pobedićemo - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TANJA

    31. maj 2019 | 12:15

    Ako je nesto u Briselu potpisano to mora da se ispostuje, tako misle Srbi ali Albanci to ocigledno ne daju znacaju i nije ih briga.

  • Milos

    31. maj 2019 | 11:24

    EU bi se oglasila da su Srbi tako nesto uradili, ovako znamo na cijoj je strani.

  • Milan

    31. maj 2019 | 11:53

    Treba stati maksimalno uz narod na KiM.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA