Znaćemo da odgovorimo! Vučić o Tačijevoj najavi referenduma o ujedinjenju Albanije i tzv. Kosova (FOTO)

Ako EU ne reaguje na Tačijevu izjavu, to je, kaže, kraj međunarodnog prava

  • 50

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da EU treba da se bavi provođenjem slova zakona, a slovo zakona je sporazum koji je potpisan, a ne da drži pridike o lepom ponašanju premijerki Ani Brnabić.

Vučić je tako reagovao na pitanje novinara kako komentariše ocenu portparola Evropske komisije Maje Kocijančić da je ono što je premijerka Ana Brnabić kazala za Kosovo uvredljiva retorika koja narušava dogovor.

- Važno je da nije uvredljivo ono što neko kaže ''ovo što sam potpisao povlačim, neću da provodim''. Interesantno je da niko nije rekao nešto na to, ali to jasno govori o odnosu koji neki imaju prema nama - konstatovao je on dodajući da to nije ništa novo.

Ukazao je da, ako Hašim Tači kaže da je potpisao Briselski sporazum, ali da se sada predomislio i da neće da provodi u delo Zajednicu srpskih opštiina, a EU ne reaguje, već prelazi na nešto što je prepucavanje.

Što se tiče Brnabić, kaže, njena izjava nije se odnosila na sve Albance.

Brnabić je, prema njegovim rečima govorila samo o Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju i Kadri Veseljiju, a ne celom albanskom narodu.

- Oni su sve akademici, slikari i književnici. Suština nije da razmišljaju o nečijem rečniku, nego o provođenju slova zakona, a sporazum je to. Njihov posao je da se brinu o sprovođenju onoga za šta su garant, a moralne pridike o lepom ponašanju za to uvek imaju vremena - kazao je on.

Ako EU ne reaguje na Tačijevu izjavu, to je, kaže, kraj međunarodnog prava.

SRBIJA LOZNICA Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"NIJE ME POGODIO IZVEŠTAJ EK"

Vučić je rekao da ga nije pogodio Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU, dodajući da je za građane Srbije mnogo važnije koliko fabrika otvaramo nego to što će neko od njih da nam drži političke pridike ili što će neki tajkuni da diktiraju šta će da piše u nekom izveštaju.

- Nije me pogodio. Nasekirao sam se zato što se Ana (Brnabić) nasekirala - rekao je on novinarima u Loznici na pitanje da li je i njega kao i premijerku pogodio izveštaj Komisije i da li je uopšte moguće, kako se N1 hvali, da su oni pisali taj izveštaj.

Kako kaže, ekononomske rezultate su morali da priznaju jer to potvrđuju i MMF i SB i ne mogu brojke da negiraju, ali da mu se premijerka žalila na ono što se ticalo parlamenta, medija.

- Rekla je - to nije istina. E, Ana, da je to jedini, prvi i poslednji put da nešto nije istina - rekao je Vučić i dodao da je on tako preživljavao stvari 2014. godine, oko slučaja Tamnava.

- Onda su BIRN, Krik lagali nešto sa (Majklom) Devenportom oko Tamnave i povlačenja vode. Na kraju smo dali tri puta manje novca nego što je realno koštalo, sekirao sam, da li to oni hoće da kažu da smo mi ukrali novac, a borite se svaki dan. Ali posle sam naučio da je to njihov posao da rade šta hoće, kako hoće - kaže Vučić.

- Nemoj da se sekiraš uopšte, ti radi, odgovaraš srpskom narodu i građani Srbije će to umeti da prepoznaju - posavetovao je premijerku i dodao je da je za Srbiju mnogo važnije koliko fabrika otvaramo nego to što će neko od njih da nam drži političke pridike ili što će neki tajkuni da diktiraju šta će da piše u nekom izveštaju.

- Mnogo sam srećan što su oni to objavili, da su baš to uzeli i dobili od njih. Ja mislim da je građanima Srbije to najjasnije. Evo ja ništa od toga ne mogu da demantujem. Mnogo sam srećan što su to sami objavili. Samo Ana ne treba da se nervira. To je politika. U politici morate da naučite da ste krivi za sve, i kada niste, i kada to naučite onda ćete lakše da gurate napred - zaključio je Vučić.

SRBIJA LOZNICA Vučić u Loznici - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"BRINU ME MEĐUSOBNI SUKOBI LIDERA ALBANACA"

Predsednik Srbije rekao je i da je zabrinut zbog međusobnih sukoba albanskih lidera u Prištini, jer, kako kaže, kada jedan od njih ode u inostranstvo drugi može da izazove nešto na Kosovu.

Vučić je, u Loznici, upitan kakav je stav Srbije pred sastanak o Zapadnom Balkanu u Parizu pošto Priština neće da ukida takse, rekao je da nije važno sada hoće li biti sastanka ili na koji način će biti održan.

- Ko zna hoće li biti Pariza, u kakvoj formi i na koji način, šta će do tada da se dogodi - rekao je on i dodao:

- Zabrinut sam zbog međusovnih sukoba albanskih političara. Haradinaj je najavio da ide u Berlin, a drugi može da izazove nešto na Kosovo za to vreme.

Rekao je i da će Srbija, u svakom slučaju gledati da pomogne našem narodu.

- Naš narod neće biti usamljen, bićemo uz njih, kao što je 99 odsto građana Srbije uz njih, sem onih koji su uvek na strani koja je protiv Srbije. Ti će uvek objašnjavati da su protiv Vučića. Ja nemam problem da su protiv mene, ali imam nešto protiv da su protiv Srbije i svog naroda - naglasio je Vučić.

"ZNAĆEMO DA ODGOVORIMO"

Predsednik Srbije najavio je danas da će Srbija reagovati na ozbiljan, odgovoran i odlučan način ako dođe do referenduma o ujedinjenju Kosova sa Albanijom, kao što je najavljuje Hašim Tači.

Upitan da prokomentariše izjavu Tačija da će Priština, ako EU nastavi sa izolacijom, razmisliti o institucionalnim merama, kao i referendumu o ujedinjenju sa Albanijom, Vučić kaže da je o tome upozorio EU.

- Kada sam molio ljude iz EU da Priština ne donosi takvu platformu koja je protiv dijaloga, rezolucije SB UN i deklaraciju o Srbima kao genocidnom narodu, jer razara dijalog, govorili su mi iz Brisela da do toga neće doći, da oni to neće usvajati. Pre tri dana sam im saopštio što je rekao Tači i ponovili su mi isto - da se to neće dogoditi - naglasio je Vučić.

Istakao je da će Srbija svakako reagovati, ako do toga dođe.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nadica

    31. maj 2019 | 13:56

    Vreme je da se gresnicima i njihovim delima stane na put.

  • Drakce

    31. maj 2019 | 14:40

    Projekat Velike Albanije je Americki projekat i baza na Balkanu. Shodno tome velike sile moraju da odgovore na ovaj izazov. Mi smo samo kolateralna steta.

  • željko85

    31. maj 2019 | 16:32

    Velike sile bi morale da reaguju da pominjanje velike Albanije jer je to pretnja za ceo Balkan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA