Kratka i jasna poruka Amerike Tačiju: "Znaš šta su ti obaveze"

Podsećamo, Tači je izjavio da neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih opština, jer bi to, kako je rekao, značilo formiranje Republike Srpske na Kosovu

  • 15

SAD podržavaju primenu Briselskog sporazuma i formiranje Zajednice srpskih opština, saopštila je američka ambasada u Srbiji, očito odgovarajući na izjavu predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija da neće dozvoliti formiranje ZSO.

- Sjedinjene Države podržavaju punu implementaciju svih obaveza preuzetih u Briselskom dijalogu. To uključuje i obaveze u vezi sa formiranjem Udruženja srpskih većinskih opština - oglasila se Ambasada SAD na Tviteru.

Iako se nigde na navodi da je ovo reakcija na Tačijevu izjavu, pominjanje ZSO, implicira da je ovo odgovor na njegovu pretnju.

Podsećamo, Tači je izjavio da neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih opština, jer bi to, kako je rekao, značilo formiranje Republike Srpske na Kosovu.

- Tačno je da sam se ranije saglasio sa formiranjem Zajednice srpskih opština, ali okolnosti su se promenile i ne možemo to da dozvolimo u zamenu za viznu liberalizaciju - rekao je Tači, dodajući da takse moraju da ostanu na snazi.

S druge strane ćutanje EU o ovoj izjavi Tačija danas je prokomentarisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Ne očekujem više ništa. Ako oni nisu reagovali na to što je čovek (Hašim Tači) rekao da se predomislio i da neće da ispunjava Briselski sporazum (po pitanju Zajednice srpskih opština) koji je sam potpisao, jer su se promenile okolnosti - to je kraj međunarodnog prava. Više međunarodno-pravni ugovori ne znače ništa - rekao je Vučić novinarima u Loznici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tt

    31. maj 2019 | 15:43

    Taci, kao predstavnik Albanaca sa Kosova i funkcioner privremenih organa lokalnih vlasti na teritoriji pod uoravom UN je javno izjavio da odustaje od medjunarodnog sporazuma. To znaci da I mi mozemo da preispitamo nase postupke vezane za taj sporazum I stanje, pre svega na severu KiM, vratimo na predjasnje?

  • Cika Jova

    31. maj 2019 | 15:34

    Za Haridinaja, Tačija i ostalu bandu SAD su vazduh. Bez njega ne mogu ali ga i ne vide. Počeće da se ponašaju i kao da je zagađen.

  • Jaca

    31. maj 2019 | 16:40

    Što se tiče medjunarodnog prava, ono je odavno pod znakom pitanja i važi selektivno.. bar smo se mi u to 100 puta uverili! Šiptari pokazuju pravo lice, smučiće se oni i svojim mentorima..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA