Merkel i Makron poslali savetnike u Prištinu uoči samita u Parizu, prvo su se sastali sa Tačijem: Čuli smo samo njegovu izjavu, oni se nisu oglašavali (FOTO)

Visoke diplomate će se posle Tačija, sresti i sa predsednikom parlamenta Kadri Veseljijem i premijerom tzv. Kosova Ramušom Haradinajem

  • 43

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači primio je danas diplomatske savetnike predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Tači je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, pozdravio francusko-nemački angažman uoči sastanka u Parizu između predstavnika Beograda i Prištine, kao i napore predsednika Makrona i kancelarke Merkel da pomognu u nastavku procesa dijaloga pod vođstvom Evropske unije.

Tači je naglasio da "dijalog treba da se nastavi bez uslovljavanja i da tarife treba da ostanu na snazi".

Takođe je rekao da "Kosovo neće prihvatiti druge kriterijume za liberalizaciju viznog režima, posebno ne u obliku zahteva za tarife ili formiranja ZSO".

Tači je zatražio da građani Kosova ne budu, kako je saopšteno, nepravedno izolovani i da se ne tretiraju kao građani druge klase.

On je rekao da Priština ostaje posvećena dijalogu koji se mora okončati sveobuhvatnim mirovnim sporazumom koji će doneti uzajamno priznavanje između tzv. Kosova i Srbije, kao i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Hasdim Tači francuska i nemacka delegacija Sastanak u Prištini - Foto: President-ksgov.net

Delegacija visokih diplomatskih predstavnika Nemačke i Francuske zaduženih za pitanja Balkana sastaće se danas u Prištini i sa drugim najvišim zvaničnicima Prištine.

Visoke diplomate će se posle Tačija, sresti i sa predsednikom parlamenta Kadri Veseljijem i premijerom tzv. Kosova Ramušom Haradinajem.

Oni će se takođe sresti i sa prištinskom delegacijom za dijalog sa Beogradom na čijem su čelu zamenik premijera Fatmir Ljimaj i predsednik Socijaldemokratske partije Kosova Špend Ahmeti.

Za sada nema informacija da li će se visoke diplomate susresti sa predstavnicima opozicionih stranaka, DSK i Samoopredeljenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dorijan

    3. jun 2019 | 11:33

    Taci mora da shvati da ne moze kako hoce ako nista drugo Srbija im to nece dopustiti.

  • jana

    3. jun 2019 | 11:38

    Sada očekujemo podršku Francuske.

  • Djape ja

    3. jun 2019 | 11:33

    Albancima treba uvesti kontra mere,pa nek se onda evropa oglašava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA