Dačić i ambasador Kipra izrazili međusobnu podršku za teritorijalni integritet (FOTO)

U razgovoru je potvrđeno da su bilateralni odnosi dve države zasnovani na čvrstom prijateljstvu

  • 2

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Republike Kipar u Srbiji Konstantinos Elijades izrazili su danas snažnu i principijelnu uzajamnu podršku očuvanju suvereniteta i teritorijalnog inegriteta dve zemlje, a sa kiparske strane je izražena puna podrška procesu evropskih integracija Srbije.

U razgovoru, koji je protekao u srdačnoj atmosferi, potvrđeno je da su bilateralni odnosi dve države zasnovani na čvrstom prijateljstvu, istorijski utvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda i dve države, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Republika Srbija, kako se navodi, sa velikom zabrinutošću prati razvoj situacije u istočnom Mediteranu i osuđuje svaku aktivnost koja nije u skladu sa međunarodnim pravom, uključujući i Konvenciju UN-a o pravu mora.

Konstantinos Elijades i Ivica Dačić Konstantinos Elijades i Ivica Dačić - FOTO TANJUG / MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA, OGNJEN STEVANOVIC

- Republika Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Kipra, uključujući i suverena prava Kipra da istražuje i iskorišćava prirodne resurse u svojoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni - navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, sve ekonomske aktivnosti u ovoj zoni mogu da se sprovode samo uz saglasnost kiparskih vlasti i uz poštovanje međunarodnog prava i Konvencije UN-a o pravu mora.

- Očekuje se od Turske da se ponaša u skladu sa osnovnim principima međunarodnog prava, kako bi se izbegao rast tenzija i pogoršanje bezbednosne situacije u regionu - navodi se u saopštenju.

Takođe se ističe da se Srbija, koja je suočena sa svojim problemima i neophodnošću odbrane nacionalnih interesa, snažno zalaže za dijalog kao jedini mogući mehanizam mirnog rešavanja sporova i, s tim u vezi, ukazuje na "neophodnost uzdržavanja od unilateralnih aktivnosti koje direktno ugrožavaju dijalog i mogućnost postizanja rešenja".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S . M .

    3. jun 2019 | 18:14

    Dačic je preneo ambasadoru Kipra podrsku Srbije i njenih gradjana u očuvanju teritorijalnog integriteta Kipra.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA