Srbija do kraja rumunskog predsedavanja neće otvoriti nijedno poglavlje? Hrvati tvrde da oni ne stoje iza blokade, već ove države

U sedištu EU odbacuju tvrdnje da se radi o blokadi i tvrde da je reč o realnom stanju pregovora, jer Srbija nije ispunila potrebne uslove da bi uverila države članice da je spremna da krene napred u pristupnim pregovorima

  • 16

U sedištu Evropske unije niko nije hteo zvanično da komentariše pisanje medija da je Srbija dobila hladan tuš iz Brisela, jer bi ovog meseca mogla da otvori samo jedno poglavlje, ali ističu da bi bilo tačnije reći da Srbija do kraja predsedavanja Rumunije neće otvoriti nijedno poglavlje, preneo je Jutarnji list.

Iako je Srbija računala da bi mogla otvoriti poglavlje 9 o finansijskim uslugama, ni za to nema konsenzusa, iako se Rumunija izuzetno trudi da ga obezbedi.

U sedištu EU odbacuju tvrdnje da se radi o blokadi i tvrde da je reč o realnom stanju pregovora, jer Srbija nije ispunila potrebne uslove da bi uverila države članice da je spremna da krene napred u pristupnim pregovorima.

Neke diplomate poručuju da se pažljivo pročita nedavni izveštaj o napretku Srbije i onda će biti jasnije zašto pregovori ne idu željenim ritmom.

Ana Brnabic , sastanak sa Federikom Mogerini Foto: Medija tim predsednika Vlade

Kako se ukazujue, izveštaj je prilično kritičan prema Srbiji, pogotovo oko reformi pravosuđa, vladavine prava i pritiska na medije, a Srbija nije obezbedila ni punu saradnju sa Haškim sudom.

U Evropskoj komisiji iz Srbije dobijaju i sve više dokaza da vlast, umesto osude ratnih zločina, relativizujue presude, negira genocid u Srebrenici i glorifikuje ratne zločince kojima se daje posebna počast na skupovima, rekli su izvori hrvatskog portala.

Oni posebno ističu da normalizacija odnosa sa Prištinom u ovom trenutku nije razlog neotvaranje poglavlja.

Štaviše, Evropska unija smatra da veću odgovornost za zastoj u dijalogu snosi Priština zbog uvođenja taksi.

Euractiv.jutarnji navodi da Hrvatska ne stoji iza usporavanja pregovora Srbije, već se poglavlja ne otvaraju zbog prigovora koje najčešće imaju Francuska, Nemačka i Holandija, države koje nisu previše sklone ubrzavanju procesa proširenja.

U Briselu se slažu da proces proširenja ide previše sporo i priznaju da to nije isključiva odgovornost kandidata, već je i odraz stanja u Evropskoj uniji, navodi hrvatski portal.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Narod

    4. jun 2019 | 12:18

    Hvala vam rvati što nas blokirate, jer uistinu mi i ne želimo tamo

  • dora

    4. jun 2019 | 13:28

    Bolje je da ne ulazimo u EU,ona ionako puca po savovima,pa kad pukne nek pukne bez nas,posle ce ionako da optuze nas za raspad EU.

  • Живојин Рељин

    4. jun 2019 | 11:43

    Нас ЕУ неволи шта се ми чудимо ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA