Sastanak iza zatvorenih vrata u Prištini, pa odlazak u Bondstil: Detalji posete američkog vojnog sekretara Kosovu

Etnički opterećena atmosfera na Kosovu je oblast za sve veću zabrinutost

  • 2
Camp Bondsteel, Kosovo, Kfor, Kamp Bondstil Foto: Telegraf

Najviši civilni vojnik SAD-a u nedelju se sastao sa trupama na Kosovu kako bi odredio dalje poteze u misiji za održavanje mira koja traje već 20 godina, dok saveznici nastavljaju sa najdužom misijom NATO-a u istoriji.

Vojni sekretar Mark Esper sastao se sa američkim ambasadorom na Kosovu Filipom Kosnetom kako bi razgovarali iza zatvorenih vrata, pre nego što ode u glavnu vojnu bazu SAD-a na Kosovu, kamp Bondstil.

Esper je rekao da je njegov fokus tokom ove posete bio da dobije povratne informacije od vojnika, a ne da se bavi političkom situacijom na Kosovu.

Tokom svoje posete, Esper je informisan o misiji vojnika, a razgovarao je i o najnovijim dostignućima i razvoju vojne obuke.

Oko 600 Amerikanaca raspoređeno je u sklopu Multinacionalne borbene grupe "Istok", jedna od dve borbene grupe koju čini Vojska Kosova i KFOR.

Camp Bondsteel, Kosovo, Kfor Bondstil - Foto: Telegraf

Borbenu jedinicu "Istok" predvodi pukovnik Roj Makareg iz 25. puka pešadije Nacionalne garde Havaja, koja se bliži kraju svoje devetomesečne rotacije. Garda je tokom godina, preuzela veći deo tereta u ime SAD-a. Garda i vojne formacije su ključni dodatak vojne misije širom Evrope.

- Pokušavamo da to uradimo pažljivo, tako da ne kršimo smernice za primenu - rekao je Esper i dodao:

- Posebno sa gardom, moja obaveza je da osiguram podršku od strane garde, rukovodstva i administracije. Posebnu pažnju obraćamo na Gardu.

Ipak, Esper je rekao da je njegov utisak posle sastanka sa trupama na Kosovu da je entuzijazam za misiju bio na veoma visokom nivou.

- Etnički opterećena atmosfera na Kosovu je oblast za sve veću zabrinutost - američka evropska komanda je više puta identifikovala potencijalne nemire na Balkanu i mešanje Rusije u stanje na regionu.

- U zemlji je veoma bezbedno, tenzije rastu na političkom nivou - rekao je Makareg.

Bondstil, Pukovnik Roj Makareg Makareg - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

KFOR je 1999. Godine imao 50.000 vojnika, a danas ih je 3.500.

Iako je NATO razmišljao o povlačenju svojih trupa sa Kosova - posebno kada su bili potrebni u Avganistanu, Srbija je oduvek insistirala da NATO tamo ostane i obezbedi bezbednost.

Tenzije između Beograda i Prištine nedavno su se ponovo rasplamsale.

Prošle nedelje, srpske trupe duž cele administrativne linije stupile su u borbenu gotovost, nakon što je kosovska policija uhapsila policajce srpske, bošnjačke i albanske nacionalnosti optužene za korupciju i organizovani kriminal.

Napetosti sa Rusijom su takođe porasle nakon što je Kosovo, u istoj akciji, proteralo njihovog državljanina koji je radio za UN na Kosovu.

- Ovde ima mnogo igrača na terenu, mnogo njih i ispod površine - rekao je Makareg, govoreći generalno o radnom okruženju i dodao da "postoji siva zona".

- Ali uprkos političkim previranjima vojnici funkcionišu u bezbednim uslovima. Osnovna misija ovde je samo prisustvo - rekao je on.

Tokom proteklih 20 godina i 25 različitih rotacija NATO trupa situacija se "dosta poboljšala na taktičkom nivou" rekao je on.

- Mislim da ima još posla koji treba obaviti, to mora da bude politička odluka i mora da bude između Kosova i Srbije - zaključio je Makareg.

VIDEO: Ušli smo u Bondstil i postavili dva pitanja komandantu: Njegove reči o Vojsci Srbije će vas iznenaditi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA