≫ 

Priština sprema napad na sever Kosova: Dačić pozvao UN da zaustavi "ratnu mašineriju pre nego što izazove novo krvoproliće" (FOTO) (VIDEO)

Savet bezbednosti UN raspravljao je o Kosovu

  • 26

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku razmatrao je danas Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, a u fokusu zasedanja bila je poslednja brutalna akcija kosovskih specijalnih jedinica na severu KiM, uključujući i hapšenje i napad na osoblje Misije UN. Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predstavljao je Srbiju na sednici SB UN.

Dačić je pozvao Prištinu da ukine takse na srpske proizvode. I upozorio da, prema saznanjima Srbije, prištinske vlasti spremaju napad na sever KiM. Pozvao je sve predstavnike na sednicu da budu svesni tih saznanja i da zaustave Prištinu pre novog krvoprolića.

On je istakao da je na KiM stanje daleko od bezbednog i stabilnog, zbog čega, poručio je, ne treba ni razmišljati o smanjivanju misije UNMIK-a.

19:25 - SEDNICA JE ZAVRŠENA

18: 50 - DIJALOG NEMA ALTERNATIVU

Pažljivo sam slušao izlaganje i gospodina Dačića i gospođe Čitaku. I iskreno, njoj nemamo za šta da zahvalimo, osim za laži i optužbe. Logično je da se osvrnemo na događaje od 28. maja kada je prebijen i uhapšen Mihail Krasnoščekov dok je obavljao svoju dužnost. Čitaku nam je pružila svoju verziju događaja, prema kojoj je on sekao drveće i pravio barikade.

Hteo bih da joj postavim samo dva pitanja, da li je Mihail odbio da pokaže ličnu kartu i da li je bio prebijen ili ne? Ako odete na internet naći ćete videe u kojima se vidi prebijanje i hapšenje u katastrofalnoj akciji Kosovske policije. Akcija je bila namerna i imala je za cilj da isprovocira.

Uoči samog događaja predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da je spreman za kompromisno rešenje kada je u pitanju Kosovo. Samo nedelju dana pre toga predstavnici Srpske liste osvojili su ubedljivu većinu na izborima za gradonačelnike. Ljudi na Balkanu se živo sećaju 99. i dovoljna je samo jedna reč ili jedan događaj da otvori stare rane Zato je ova akcija urađena namerno. Dijalog Beograda i Prištine nema alternativu.

Ruski diplomata je, takođe, postavio pitanje o tajnovitim aktivnostima koje se odvijaju unutar američke baze Bondstil, te upozorio da Priština sabotira sprovođenje dogovora postignutim u prethodnih šest godina.

Ambasador Rusije -  SB UN Ambasador Rusije - Foto: Printscreen/Youtube/United Nations

18: 45 - PODRŽALI AKCIJU ROSU

Žalimo zbog događaja od 28. maja koji se dogodio na Kosovu, ali podržavamo akciju suzbijanja kriminala - rekao je ambasador Perua.

Ambasador Perua-  SB UN Ambasador Perua - Foto: Printscreen/Youtube/United Nations

18: 40 - POZIVAJU NASTAVAK DIJALOGA, PODRŠKA NEZAVISNOM KOSOVU.

Ovim pozivamo Prištinu da ukine takse i samim tim ohrabri Srbiju da nastave dijalog . Poljska podržava Kosovo u nameri da potpuno samostalno vodi svoju državu - rekla je ambasadorka Poljske pri UN.

Ambasadorka Poljske -  SB UN Ambasadorka Poljske - Foto: Printscreen/Youtube/United Nations

18: 35 - VAŽNO JE DA UNMIK NASTAVI SVOJU MISIJU

Važno je da UNMIK može da nastavi svoju misiju. Za obe strane je neophodno da se suzdrže od bilo kakvih akcija koje mogu da uspore dogovore. U to ime pozivamo Prištinu da ukinu takse. I pozivamo obe strane da iskoriste priliku u Parizu da dođu do zajedničkog jezika.

Ambasador Belgije -  SB UN Ambasador Belgije - Foto: Printscreen/Youtube/United Nations

18: 30 - DOMINIKANSKA REPUBLIKA POZVALA PRIŠTINU DA UKINE TAKSE

Pozivamo obe strane da se uzdrže provokativnih akcija koje mogu otežati nastavak dijaloga. Pozivamo obe strane da nastave dijalog, a samim tim Prištinu da ukine takse na srpske proizvode, koje otežavaju dijalog.

Ambasador Dominikanske Republike -  SB UN Ambasador Dominikanske Republike - Foto: Printscreen/Youtube/Tanjug

18:20 - FRANCUSKA - IMUNITET OSOBLJA UN SE MORA POŠTOVATI

- Dijalog je ključan i treba se uzdržavati od akcija koje podstiču tenzije -  rekla je francuska predstavnica. Ona je pozvala kosovske vlasti da ukinu takse na robu iz Srbije i BiH ili ih u namanju ruku suspenduju.

Prema njenim rečima, stabilnost na Zapadnom Balkanu je evropsko pitanje a pod posredovanjem EU je bilo uspeha u razgovorima i postignuto je više tehničkih sporazuma.

Francuska predstavnica je navela da je dogovor Beograda i Prištine uslov za evropske integracije, pored reformi, i da "odgovornost za evropsku budućnost leži na liderima".

 - Francuska vas poziva da udvostručite napore i u tome možete računati na bratsku pomoć Francuske - navela je ona.

Govoreći o akciji ROSU 28. maja, ona je rekla da policijske akcije moraju biti primerene i da policija mora poštovati imunitet osoblja UN.

Ambasador Francuske - SB UN Ambasadorka Francuske - Foto: Printscreen/Youtube/Tanjug

18: 15 - NEMAČKA TRAŽI UKIDANJE TAKSI

Jirgen Šulc, zamenik nemačkog ambasadora pri UN od Prištine je zatražio ukidanje taksi na srpske proizvode. On je rekao i da su ovakve takse u potpunoj suprotnosti intergrativnim procesima. On je naveo i da se Berlin zalaže za preispitivanje mandata misije UN na Kosovu. Šulc je rekao i da pripadnicima UNMIK-a mora da se omogući neometano obavljanje poslova i da oni moraju da se ponašaju u skladu sa mandatom misije.

Jirgen Šulc Ambasador Nemačke- SB UN Jirgen Šulc - Foto: Printscreen/Youtube/Tanjug

18: 12 - PODRŽAVAMO BORBU PROTIV KRIMINALA

Predstavnik Velike Britanije podržao je akciju rosu kao "borbu protiv organizovanog kriminala".

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva - SB UN Ambasador Velike Britanija - Foto: Printscreen/Youtube/United Nations

18:09 -  20. GODINA OD REZOLUCIJE JE ZNAK DA SE KRENE NAPRED

Američki ambasador pri UN Džonatan Palmer naveo je da dvadeseta godišnjica donošenja Reѕolucije 1244 predstavlja znak da je vreme da se krene unapred. SAD podržava akciju kosovske policije i izražavaju žaljenje zbog toga što je tokom te akcije došlo do blokada i pucnjave. Palmer je, suštinski, podržao verziju događaja koju je predstavila kosovska ambasadorka. Američki ambasador tvrdi da je "nezavisnost Kosova realnost". Pozvao je obe strane na dijalog, a to, kako je rekao, znači da je potrebno da Priština ukine carine na srpsku robu, a da "srpska strana prekine "agresivnu retoriku".

Džonatan Palmer - SB UN Džonatan Palmer - Foto: Printscreen/Youtube/United Nations

18: 00 - JUŽNA AFRIKA PODRŽAVA KOMPOMIS

Ambasador Južne Afrike pri UN rekao je da je ta zemlja za kompromis Beograda i Prištine. Južna Afrika je osudila hapšenje službenika UNMIK-a.

Ambasador Južne Afrike - SB UN Ambasador Južne Afrike pri UN - Foto: Printscreen/Youtube/United Nations

17:57 - KINA PODRŽAVA TERITORIJALNI INTEGIRET I SUVERENITET SRBIJE

Kina podržava teritorijalni integritet i suverentet Srbije, rekao je zamenik kineskog ambasadora pri UN Vu Haitau. On je rekao da Savet bezbednosti ostane fokusiran na kosovski problem i pozvao sve prisute da ohrabre obe strane da nastave dijalog i dođu do rešenja. Kina je zabrinuta zbog opstrukcija na rad misije UN i smatra da je to neprihvatljivo.

Vu Haitau- Kina, SB UN Vu Haitau - Foto: Printscreen/Youtube/United Nations

17:47 KRASNOŠČEKOV JE SVOJEVOLJNO ZAŠTITIO KRIMINALCE

- Krasnoščekov je svojevoljno postao štit kriminalnim bandama. Dame i gospodo molimo vas recite nam, šta bi se desilo kad bi bilo ko od nas sa diplomatskim imunitetom pokušao da se usportstavi policiji ovde u Njujorku ili bilo kom drugom gradu - upitala je Čitaku. Ona je, u ime vlasti u Prištini, zatražila međunarodnu istragu o ovom incidentu.

17: 30 - REČ DOBIJA VLJORA ČITAKU - KOSOVSKA AMBASADORKA U SAD

Ona je izlaganje započela tako što je izrazila zahvalnost Ujedinjenim nacijama povodom 20 godina donošenja Rezolucija 1244. Čitaku je zahvalila i na pomoći u izgradnji "najmlađe evropske demokratije" i zatražile ukidanje misije jer je, kako je rekla, "Kosovo danas u stanju da se samo rukovodi".

Ona je opravdavala i napad na Mihaila Krasnoščekova u akciji ROSU na KiM

Kosovska policija je uvtrdila da je Krasnoščekov upotrebio vozilo UNMIKA kako bi sprečio policiju da prođe u Zubin Potok. On je UN vozilo postavio na sred puta i napravio barikadu. Rekao je da odbija da se pomeri, i da se identifikuje. Nakon nekoliko zahteva policije da sarađuje, Kosovska policija ga je privela. Krasnoščekov je priveden gde mu je pružena medicinska pomoć pre nego bude upućen u bolnicu na dalje lečenje. Imam izveštaj ovde, danas, i nije mu bilo ništa ozbiljno.

Kosovska policija je obavestila sve da će ova akcija biti sprovedena. 3 policajca bila su povređena u ovoj akciji. Moram da priznam da smo mi na Kosovu bili razočarani tvrdnjama iznetim u Beogradu i drugim gradovima, a ovo je bila veoma uspešna akcija. Akcija suzbijanja kriminala. Jedina namera Kosovkse policije bila je da zaštite narod Kosova od kriminalnih bandi.

Vljora Čitaku Sednica SB UN Vljora Čitaku - Foto: Printscreen/Youtube/United Nations

17:26 - POZIVAM PRIŠTINU DA UKINE TAKSE I DA SE VRATE DIJALOGU

Prištinske vlasti nedavno su usvojile i rezoluciju o navodnom "genocidu Srbije na Kosovu". Takve mere predstavljaju igranje međunarodnim pravom, podižu tenzije između zajednica i ne doprinose vraćanju poverenja i stvaranju klime za nastavak dijaloga. U tom smislu, ilustrativan je i skandal u vezi sa optužbom koju je iznela kosovska poslanica Fljora Brovina, koja je inače u Srbiji osuđena za nameru izvršenja terorističkih aktivnosti i koja je aktom dobre volje Srbije amnestirana 2001. godine. Fljora Brovina je u tzv. Skupštini Kosova, 16. maja, pokazala medijima  fotografiju kao dokaz navodnog silovanja Albanke od strane srpskih snaga na KiM. Tvrdila je da je reč o ženi čiji identitet zna i koja i sada živi na Kosovu.

„Specijalno tužilaštvo Kosova“ je nakon sprovedene istrage i ekspertize "Kosovske agencije za sudsku medicinu" i drugih dokaza, 5. juna 2019. godine, zaključilo da je fotografija koju je predstavila Fljora Brovina lažna, dok su prištinski mediji preneli da ta fotografija nema veze sa Kosovom, već da je skinuta sa interneta i potiče iz Iraka. Da li stvarno mislite da se ostvarivanje pravde za žrtve i preživele postiže surovom zloupotrebom tragedije i iznošenjem lažnih dokaza? Gospođa Brovina je ovim potezom u "Skupštini Kosova" duboko uvredila sve žrtve i njihove porodice. Citiraću ponovo američkog ambasadora u Prištini koji je rekao da "Kosovski lideri treba da pomognu žrtvama, a ne da ih koriste u političke svrhe".

Predstavnici Prištine ne prestaju da pričaju od 20.000 silovanja Albanki, kao da na Kosovu uopšte nije bilo silovanih Srpkinja. Fatmir Ljimaj se danas nalazi na čelu pregovaračkog tima Prištine u dijalogu. Ja nisam ovde zarad retoričkog nadmudrvanja, došao sam da razgovaramo o uspostavljanju mira na KiM, jer prepucavanja neće doneti dobro ni Albancima ni Srbima na Kosovu. Moramo biti hrabri i snažni i poštovati ono što se održava na terenu. Ne smemo dozvoliti da se ova tema ohladi, jer pitanje Kosova još uvek nije rešeno. Pozivam Prištinu da ukine takse i da se vrate dijalogu, Srbija je spremna da putem dijaloga dođe do rešenja.

17:20 - PRIŠTINSKE VLASTI SPREMAJU NAPAD NA SEVER KOSOVA

- Rezolucijom 1244 predviđa se da će međunarodno vojno prisustvo ostvarivati bezbednost za sve žitelje Kosova i Metohije. Priština je još jednom prekršila Rezoluciju odlukom iz decembra prošle godine, uprkos upozorenjima UN, EU i NATO, kada je donela jednostranu odluku o formiranju "Ministarstva odbrane" i otpočinjanju procesa transformacije "Kosovskih bezbednosnih snaga" (KBS) u "Vojsku Kosova". Ovaj opasan manevar ugrožava bezbednost u Pokrajini i šire i još više otežava položaj srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Priština je i ranije preduzimala ovakve akcije koje, na žalost, nisu nailazile na adekvatnu osudu od dela međunarodne zajednice, što je očigledno stvorilo percepciju kod Prištine da takve akcije može da nastavi da sprovodi i da za to ima neku vrstu prećutne saglasnosti. Upravo zbog toga je neophodna nedvosmislena osuda jednostranih poteza. KFOR mora da deluje preventivno i odvrati svaki nagoveštaj akcija kosovskih snaga koje predstavljaju najgrublje ugrožavanje mira i bezbednosti građana i imaju potencijal za destabilizaciju.

Želim još jednom da pred najvišim telom svetske organizacije upozorim da, prema našim saznanjima, prištinske vlasti spremaju napad na sever KiM. Želim da toga svi ovde budete svesni i zaustavite prištinsku ratnu mašineriju pre nego što izazove novo krvoproliće. I da vas podsetim da je zadatak KFOR da zaštiti mir i bezbednost svih, pa i Srba na KiM. I tražim od vas odgovor hoćete li to da učinite ili ne. Pošto sam siguran da možete. Molim vas da veoma ozbiljno shvatite moje upozorenje - izjavio je Dačić.

17:19 - 311 OD 427 GRADOVA I SELA U KOJIMA SU ŽIVELI SRBI, POSTALI SU ETNIČKI ČISTI I U NJIMA SADA ŽIVE SAMO ALBANCI

- Za proteklih 20 godina, 311 od 427 gradova i sela u kojima su pre živeli Srbi, postali su etnički čisti i u njima sada žive samo Albanci. Šta je to do etničko čišćenje - rekao je Dačić.

17:15 - DAČIĆ GLASNO UPITAO: ŠTA JE SLEDEĆE?

Srpski ministar spoljnih poslova optužio je vlasti u Prištini da su akciju na severu Kosova sprovele kako bi "zastrašile srpsko stanovništvo".

- Na Kosovu više ni pripadnici misije UN nisu sigurni. Šta je sledeće, proterivanje cele misije - upitao je Dačić.

17:05 - DAČIĆ: TAČIJEVOM IZJAVOM NIJE PREVARANE SAMO SRBIJA, VEĆ ČITAVA MEĐUNARODNA ZAJEDNICA

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ističe da je trenutno stanje na KiM dokaz da je potrebno više rasprava u SB UN na tu temu.

- Poštovani gospodine predsedniče, Cenjeni članovi Saveta bezbednosti, želim da zahvalim generalnom sekretaru Guterešu i specijalnom predstavniku Taninu na naporima koje ulažu u sprovođenje mandata UNMIK-a, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Gotovo dve godine su na ovim sednicama vođene rasprave o tome da li ćemo se sastajati dva, tri ili četiri puta godišnje, a za to vreme situacija na Kosovu i Metohiji se samo pogoršavala. Trenutno stanje nam, na žalost, govori da je odluka o smanjenju broja sednica bila preuranjena, ali nadam se da smo proceduralna pitanja ostavili iza sebe i da ćemo sada moći da se posvetimo suštinskim temama i učinimo naše sastanke plodotvornim.

Razmatranje situacije na Kosovu i Metohiji u ovom uvaženom telu, uprkos pojedinim ocenama da su rasprave često antagonizujuće i nekonstruktivne, predstavlja nezamenljivu priliku da Savet bezbednosti i međunarodna zajednica budu redovno i transparentno informisani o stanju na terenu i ključnim političkim i bezbednosnim izazovima sa kojima se suočavamo u Pokrajini, ma kako oni bili teški i uprkos tome što evidentno imamo različite stavove.

Želim da na samom početku ponovo pozovem na dijalog i rešavanje ovog višedecenijskog problema mirnim putem uz pronalaženje kompromisnog rešenja. Nadam se da ćete svi podržati ovaj moj poziv, ali isto tako, nadam se da ćete jasno i nedvosmisleno reći šta je za uspešan dijalog potrebno. A potrebne su dve strane koje se racionalno i razumno ponašaju, koje su spremne da razgovaraju, a zatim dogovoreno i sprovedu.

U pregovorima vođenim u Briselu pod okriljem EU jedna strana u dijalogu se tako ponaša od njegovog početka. Druga, na žalost, ne.

Ivica Dačić, Savet bezbednosti UN, Njujork Dačić - Foto: Printskrin/webtv.un.org

Od Prištine smo prošle nedelje čuli da ne planira da sprovede ništa od onoga što je dogovoreno pre šest godina, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština. Ova izjava Hašima Tačija nas navodi da se zapitamo šta smo sve ovo vreme radili. Jer ako se postigne dogovor, a onda se on od strane Prištine ne sprovede šest godina i nakon toga otvoreno odbaci, postavlja se pitanje da li je to uopšte bio dijalog.

Nije ovde prevarena i oštećena samo Srbija, koju je čitava međunarodna zajednica ohrabrivala na dijalog i pozivala na uzdržanost i strpljenje, uprkos tome što Priština nije sprovodila dogovoreno.

Ovde je ozbiljno doveden u pitanje kredibilitet Evropske unije koja je svoj potpis stavila na Briselski sporazum i time garantovala njegovo sprovođenje.

Podsetiću vas još jednom da sam ja u svojstvu premijera u avgustu 2013. godine sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton potpisao Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, tzv. Briselski sporazum.

Pregovori koji su prethodili njegovom potpisivanju nisu bili nimalo laki, niti je Srbija bila zadovoljna svim rešenjima, ali je kao odgovoran partner sprovela sve obaveze koje je preuzela. Srbija je taj sporazum potpisala isključivo zato što je njime garantovano osnivanje Zajednice srpskih opština.

Sa druge strane, predstavnici Prištine ne samo da su otvoreno rekli da neće sprovesti dogovoreno, oni su otvoreno zapretili Evropskoj uniji da će, pošto su nezadovoljni tretmanom koji imaju, razmotriti ujedinjenje sa Albanijom uz pripajanje još tri opštine sa juga Srbije.

Da li se ovo može smatrati ozbiljnom i odgovornom stranom sa kojom treba da nastavimo razgovore? I ko sada može da nas uveri da se Priština neće na isti način prema ovom procesu ponašati i ubuduće?

Ovome treba dodati i vrlo preteće poruke albanskog premijera Edija Rame o ujedinjenju Albanije sa tzv. Kosovom, na koje niko ne reaguje i preko kojih se olako prelazi uz objašnjenje da one nisu ozbiljne - kazao je Dačić.

Ivica Dačić, Savet bezbednosti UN, UN Dačić - Foto: Printskrin/webtv.un.org

16:51 - OSOBLJE UNMIK-a UŽIVA IMUNITET

Podsekretar UN za pravna pitanja, Miguel de Serpa Santos je objasnio da osoblje UN na Kosovu uživa imunitet od bilo kakvog hapšenja, te da ukoliko se tako nešto ipak dogodi, moraju odmah da budu pušteni i predati misiji UN.

On je rekao da su uhapšeni protivno pravilima na osnovu kojih je uspostavljena misija UN na Kosovu.

Santos je objasnio da UNMIK nastavlja da deluje na osnovu rezolucije 1244 i da je ona još uvek na snazi.

- Vlasti u Prištini nemaju pravo da službenike UN proglašavaju nepoželjnim osobama, bez saglasnosti šefa UNMIK-a - rekao je Miguel de Serpa Santos.

Savet bezbednosti UN Miguel de Serpa Santos - Foto: Printskrin/webtv.un.org

16:45 - PRIPADNICI UNMIK-a SU BILI IZLOŽENI PRETERANOJ SILI

Govoreći o hapšenju dvojice službenika UN, Tanin je rekao da je "imunitet pripadnika osoblja nije poštovan", kao i da su obojica bila "izložena preteranoj sili", nakon čega su hospitalizovani.

- Imovina UN je na nepropisan način prisvoijena i pretražena, kršeći imunitet osoblja UN. Uprkos našim zahtevima, trenutna sitiuacija je takva da su vlasti podelile jako malo relevantnih informacija u vezi hapšenja naših službenika - rekao je šef UNMIK.

16:31 - SEDNICA JE POČELA PREDSTAVLJANJEM IZVEŠTAJA GENERALNOG SEKRETARA UN

Počela JE sednica Saveta bezbednosti o Kosovu. Izveštaj generalnog sekretara UN, putem video linka, predstavlja šef UNMIK-a Zahir Tanin.

- Današnji sastanak pada na važnu godišnjicu, 20 godina od kada je ovaj savet doneo Rezoluciju 1244... Situacija ne samo da je napeta, već može da se vrati unazad - rekao je šef UNMIK-a, dodajući da je taksa od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije na snazi, iako međunarodna zajednica gotovo jednoglasno traži da budu ukinute.

Tanin je pozvao na "aktivnije angažovanje" i "pokazivanje opredeljenja za zaštitu interesa građana".

Zahir Tanin, UNMIK, Ujedinjene nacije, Savet bezbednosti UN Tanin - Foto: Printskrin/webtv.un.org

Izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a obuhvata period od 16. januara do 15. maja ove godine i u njemu je navedeno da ozbiljne tenzije između Beograda i Prištine i dalje predstavljaju prepreku nastavku produktivnog dijaloga i da izazivaju zabrinutost među lokalnim i međunarodnim zvaničnicima zbog mogućeg pogoršanja stabilnosti.

Gutereš je zatražio da se, bez odlaganja, uklone sve prepreke nastavku dijaloga Beograda i Prištine i naglasio da su takse na proizvode iz centralne Srbije još na snazi, kao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kontramere ako Priština ne ukine te takse.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    10. jun 2019 | 19:07

    Zašto se kaže Ambasadorka? Kad stoji njeno ime i prezime, to samo znači da je dotična u privatnoj službi u NY.

  • Dragan

    10. jun 2019 | 17:17

    Zivio Dacic,toje pravi Srbin.

  • Cetnicke pesme

    10. jun 2019 | 17:33

    Srbija mora imati rezervne operativne DOBROVOLJACKE jedinice za brza dejstva po neprijateljskom delovanju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA